Νέα

«Το Γεφύρι της Άρτας» και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου στο Βεάκειο

Από -

Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει το πρωτότυπο θεατρικό «Το Γεφύρι της Άρτας» το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου (9 μ.μ.) στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο. Βασισμένο στο δημοτικό ποίημα και τον θρύλο του «Γιοφυριού της Άρτας», η παράσταση σε δραματουργία, σκηνοθεσία και σκηνογραφία της Μαριάννας Κάλμπαρη εστιάζει στη βασανισμένη «γυναίκα του Πρωτομάστορα» και ανοίγει μια συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο για τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα.

Αν και ο άδικος θάνατος της γυναίκας του Πρωτομάστορα -σύμφωνα με το θρύλο- συνέβαλε στην εξέλιξη της κοινωνίας, είναι συνυφασμένος όχι μόνο με την κοινωνική καταπίεση που ασκείται στις γυναίκες, αλλά και το ζήτημα της γυναικοκτονίας, αποτελώντας μία πράξη που συνέβαλε στη διαιώνιση φυλετικών στερεοτύπων. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα επιθυμεί να θίξει η παράσταση, ασκώντας κριτική στο ανδροκρατούμενο κοινωνικό σύστημα και δίνοντας φωνή σε γυναίκες που έπεσαν θύματα της πατριαρχίας και των αναχρονιστικών παραδόσεων. Το «Γεφύρι της Άρτας» συνδυάζει τον προφορικό λόγο με μουσική, τραγούδια, χορό, ακροβατικά, ακόμα και την αρχαία τέχνη της παντομίμας, προκειμένου να ζωντανέψει την ιστορία της πρωταγωνίστριας και να τιμήσει τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους λόγω του φύλου τους.

Πρωταγωνιστούν οι Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Αμαλία Τσεκούρα και Μαριλένα Μόσχου. Η μουσική θα παίζεται ζωντανά από τις Στέλλα Αραμπατζόγλου και Ιωάννα Ρήγα, σε μία σύνθεση του Θοδωρή Αμπαζή. Η γνωστή χορογράφος και συνιδρύτρια της ομάδας «κι όμως κινείται», Χριστίνα Σουγιουλτζή, επιμελείται το χορό και τα ακροβατικά σε δική της εκτέλεση.©φωτογραφιών: Γιώργος Καλφαμανώλης

banner

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου