Νέα

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηκώνει αυλαία

©Ανδρέας Σιμόπουλος
©Ανδρέας Σιμόπουλος

Μετά από μήνες σιγής το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξανά αποκτά ζωή. Οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ στην πρώτη του παραγωγή για την Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού με τίτλο «Human Βehaviour». Οι εξαιρετικοί χορευτές της ομάδας αφήνουν στην άκρη τα πουέντ και μαζί με δυο καταξιωμένους -και στο εξωτερικό χορογράφους- δοκιμάζονται σε νέες χορευτικές φόρμες που εμπεριέχουν το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού.

banner

«Point of no return»

©Valeria Isaeva
©Valeria Isaeva

Ο διεθνώς καταξιωμένος χορευτής και χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης αντλεί από τις ρίζες του κλασικού χορού για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο χορευτικό έργο που εστιάζει στην αυθεντικότητα της κίνησης. Ο λόγος για το «Point of no return» σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη, στο οποίο εκτός από την χορογραφία επιμελείται και τα κοστούμια. Όπως σημειώνει ο χορογράφος για το έργο: «Έχοντας ως γνώμονα τον τίτλο της μουσικής σύνθεσης “Point of no return”, το χορευτικό αυτό έργο πραγματεύεται την ανάδειξη της κλασικής τεχνικής όπως θα τη χόρευε ένας χορευτής σήμερα, χωρίς όμως να την αλλοιώσει. Η χαρά, η επικοινωνία, η πολύπλοκη χορογραφία και η αμεσότητα των ερμηνευτών είναι κάποια από τα στοιχεία που θα δει και θα μοιραστεί το κοινό μαζί με τους χορευτές».

«Plan B»

©Valeria Isaeva
©Valeria Isaeva

Γνωστή για την πειραματική της διάθεση και τη διαρκή αναζήτηση νέων μορφών έρευνας και επικοινωνίας των ιδεών της πάνω στην κίνηση, η Ερμίρα Γκόρο στηρίζεται σε αυστηρά δομημένες, ασύμμετρες ηχητικές φόρμες εκ χειρός Δήμητρας Τρυπάνη για να δημιουργήσει το «Plan B» (σε σκηνικά και κοστούμια Χρήστου Δεληδήμου). Όπως επισημαίνει η χορογράφος: «Οι χορευτές κινούνται στον χώρο σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη ροή από το συγκεκριμένο στο αφηρημένο και τανάπαλιν. Plan B, γιατί το Plan A δεν κατέστη δυνατό και το Plan C συμβαίνει ήδη».

Στο «Human behaviour» συμμετέχει κουαρτέτο εγχόρδων, με διακεκριμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης: Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Ντέιβιντ Μπόγκοραντ (βιολί), Θανάσης Σουργκούνης (βιόλα), Γιάννης Στέφος (τσέλο).

banner

Το σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου

«Το Μπαλέτο της ΕΛΣ μπαίνει δυναμικά στην Εναλλακτική Σκηνή με ένα ιδιαίτερο δίπτυχο χορού. Η ιδέα μας είναι να υπάρξει μια πλατφόρμα δημιουργίας που χρησιμοποιεί τη φόρμα των κλασικών χορευτών της ομάδας σε ένα νέο ρεπερτόριο. Ξεκινάμε με το "Human Behaviour", ένα δίπτυχο νέων έργων τα οποία στέκονται το ένα απέναντι στο άλλο. O Γιάννης Μανταφούνης με την ακαδημαϊκή του λυρικότητα παίρνει την κλασική τέχνη της ομάδας και πειραματίζεται επινοώντας μια νέα γεωγραφία κινήσεων στον χώρο, δημιουργώντας ένα ακραία συγκινητικό έργο πάνω στη μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη. Η Ερμίρα Γκόρο από την άλλη πλευρά έρχεται με όλη τη δύναμη της release τεχνικής και του physical dance να χορογραφήσει ένα έργο ακρίβειας πάνω στην πρωτότυπη μουσική παραγγελία στην Δήμητρα Τρυπάνη. Ένα κουαρτέτο εγχόρδων στη σκηνή συνοδεύει ζωντανά τους χορευτές σε ένα εναλλακτικό ταξίδι».

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου