Νέα

Το Θέατρο Πόρτα ανοίγει τη νέα θεατρική σεζόν 2021-2022

©Πάτροκλος Σκαφίδας
©Πάτροκλος Σκαφίδας

«Ας μην ξαναπούμε τα γνωστά… «Το θέατρο κλονίστηκε το προηγούμενο διάστημα όσο λίγοι τομείς κ.λπ. κ.λπ.». Ας θυμηθούμε ότι όλοι μας ξαφνιαστήκαμε, ταραχτήκαμε, φοβηθήκαμε, δοκιμαστήκαμε, αμφιβάλαμε, απογοητευτήκαμε, ενίοτε διασπαστήκαμε, αδικηθήκαμε. Κάποιοι πιο πολύ από άλλους, αλλά όσοι ήμασταν τυχεροί συνεχίσαμε. […]Ας μην κάνουμε τη ζωή θέατρο… Και μάλιστα του παραλόγου. Το θέατρο είναι, απλώς, ένας φευγαλέος αντικατοπτρισμός της ζωής που έχει νόημα μόνο εντός λογικών ορίων. Όταν χαθεί η λογική, η δύναμη που προσφέρει η διονυσιακή μανία καταλήγει σε μια πολύ επικίνδυνη πλάνη. Ας πιάσουμε και πάλι τη ζωή, το θέατρο, τα όνειρα από την αρχή κι ας μην καταλήξουμε να κάνουμε άλλη μια φορά… τα γνωστά».

Με το παραπάνω μήνυμα ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος μας προσκαλεί στο Θέατρο Πόρτα καλωσορίζοντάς μας παράλληλα στη θεατρική σεζόν 2021-2022, η οποία προμηνύεται ιδιαίτερα φαντασμαγορική, αν σκεφτεί κανείς πως κάνουν πρεμιέρα ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις παραστάσεις του, ενώ πρόκειται να φιλοξενηθούν ακόμη δύο δυνατές παραγωγές.

©Andreas Simopoulos
©Andreas Simopoulos

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Θεάτρου Πόρτα αρχίζει στις 16 Οκτωβρίου με το «Πόσο κοστίζει να ζεις» της Μαρτίνα Μαγιόκ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, έργο το οποίο χάρισε στην Πολωνο-αμερικανίδα συγγραφέα το Βραβείο Πούλιτζερ μέσω του άκρατου λυρικού του ρεαλισμού.

banner

Μερικές εβδομάδες μετά, στις 3 Νοεμβρίου, κάνει πρεμιέρα η παράσταση «Λάθος χώρα» του Γκαζμέντ Καπλάνι, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Παντελή Φλατσούση, με αυτό που την κάνει ιδιαίτερη να βρίσκεται στα πλαίσια της θεματικής της, καθώς σχοινοβατεί μεταξύ μυθοπλασίας και θεάτρου ντοκιμαντέρ.

«Ο γιατρός της τιμής του» είναι έργο του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα, αποτελεί ακόμη μία σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου και κάνει πρεμιέρα στις 21 Νοεμβρίου. Το αριστούργημα με τη δυναμική πλοκή, τον φιλοσοφικό τόνο και το ερωτικό θρίλερ, κοντεύει να κλείσει τέσσερις αιώνες ζωής και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στις 12/12 κάνει πρεμιέρα το τρίτο και τελευταίο έργο του Θωμά Μοσχόπουλου με τίτλο «Ο μαγικός κύκλος ή η ωραιότερη ιστορία του κόσμου και άλλα τέτοια παραμύθια», μία παράσταση που ανεβαίνει ιδίως για τους νεαρούς θεατρόφιλους.

Η πασίγνωστη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή είναι το τελευταίο θεατρικό «όπλο» του Πόρτα. Φέτος είναι η τρίτη φορά που φιλοξενείται, ενώ ντεμπούτο κάνει στις 15 Ιανουαρίου.

©Γιώργος Νικολαΐδης
©Γιώργος Νικολαΐδης

Προπώληση μέσω viva.gr.