Θέμα

Το θέατρο γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση απέναντι στον Τουρκικό ζυγό. Πάνω από 250 αυτοχρηματοδοτούμενες προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας κι άλλες 120 είναι υπό έγκριση, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της επιτροπής «Ελλάδα 20121» που έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή στην επετειακή χρονιά. Το θέατρο δεν θα μπορούσε να μείνει άμετοχο και να μην διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον εορτασμό, ο οποίος κρύβει συγχρόνως και μία ενδοσκόπηση. Ο Γιάννης Κακλέας, ο Δημήτρης Τάρλοου, η Ιόλη Ανδρεάδη, ο Δημήτρης Καραντζάς και άλλοι καλλιτέχνες μέσα από γνωστά έργα της ελληνικής δραματουργίας αλλά και νέα κείμενα, θα φωτίσουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της Επανάστασης του ’21 στις παραστάσεις που ετοιμάζουν και κυρίως, θα επιχειρήσουν να εξετάσουν εκ νέου τη σχέση μας με τις έννοιες του Ελληνισμού και της ελληνικότητας θέτοντας επί σκηνής μια σειρά ερωτημάτων.

Δημήτρης Τάρλοου
Δημήτρης Τάρλοου

Στο Εθνικό Θέατρο, όπως είχε ανακοινώσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Δημήτρης Λιγνάδης, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση θ’ ανέβουν τρία έργα. Αρχικά σε live streaming τον Φεβρουάριο και αργότερα επί σκηνής, θα παρουσιαστεί «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάτση, μέρος της τριλογίας που περιλαμβάνει το ομώνυμο έργο καθώς και τα «Αίμα χαμένο και κερδισμένο» και «Τα στερνά του Μίχαλου». «Το μυθιστόρημα βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία, στην ιστορία της οικογένειας του Μ. Καραγάτση και μιλάει για τον προ προπάππου του, τον Μίχαλο Ρούσση, πραγματικό πρόσωπο του αγώνα, ο οποίος όπως φαίνεται αλλαξοπίστησε προκειμένου να σώσει το τομάρι του» μας είπε ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Τάρλοου

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, με πάρα πολλούς άξονες, που εικονογραφεί με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο πολλά πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης όπως είναι ο Μακρυγιάννης, ο Πλαπούτας, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, χωρίς όμως να χαϊδεύει αυτιά. Οι απόψεις του Καραγάτση για την επανάσταση, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις σκιαγραφούνται ανάγλυφα με τη βοήθεια του Θανάση Τριαρίδη, ο οποίος έχει επεξεργαστεί θεατρικά το έργο. Βασικό στοιχείο της παράστασης είναι η μουσική, η οποία θα παίζεται ζωντανά και τη σύνθεση της έχει αναλάβει ο Άγγελος Τριανταφύλλου. Το ρόλο του Κοτζάμπαση κρατά ο Γιώργος Χριστοδούλου και μαζί του βρίσκουμε ένα πολυπληθή θίασο: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Κώστας Βασαρδάνης, Ξανθή Γεωργίου, Δημήτρης Ήμελλος, Βίκυ Κατσίκα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Χρήστος Μαλάκης, Λήδα Μανιατάκου, Μάξιμος Μουμούρης κ.ά.

Γιάννης Κακλέας
Γιάννης Κακλέας

«Δρόμο να σκίσουν τα σπαθιά κι ελεύθεροι να μείνουν»: ο λόγος του ποιητή Διονύσιου Σολωμού, μέσα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» θα πλημμυρίσει τη Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου «Ελένη Παπαδάκη». Το ποίημα εμπνέεται από την πολιορκία της πόλης του Μεσολογγίου και ο σκηνοθέτης που του δίνει θεατρική υπόσταση είναι ο Θάνος Παπακωνσταντίνου. Λάτρης της εικαστικότητας θα αφήσει την ποίηση να μιλήσει εκφράζοντας εναγώνια σύγκρουση ελευθερίας και πολιορκίας, ζωής και θανάτου. Πολυπληθής είναι κι εδώ, ο θίασος του Εθνικού: Κωνσταντίνος Αρνοκούρος, Λένα Δροσάκη, Αυγουστίνος Κούμουλος, Λάμπρος Κωνσταντέας, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αντώνης Μυριαγκός κ.ά.

Μια ξέφρενη λαϊκή κωμωδία που χρησιμοποιεί τη βιβλική αναφορά στον Πύργο της Βαβέλ και τη σύγχυση των γλωσσών για να σατιρίσει το γλωσσικό κομφούζιο που επικράτησε κατά τη σύσταση του ελληνικού κράτους θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Κακλέας. Γνωρίζοντας την ικανότητα του στη δημιουργία σκηνικών ανατροπών περιμένουμε εναγωνίως να δούμε τι σχήμα θα δώσει στις παρεξηγήσεις που συμβαίνουν προς τον δρόμο της Εθνικής Ταυτότητας, στο κορυφαίο έργο του Δημήτρη Βυζαντίου «Βαβυλωνία». Το έργο θα παιχτεί στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού με πρωταγωνιστές τους Κώστα Αποστολάκη, Μιχάλη Βαλάσογλου, Κωνσταντίνο Γαβαλά, Θανάση Δήμου, Γιάννη Κότσιφα, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Κωνσταντίνα Τάκαλου κ.ά.

banner
Φοίβος Δελοιβοριάς, Δημήτρης Καραντζάς
Φοίβος Δελοιβοριάς, Δημήτρης Καραντζάς

«1821 - η επιθεώρηση» με μουσική, καυστικά σχόλια και χρυσόσκονη έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο εορτασμός για τα 200 χρόνια την επανάσταση λειτουργεί απελευθερωτικά για τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά και τον συνθέτη Φοίβο Δελοιβοριά και δίνει την δυνατότητα στο πνεύμα, τη φαντασία και το σώμα να τεθούν σε κίνηση. Όπως δηλώνουν οι δυο καλλιτέχνες για τη μουσικοθεατρική παράσταση που θα παρουσιάσουν σε κείμενα των Γιάννη Αστερή , Λένας Κιτσοπούλου , Κώστα Μανιάτη και άλλων, φιλοδοξούν να ξανατραγουδήσουν το «"χαίρε, ω χαίρε”, χωρίς να εμποδίζονται από τα “περασμένα μεγαλεία” και το “διηγώντας τα να κλαις”».

Κάπου μεταξύ πρόζας και τραγουδιού τα ερωτήματα που θέτουν είναι σοβαρά: διακόσια χρόνια μετά, είμαστε πραγματικά ελεύθεροι; Τι συνιστά αυτό που λέμε εθνική ταυτότητα; Τι ενσαρκώνουν στο συλλογικό μας ασυνείδητο οι αγωνιστές του ’21; Πώς και γιατί «χρησιμοποιούμε» την Ιστορία; Είναι εφικτή μια επανάσταση εν έτει 2021; Ετερόκλητο αλλά δυνατό το καστ αποτελείται από τους Γιώργο Γάλλο, Σμαράγδα Καρύδη, Ελένη Κοκκίδου, Γιάννη Νιάρρο, Έμιλυ Κολιανδρή, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννη Κλίνη, Πάνο Παπαδόπουλο και guest stars τους Φοίβο Δεληβοριά, Νίκο Καραθάνο, Θανάση Αλευράς, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά. Πάρτε μια γεύση από τη φιλοσοφία της παράστασης στο πλαίσιο του προγράμματος «Μετακίνηση 7», που δημιούργησε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά εδώ.

Ιόλη Ανδρεάδη, Άρης Ασπρούλης
Ιόλη Ανδρεάδη, Άρης Ασπρούλης

Δυο ζητήματα της εθνικής ιστορίας, την φιλοπατρία και τον μυστικό εταιρισμό προσεγγίζει η παράσταση «Φιλική Εταιρεία: Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», η οποία θα ανέβει σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη και πρωτότυπο κείμενο της ίδιας και του Άρη Ασπρούλη, βασισμένο σε έρευνα αρχείου (περισσότερα για τη συγκεκριμένη δράση εδώ). Η σκηνοθέτιδα, διδάκτωρ του King’s College London και θεατρική συγγραφέας Ιόλη Ανδρεάδη και ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Προβολής του Θεάτρου Τέχνης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και θεατρικός συγγραφέας Άρης Ασπρούλης συνεχίζοντας αυτό που γνωρίζουν καλά να κάνουν, τη δημιουργία πρωτότυπων θεατρικών έργων που βασίζονται σε μελέτη πραγματικών γεγονότων διαμέσου έρευνας πρωτογενούς αρχειακού υλικού, συλλογής ντοκουμέντων και δημοσιευμάτων, συνεντεύξεων, βιβλίων και ιστορικών μελετών, συνεργάστηκαν με την Τράπεζα Πειραιώς για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Η παράσταση τους συμπεριλαμβάνεται σε ένα πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς που έχει σχεδιαστεί και οργανωθεί σε συνεργασία με φορείς και ειδικούς των γραμμάτων και τεχνών, της έρευνας και της επιστήμης και αποσκοπεί στην ανάδειξη της πορείας της χώρας στη διάρκεια των 200 αυτών χρόνων, των αγώνων, του πολιτισμού και της προόδου της (περισσότερα για τις δράσεις εδώ). Προγραμματίζεται να ανέβει το καλοκαίρι του 2021 στους ανοιχτούς χώρους των εννιά μουσείων του ΠΙΟΠ και σε έναν ανοιχτό χώρο στην Αθήνα, ο οποίος θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα. Παράλληλα, η παράσταση έχει προσκληθεί και θα παρουσιαστεί στο θέατρο Tha Tank στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο του 2022, για τρεις βραδιές και με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Γιώργης Τσουρής
Γιώργης Τσουρής

Ένας αναστοχασμός των 200 χρόνων από την επανάσταση είναι «Ο Περικλής και ο κατηραμένος όφις» του Γιώργου Τσουρή. Ο Κύπριος, αριστούχος απόφοιτος της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και νικητής του φετινού βραβείου Χορν έγραψε και θα σκηνοθετήσει το έργο που θα παιχτεί στο Άνεσις μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Επί σκηνής, ένα μωσαϊκό ανθρώπων δειγματίζει την πονηριά, την αθωότητά, την βαθιά πίστη και την αιώνια δυσπιστία μας, ενώ ψάχνει την καινούρια του ταυτότητα ανάμεσα στα ερείπια της δόξας. Πρωταγωνιστούν οι Άνδρη Θεοδότου, Άγγελος Μπούρας, Αμαλία Αρσένη, Θάνος Αλεξίου και Φοίβος Ριμένας.

Ο Γιώργος Τσουρής μας είπε για την παράσταση του: «Μια παράσταση για τις υπαίθριες σχολικές μας εορτές, για τα σκετσάκια με τον Αλή Πασά και τον Αθανάσιο Διάκο μπροστά σε κακόηχα μικρόφωνα, για τις εικονίτσες πάνω από τον μαυροπίνακα με τους ήρωες του ’21. Για το κρυφό σχολειό και για το ολόλαμπρο φεγγαράκι που φωτίζει την πλάνη μας. Για τα θεμέλια ενός κράτους που έμειναν στις αναμονές. Έξι ηθοποιοί, έξι πρόσωπα, έξι μουσικά όργανα που εναρμονίζουν ανάμεσα στην άγνοια και την γνώση, μια μουσική γνώριμη και στίχους οικείους. Έξι ηθοποιοί που ξετυλίγουν τον μπερντέ τους, τα βιώματά τους και τις εμμονές τους. Διακόσια χρόνια για τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου είναι μπόλικα, για ένα κράτος όμως είναι μόνο η αρχή. Είναι ένα παιδί που παραπατάει και ψάχνει χέρι να πιαστεί να περάσει απέναντι τον δρόμο. Ψάχνει το δικό μας το χέρι για να το περάσουμε απέναντι. Κι άμα το απλώσουμε, θα μοιραστούμε όλοι απλόχερα από ένα χάδι».

Γιώργος Γιαννόπουλος
Γιώργος Γιαννόπουλος

Υπάρχει και μια παιδική παράσταση που κάνει βουτιά στο παρελθόν και φέρνει στη σκηνή του θεάτρου έναν ήρωα. Το «Ήμουν παιδί το ’21 με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη» σε σκηνοθεσία της Ειρήνης Ιακώβου και με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Γιαννόπουλο (Κολοκοτρώνη) και Θανάση Βισκαδουράκη (Λάμπρο) έχει δυο άξονες: τον ηρωισμό των Ελλήνων με οδηγό τον πρωτομάστορα της λευτεριάς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και την αγνή αγάπη δυο νέων, του Λάμπρου και της Μαριώς, στα χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού. Η παράσταση παίχτηκε στο θέατρο Ακροπόλ και ο στόχος είναι να επαναληφθεί.

Μέσα στο επόμενο διάστημα όταν επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και οπωσδήποτε στα θέατρα, δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλες παραστάσεις που θα φέρουν στη σκηνή ήρωες της επανάστασης και θα διαπραγματευτούν το επαναστατικό κατόρθωμα, πρωτοποριακό για την εποχή του. Ήδη οργιάζουν οι συζητήσεις γύρω από την συνεργασία του Λάκη Λαζόπουλου με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για την παράσταση «Καραϊσκάκης», ενώ από την αρχή της θεατρικής σεζόν, που βρίσκεται σε αναστολή, γνωρίζαμε πως η Δωροθέα Μερκούρη θα πρωταγωνιστήσει στη σκηνή ως «Μαντώ Μαυρογένους». Μείνετε συντονισμένοι!

Σχετικά Θέματα