Θέμα

Το Μέγαρο Μουσικής πάλλεται στους ρυθμούς της Κρήτης και του Αντώνη Φωνιαδάκη

Από -

© Χ. Ακριβιάδης
© Χ. Ακριβιάδης

Ο διεθνής Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης και η ομάδα του Αndonis Foniadakis Dance Company γιορτάζουν τα τριάντα χρόνια του Μεγάρου Μουσικής με την παγκόσμια πρεμιέρα της χορογραφικής σύνθεσης «Salema Revisited» στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» στις 16 και 17 Οκτωβρίου. Ένα μυσταγωγικό ταξίδι εμπνευσμένο από τον παλμό των χορών της Κρήτης, τον τόπο καταγωγής του Φωνιαδάκη, το οποίο ενέπνευσε η αναζήτησή του πάνω στη σχέση της παράδοσης με άλλες μορφές έκφρασης, όπως ο σύγχρονος χορός, χωρίς να απειλείται ή να προσβάλλεται αλλά να εμπλουτίζεται και να προωθείται σε ένα ευρύτερο κοινό. Συνοδοιπόροι του σε αυτό το ταξίδι είναι οι μουσικοί Πάρις Περισυνάκης (που υπογράφει και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση), Γιώργος Σκορδαλός, Βαγγέλης Καρίπης, Πέτρος Βαρθακούρης και Γιώργος Μακρής. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Σάκης Μπιρμπίλης, και τα κοστούμια ο Αναστάσιος Σοφρονίου.

© Χ. Ακριβιάδης
© Χ. Ακριβιάδης

Στη χορευτική κληρονομιά της Κρήτης καταγράφονται εικοσιπέντε είδη χορών από διαφορετικές περιοχές της, όπως η γιτσικιά σούστα, η γλυκομηλίτσα, το ρόδο, ο φτερωτός συρτός, ο κουτσαμπαδιανός, ο τριζάλης ο απανωμερίτης, το μικρό μικράκι, ο μπριμιανός ή πρινιώτης, ο αγκαλιαστός, ο ξενομπασάρης, ο ζερβόδεξος καθώς και πολλά είδη σιγανών και πηδηχτών χορών. Με το «Salema Revisited», ο δημιουργός δεν επιχειρεί να αποτυπώσει τον καθέναν από αυτούς τους χορούς επί σκηνής αλλά να ερμηνεύσει με το δικό του προσωπικό ύφος, τη ζωντάνια, την ομορφιά και τον λυρισμό της κρητικής μουσικής.
Χορεύουν οι Νεφέλη Αστερίου, Δέσποινα Λαγουδάκη, Εύη Οικονόμου, Μάρω Σταυρινού, Στεφανία Σωτηροπούλου, Christian Denice, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Νίκος Γρηγοριάδης, Jan Labner, Ανέστης (Τάσος) Νίκας.

Δύο εκπαιδευτικές δράσεις συνοδεύουν την παρουσίαση της παράστασης: στις 15/10 (6 μ.μ.) ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα συνομιλήσει με το κοινό στην Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων προσεγγίζοντας το θέμα «Αναγκαία προδοσία- Γέφυρες ανάμεσα σε δύο κόσμους: διασκευάζοντας, μεταφράζοντας, μεταγράφοντας» (είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας και ηλεκτρονική κράτηση στο megaron.gr), στις 16/10 (5 μ.μ.) οι βοηθοί του χορογράφου θα πραγματοποιήσουν εργαστήριο χορού για εφήβους από 12 ετών διάρκειας δύο ωρών (κόστος συμμετοχής € 12, απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στα: 2107282363, 2107282348.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου