Νέα

Το ελληνικό έργο πρωταγωνιστεί στο ραδιοφωνικό θέατρο

Από -

Η συνθήκη της πανδημίας έφερε ξανά στο προσκήνιο το ραδιοφωνικό θέατρο. Ένα θεατρικό είδος που εξάπτει τη φαντασία και μετατρέπει το θεατρικό βίωμα σε μια πιο προσωπική υπόθεση. Κλασικά κείμενα, θεατρικά που ξεχώρισαν στις αθηναϊκές σκηνές αλλά και νέα έργα της ελληνικής δραματουργίας έχουν τον πρώτο λόγο στο ραδιοφωνικό ρεπερτόριο. Δύο, όμως, είναι τα έργα που πραγματοποιούν την ραδιοφωνική τους πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.

banner

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου (9 μ.μ.) στην «Πλατεία Θεάτρου» της συχνότητας του «Αθήνα 9.84» (στη συχνότητα 9.83) ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί το διαχρονικό έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης» με τον ίδιο και συμπρωταγωνιστές τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργο Μιχαλάκη, Γιάννη Λεάκο, Ιωάννη Αθανασόπουλο, Κατερίνα Παπανδρέου, Δανάη Μιχαλάκη. Η λαϊκή ρήση «φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης» είναι αρκετή για να περιγράψει την πλοκή της γνωστής κωμωδίας του 1958, που καταφέρνει με το κοφτερό χιούμορ και το αριστοτεχνικό πολιτικό της σχόλιο να παραμένει επίκαιρη. Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Τιμολέων Λάμπρου είναι ένας υπερβολικά έντιμος και ταυτόχρονα δειλός άνθρωπος που συνηθίζει να πίνει για να βρει το θάρρος να πει την αλήθεια. Όταν βρίσκει το πορτοφόλι του προέδρου ενός μεγάλου δημόσιου οργανισμού, ανακαλύπτει ότι η σύζυγος του και ο αδερφός της έχουν καταχραστεί κρατικές δαπάνες. Προκειμένου, όμως, να ξεφύγουν εκείνοι τον βγάζουν τρελό. Μια ιστορία που έχει επαναληφθεί πολλές φορές, έρχεται στο σήμερα σε μια ραδιοφωνική απόδοση που διατηρεί το πνεύμα και τη μουσικότητα του έργου ανεξίτηλα. Στο site του σταθμού την ώρα της ραδιοφωνικής μετάδοσης του έργου μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο οπτικής ερμηνείας στη νοηματική γλώσσα και πρόσθετους εξειδικευμένους υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα της «Πλατείας Θεάτρου» που ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου.

© Διονύσης Κούτσης
© Διονύσης Κούτσης

Από 21 Μαΐου έως 26 Ιουνίου η Μυρτώ Αλικάκη και ο Νίκος Ψαρράς πρωταγωνιστούν στο νέο θεατρικό έργο της Ζέτης Φίτσιου με τίτλο «Το κουνούπι», σε σκηνοθεσία Ανδρέα Φλουράκη και πρωτότυπη μουσική σύνθεση Κώστα Παρίσση. Το www.iroes.art, μετά την πρώτη επιτυχημένη μετάδοση του έργου της συγγραφέως «Το Πάτωμα» με τον Πέτρο Λαγούτη και τον Πάνο Βλάχο που προσέλκυσε 35.000 ακροατές, παρουσιάζει ένα έργο που παίζει με το μαύρο χιούμορ, τους συμβολισμούς και το χαρακτηριστικό, στη δραματουργία της Ζέτης Φίτσιου, δίπολο λογικού-παραλόγου για να σχολιάσει τον πνευματικό και κοινωνικό λήθαργο που διακρίνει τον σύγχρονο άνθρωπο. Στο αλληγορικό έργο ένα ζευγάρι, κλεισμένο μέσα σε ένα δωμάτιο για πολύ καιρό και εγκλωβισμένο σε έναν συνεχόμενο ύπνο, ξυπνάει ξαφνικά όταν ένα κουνούπι έρχεται να ταράξει τα νερά. Επιδίδονται, έτσι, σε ένα κυνηγητό με σκοπό την εξαφάνιση του, γεγονός που τους αναγκάζει να σηκωθούν επιτέλους από το κρεβάτι…!

banner

i Με το πέρας της μιας εβδομάδας το έργο θα μπορεί να νοικιάζεται με αντίτιμο ενός μικρού ποσού. Επίσης, είναι προσβάσιμο σε κωφούς και βαρήκοους καθώς στο site (www.athina984.gr) θα υπάρχει οπτικό συμπλήρωμα με την ερμηνεία του έργου στη νοηματική γλώσσα και βοηθητικούς υπότιτλους.

Σχετικά Θέματα