Νέα

Το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει 15 εκατ. για το σύγχρονο πολιτισμό

Σε ένα ολοκληρωμένο, κάθετα και οριζόντια διαρθρωμένο, σχέδιο ενίσχυσης προχωράει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμό, ενώσω η επέκταση του ιού και ο αναγκαίος κατ’ οίκον περιορισμός πλήττει βαθύτατα όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τη σύγχρονη τέχνη, ποσοστό εργαζομένων που –σύμφωνα με τα στοιχεία– ανέρχεται στο 3% της χώρας, αριθμώντας 100.000 (και πλέον) άτομα και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς.

Εξασφαλίζοντας πέντε εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2020, και ακόμη δέκα εκατομμύρια από το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συγκέντρωσε δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ για το σύγχρονο πολιτισμό όλων των μορφών, από τον κινηματογράφο, το θέατρο και τα εικαστικά έως το gaming και το design. Η πολυπόθητη ανάσα πρόκειται να διοχετευθεί στην πολιτιστική αγορά με το λεγόμενο «Σχέδιο Αναπτυξιακών Μέτρων και Νέων Δράσεων του ΥΠΠΟΑ», το οποίο στην πρώτη του φάση περιλαμβάνει δεκαοκτώ μέτρα.

Συγκεκριμένα, έχουμε ειδική πρόσκληση για την ανάπτυξη και επιχορήγηση δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού, ο οποίος υπό αυτές τις συνθήκες αναδεικνύεται πρωταγωνιστής, ειδική πρόσκληση για την ανάπτυξη κινηματογραφικών σχεδίων για ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ (σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), ειδική πρόσκληση για τα ΔΗΠΕΘΕ –επιπλέον της πάγιας επιχορήγησης–, ειδική πρόσκληση για την ενίσχυση των θεατρικών παραγωγών του ελεύθερου θεάτρου, ιδιαίτερα των μικρών θεάτρων, καθώς και ειδική πρόσκληση για την ενίσχυση των σχημάτων του σύγχρονου χορού.

banner

Έκτακτη ενίσχυση προβλέπεται, επίσης, για τις κινηματογραφικές αίθουσες που διέκοψαν τις προβολές ταινιών, αρκεί να έχουν προβάλει τουλάχιστον δύο ελληνικά/ευρωπαϊκά κινηματογραφικά έργα την περασμένη σεζόν και να διαθέτουν έως δύο αίθουσες. Θετική εντύπωση αφήνει, επίσης, η ανοιχτή βεντάλια του σχεδίου, στην οποία περιλαμβάνεται ειδική πρόσκληση στον τομέα του design, στον τομέα του animation αλλά και στους δημιουργούς του ελληνικού gaming, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προβολής του στη διεθνή αγορά.

Όσον αφορά τα εικαστικά, έξι διαφορετικά, διάσπαρτα στη λίστα, μέτρα εφάπτονται της συγκεκριμένης κατεύθυνσης: προβλέπεται, πρώτον, ειδική πρόσκληση στους καλλιτέχνες για κατάθεση προτάσεων research-based μακροχρόνιας έρευνας, δεύτερον, στήριξη των αιθουσών τέχνης μέσω της Art Athina, τρίτον, διάθεση επιπλέον πόρων στα εποπτευόμενα από το υπουργείο μουσεία για την αγορά έργων Ελλήνων εικαστικών, τέταρτον, απευθείας αγορά έργων Ελλήνων εικαστικών από το ΥΠΠΟΑ με τη συμμετοχή και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, πέμπτον, πρόσκληση σε καλλιτέχνες από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για τη δημιουργία έργων (εμπνευσμένων από την πολιτιστική κληρονομιά) για τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, και τέλος, έκτον, προβλέπεται η ενίσχυση των προϋπολογισμών στους εποπτευόμενους φορείς για ανάθεση έργων σε Έλληνες καλλιτέχνες. Στο συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνονται αναθέσεις τόσο σε εικαστικούς όσο και σκηνοθέτες, συνθέτες, ηθοποιούς, σεναριογράφους κ.λπ.

Σε συνεργασία με την εκδοτική κοινότητα πρόκειται, όπως διαβάζουμε παρακάτω στη λίστα των παρεμβάσεων στήριξης, να διατεθούν ψηφιακοί τίτλοι παιδικής και νεανικής ελληνικής λογοτεχνίας (e-books) μέσω ειδικής πλατφόρμας, ενώ μια άλλη πλατφόρμα, δεδομένης της ακύρωσης διεθνών εκθέσεων βιβλίου, θα προβάλλει τις ελληνικές εκδόσεις. Παράλληλα, ενισχύονται οι διαδικτυακές δράσεις φιλαναγνωσίας με νέο ψηφιακό περιεχόμενο από ηθοποιούς και συγγραφείς. Τέλος, το ΥΠΠΟΑ προτίθεται να αναθέσει άμεσα τη διεξαγωγή έρευνας μεταξύ των επαγγελματιών του ελληνικού πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου για τη μέτρηση του αντίκτυπου της κρίσης στον πολιτισμό, ώστε να δρομολογήσει αντίστοιχα τα μέτρα της δεύτερης φάσης.

Σχετικά Θέματα

Άνοιγμα θερινών σινεμά 1 Ιουνίου και όλα τα μέτρα του Υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο

07/05/2020

Άνοιγμα θερινών σινεμά 1 Ιουνίου και όλα τα μέτρα του Υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο

Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι κινηματογράφοι επαναλειτουργούν την πρώτη μέρα του καλοκαιριού.

Λεπτομέρειες για τα προγράμματα ενίσχυσης του ελληνικού σινεμά από το Υπουργείο Πολιτισμού

22/04/2020

Λεπτομέρειες για τα προγράμματα ενίσχυσης του ελληνικού σινεμά από το Υπουργείο Πολιτισμού

Περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους που προβλέπεται να στηριχθεί η ντόπια κινηματογραφική παραγωγή.

Ανοιχτή επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών για τη στήριξη των κινηματογράφων

22/04/2020

Ανοιχτή επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών για τη στήριξη των κινηματογράφων

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης εκφράζει την αγωνία του για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που απειλή τη βιωσιμότητα των αιθουσών.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ειδικό πρόγραμμα για το ελληνικό animation

15/04/2020

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ειδικό πρόγραμμα για το ελληνικό animation

Μια ενέργεια που γίνεται για πρώτη φορά και αφορά τη χρηματοδότηση εγχώριων ταινιών κινουμένων σχεδίων.

Ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του ελληνικού σινεμά από το Υπουργείο Πολιτισμού

14/04/2020

Ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του ελληνικού σινεμά από το Υπουργείο Πολιτισμού

Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για τη στήριξη των εγχώριων ταινιών και κινηματογραφιστών.