Νέα

Το ElaiΩnas Festival επιστρέφει για 6η χρονιά

Από -

Από 18 έως 20 Αυγούστου το ElaiΩnas Festival, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Φένιας Παπαδόδημα και του Γιώργου Παλαμιώτη, επιστρέφει για 6η συνεχή χρονιά αυτή τη φορά στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Φέτος ο φεστιβαλικός θεσμός του Ελαιώνα είναι αφιερωμένος στο έργο του Σοφοκλή, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε στον Κολωνό, (Σοφοκλής Σοφίλου ο εκ Κολωνού) και του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Λόγω του Covid-19 οι δράσεις του φεστιβάλ μεταφέρθηκαν από το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, που παραχώρησε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συμβολή του οποίου υπάρχει για άλλη μια χρονιά η δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε όλες τις εκδηλώσεις.

banner

Αυτό που χαρακτηρίζει το ElaiΩnas Festival είναι ο επιμορφωτικός και εκπαιδευτικός του χαρακτήρας, παράλληλα με την καλλιτεχνική του υπόσταση, καθώς οι θεματικές του στοχεύουν στο να φέρουν το κοινό της Αθήνας πιο κοντά στην ιστορία της πόλης και ειδικά σε αυτήν της υποβαθμισμένης σήμερα περιοχής του Ελαιώνα, μια περιοχή με τεράστια ιστορική και πολιτισμική σημασία στην αρχαιότητα. Σε αυτό το πνεύμα έγινε και η επιλογή πραγματοποίησης της φετινής διοργάνωσης στον χώρο του Ανοιχτού Θεάτρου του Κολωνού στην κορυφή του λόφου, στην συμβολή των οδών Ιωαννίνων και Καπανέως, όπου μπορεί να επισκεφθεί κανείς τη σπηλιά που ο Σοφοκλής τοποθετεί τον Οιδίποδα κατά την άφιξή του στην Αθήνα στον «Οιδίπους επί Κολωνώ».
Στο τριήμερο θα δώσουν το παρόν σπουδαίοι καλλιτέχνες του θεάτρου (Σοφία Φιλιππίδου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιώργος Κέντρος, Κερασία Σαμαρά, Κατερίνα Γεωργουδάκη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρης Πασσάς, Φένια Παπαδόδημα κ.ά) και της μουσικής (Γιάννης Αναστασάκης, Στάθης Άννινος, Ηλίας Ζάικος, Τάκης Μπαρμπέρης), οι οποίοι θα πειραματιστούν δημιουργώντας πρωτότυπες παραγωγές με αφορμή την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη αλλά και το σοφόκλειο δράμα.

Το πρόγραμμα του 6ου ElaiΩnas Festival

«Ποίηση του Γιώργου Σεφέρη - Λόγος και Μουσική»

Γιάννης Αναστασάκης – Σοφία Φιλιππίδου
Ο avant garde κιθαρίστας Γιάννης Αναστασάκης, μαζί με μια ψηφιοποιημένη εκδοχή της φωνής και της παρουσίας της Σοφίας Φιλιππίδου, θα μας μεταφέρουν στην άχρονη διάσταση της ποίησης, την Τρίτη 18 Αυγούστου στις 9 μ.μ.

Στάθης Άννινος – Γιώργος Κέντρος
Το πιάνο του Στάθη Άννινου και η φωνή του Γιώργου Κέντρου σε μια πορεία προς την ‘καρδιά της ποίησης του Σεφέρη, την Τετάρτη 19 Αυγούστου στις 9 μ.μ.

Ηλίας Ζάικος – Αλέξανδρος Μυλωνάς
Ένας απρόβλεπτος διάλογος με την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη από τον ηθοποιό Αλέξανδρο Μυλωνά και τον κιθαρίστα Ηλία Ζάικο, την Πέμπτη 20 Αυγούστου στις 9 μ.μ.

Τρεις προσεγγίσεις πάνω στο σοφόκλειο δράμα

«Αντιγόνη, μια μουσική προσέγγιση» από την Κερασία Σαμαρά
Πρόκειται για μία αναπάντεχη προσέγγιση του κλασικού αριστουργήματος, σε μετάφραση Κ.Χ.Μύρη, αλλά και με ολόκληρα αποσπάσματά της στα αρχαία ελληνικά. Η σκηνοθέτιδα Κερασία Σαμαρά ανιχνεύει τις έννοιες «Μουσικός λόγος», «Χορός τραγωδίας», «Θρήνος» και «Αποστασιοποίηση», χρησιμοποιώντας ως αφορμή την σχέση των νέων ανθρώπων με τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αλλά και την παράλληλη και ισάξια συνύπαρξη λόγου και μέλους. Οι Ζαχαρίας Ρόχας, Βίκυ Μαραγκάκη, Αντωνία Βουρλιώτη, Αλεξία Ρίτσο, Στεφανθή Τσιατάκη συνομιλούν από κοινού με τη σκηνοθέτιδα, σε παρόντα και παρελθόντα χρόνο μεταξύ τους, με τους ήρωες και με τη μουσική του κορυφαίου συνθέτη της τζαζ Τάκη Μπαρμπέρη, σε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του ίδιου (Τρίτη 18 Αυγούστου, 9.45 μ.μ.).

«Φιλοκτήτης, το χρονικό μιας εξορίας» από την Κατερίνα Γεωργουδάκη
Με αφορμή τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, δημιουργείται ένα μουσικό-θεατρικό αναλόγιο ως χρονικό μιας εξορίας, από τα χρόνια τα τωρινά στα χρόνια τα παλιά κι αντίστροφα. Αλλάζει άραγε ποτέ ο άνθρωπος; Αδιάλλακτος ή ήρωας; Ασκητής ή πολεμιστής; Αναχωρητής ή διαμορφωτής της Ιστορίας; Ποιος είναι ο Φιλοκτήτης; Και τί είναι τελικά οι πεποιθήσεις και οι ιδεολογίες; «Ασθένεια» ή ευλογία; Η Κατερίνα Γεωργουδάκη σκηνοθετεί τους Κατερίνα Λυπηρίδου και Δημήτρη Πασσά σε μουσική του Βάιου Πράπα (Τετάρτη 19 Αυγούστου, 9.45 μ.μ.).

«Με αφορμή την Ηλέκτρα» από την Φένια Παπαδόδημα
Ένα μουσικό αναλόγιο με έξι μουσικούς - ηθοποιούς επί σκηνής να μας οδηγούν στον λαβύρινθο της μοναδικής βιογραφίας της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή. Από το σκοτάδι στο νέο φως που χαιρετά η Ηλέκτρα την ημέρα της άφιξης του Ορέστη, συντελείται μία διαδρομή όπου η βιογραφία της ηρωίδας γίνεται αφορμή για να αγγίξει και πιθανόν να αποτινάξει ο θεατής κάποιο δικό του σκοτάδι. Η Φένια Παπαδόδημα, που υπογράφει τη μουσική και τη σκηνοθεσία, συμπράττει επί σκηνής με τους Μανώλη Αφολάνιο (a.k.a MC Yinka), Ευαγγελή Φίλη, Φανή Αργύρη, Παναγιώτη Κωστόπουλο σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα (Πέμπτη 20 Αυγούστου, 9.45 μ.μ.).

banner

i Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού | Είσοδος ελεύθερη | www.elaionasfestival.com | Facebook @elaionasfestival

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου