Νέα

Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας σε καλεί να δεις τις παραστάσεις του online

Από -

Τις τελευταίες μέρες κρατάμε τις κεραίες μας τεντωμένες για να σας φέρουμε τα έξω μέσα. Γεγονός στο οποίο ήδη πολλοί μεμονωμένοι καλλιτέχνες, πολιτιστικοί και θεατρικοί οργανισμοί στέκονται αρωγοί, προσφέροντας διαδικτυακά υλικό για να παρακολουθήσουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι. Σε αυτό το πνεύμα, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του έμπειρου θεατράνθρωπου και σκηνοθέτη Γιάννη Μαργαρίτη, μας προτρέπει να βάλουμε το θέατρο στη ζωή μας έστω και υπό αυτές τις συνθήκες και μοιράζεται μαζί μας μέσα από την ιστοσελίδα του και το κανάλι του στο YouTube μια παραγωγή της προηγούμενης και δύο της φετινής σεζόν, με στόχο να προσφέρει μια θεατρική διέξοδο στα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες που μένουν σπίτι.

Ποιες είναι οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας που μπορούμε να παρακολουθήσουμε online

Ο «Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μαργαρίτη, ο οποίος παίχτηκε την προηγούμενη θεατρική σεζόν (κατάλληλο για παιδιά Λυκείου και ενήλικες θεατές), αποτελεί ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του Αμερικανού συγγραφέα, ενώ είναι το πιο αυτοβιογραφικό του, καθώς περιγράφει την οικογενειακή του ζωή. Με όχημα τη συγκίνηση, το χιούμορ, τον σαρκασμό και την ειρωνεία, η παράσταση προσεγγίζει τον ρεαλισμό του συγγραφέα και την τέχνη με την οποία έπλαθε τον ψυχισμό των αρχετυπικών χαρακτήρων του. Το έργο ακολουθεί μια οικεία στο έργο του θεματική, όπου τα μέλη μιας οικογένειας προσπαθούν να επιβιώσουν αναζητώντας διέξοδο σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. Τη μετάφραση υπογράφει ο Δημήτρης Μαυρίκιος. Πρωταγωνιστούν οι Χρυσάνθη Δούζη, Σοφία Κουλέρα, Γιάννης Μάνθος, Άρης Τσαμπαλίκας.

Ο «Γενικός γραμματεύς» του Ηλία Καπετανάκη που μόλις ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου (κατάλληλο για παιδιά Γυμνασίου, Λυκείου και ενήλικες θεατές), μια κωμωδία μετ’ ασμάτων όπως τη χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, γράφτηκε το 1893 και καυτηριάζει τα πολιτικά και κοινωνικά ήθη στο πέρασμα από τον 19ο στον 20ό αιώνα, επικεντρώνοντας τη σάτιρα του σε θέματα όπως η ξενομανία, η αστυφιλία, η κομματοκρατία, ο μιμητισμός, η υποβάθμιση των θεσμών, η έλλειψη μόρφωσης και η αναξιοκρατία. Πρωταγωνιστής του έργου, που σκηνοθετεί και πάλι ο Γιάννης Μαργαρίτης σε μια δική του διασκευή, είναι ένας αγράμματος επαρχιώτης, ο οποίος επιδιώκει μια θέση γενικού γραμματέα στην Αθήνα. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Αλεβυζάκης, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Χρυσάνθη Δούζη, Σοφία Κουλέρα, Μάρα Μπαρόλα, Μαριάμ Ρουχάτζε, Δημήτρης Σταμούλης, Γιώργος Τσαπόγας.

Η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2018 το «Μαργαριτάρι του κόσμου» του Γιάννη Μαργαρίτη, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Φραγκιόγλου. Το έργο αξιοποιεί στοιχεία που συναντάμε συχνά στην ελληνική λαϊκή παράδοση (το αηδόνι, το πετροχελιδόνι, το αθάνατο νερό κ.ά) και ακολουθεί το περιπετειώδες ταξίδι ενός νεαρού βοσκού μέσα από θάλασσες, βουνά και ερήμους για να συναντήσει τον πατέρα του, τον βασιλιά του Ήλιου. Παίζουν οι Εύη Γιαννακοπούλου, Άγγελος Μαρίνης, Γιώργος Τσαπόγας και Ελένη Χρηστίδου.