Νέα

«Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη» του Hλία Πετρόπουλου στο θέατρο

Από -

Λογοκριμένος και καταδικασμένος από τα ελληνικά δικαστήρια για τα κείμενα του ο Ηλίας Πετρόπουλος έγραφε για την «λαογραφία του άστεως», όπως έλεγε ο ίδιος. Λαογράφος του περιθωρίου με την αυθάδικη ματιά του έχει καταγράψει στα επιδραστικά για την εποχή τους έργα του θεσμούς, τρόπους έκφρασης, συνήθειες, χαρακτηριστικά της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας.

Ένα από τα μνημειώδη πεζά του «Το εγχειρίδιον του καλού κλεφτή» θα βρει το δρόμο του στο θέατρο αυτό το χειμώνα. Γραμμένο το 1979 είναι μια μελέτη γύρω από τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για την κλοπή και τις κατηγορίες των κλεφτών, θεωρήθηκε βλάσφημο με αποτέλεσμα ο συγγραφέας να δικαστεί και να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης. Ο Αργύρης Παυλίδης παίζει και σκηνοθετεί στο Θέατρο Μεταξουεργείο και με τον τρόπο με τον οποίο έχει στήσει την παράσταση δίνει ρόλο και τους θεατές.

Ο Αργύρης Παυλίδης μας είπε για την παράσταση:

«Antigua, ή Gοτtham City των Βαλκανίων. Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη. Ο Κάφκα, ο Ζενέ και ο Κουστουρίτσα βολτάρουν παρέα στον υπόγειο κόσμο του Πετρόπουλου. Η ευφυής, αναίμακτη, καλλιτεχνική σχεδόν, παράνομη ζωή διδάσκεται στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τέχνης και Τεχνικής των Διαρρηκτών της Antigua. Σ’ αυτήν την κοινωνία, Διώκτες και Διωκόμενοι διέπονται από αρχές, συγκρούονται λυσσαλέα, αλλά γνωρίζουν και αποδέχονται τους ρόλους τους. Κλέφτες, Αστυνόμοι, Βασανιστές, Εισαγγελείς, Δικηγόροι, Δικαστές, Φύλακες και Φυλακισμένοι, προϊόντα του εντίμου βίου, συναλλάσσονται στον δικό τους κόσμο, αυτόν που οι άλλοι ονομάζουν Υπόκοσμο, μόλις ένα γράμμα μακριά από το Απόκοσμο. Έχουμε πάει στο φεγγάρι και έχουμε κατεβεί στα βάθη των Ωκεανών, αλλά ακόμα φοβόμαστε τους καρχαρίες, τα φαντάσματα, και το υπόγειο του Παππού. Εκεί θα μας πάει αυτή η παράσταση. Στο μεγάλο υπόγειο του βαλκάνιου παππού. Κλέφτες, άνθρωποι του λιμανιού, του μπορντέλου, της λαχαναγοράς, των σφαγείων, του νυχτερινού πάρκου, του πορνοξενοδοχείου, του μπαρ και του λιανικού εμπορίου ναρκωτικών ζουν και ονειρεύονται εκεί. Στο υπόγειο κάτω από το μεγάλο ωραίο σπίτι. Εκεί που μας έλεγαν να μην κατεβούμε ποτέ, και δεν κατεβήκαμε, μείναμε επάνω στις φωτεινές αίθουσες και στη γιορτή.

Ελάτε να το κάνουμε τώρα. Έτσι κι αλλιώς ψέματα μας έλεγαν, οι πιο πολλοί μεγάλοι κατέβαιναν συχνά και «νταλαβεριζόντουσαν» κρυφά με τους ανθρώπους του κάτω κόσμου. Μην φοβάστε δεν είναι σαν τα δικά μας σύγχρονα, απάνθρωπα, ανήθικα υπόγεια. Άλλωστε ο σεσημασμένος διαρρηκτής, καθηγητής, αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Απομάχων Διαρρηκτών της Adina Ηλίας Πετρόπουλος θα είναι ο ξεναγός μας. Και κυρίως, μην ντρέπεστε. Δεν τον φτιάξαμε εμείς αυτόν τον κόσμο… ούτε αυτόν τον Υπόκοσμο… μια βόλτα θα πάμε βρε αδερφέ… Καλή βόλτα λοιπόν».

iΗ παράσταση θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μεταξουργείο. Στην αφήγηση ακούγεται η φωνή της Νικολέτας Κοτσαηλίδου. Η σκηνογραφία και η εικονογράφηση είναι της Δήμητρας Σπυρίδωνος. Η μουσική σύνθεση είναι του Μάριου Ιβάν Παπούλια.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου