Κριτική

Το δάνειο

Από -

Μια δραματική κομεντί, εμπνευσμένη από τη χρηματοπιστωτική αλλά και την υπαρξιακή κρίση, στοιχειοθετείται γύρω από μια φαεινή (και δη σεξουαλικού περιεχομένου) ιδέα.

 «Αν φτάνω σε αυτό το σημείο, είναι γιατί με αναγκάζει η διεθνής συγκυρία»: έτσι δικαιολογείται ο Αντόνιο (Γιάννης Σαρακατσάνης), ο επίδοξος Δον Ζουάν των τραπεζών, ο Καζανόβας των δανειοληπτών ή ο «παλιοψυχάκιας του κερατά», όπως τον κατονομάζει ο τραπεζίτης (Μιχάλης Οικονόμου) που γίνεται θύμα του εξωφρενικού εκβιασμού του: «Αν δεν μου δώσεις δάνειο, θα πηδήξω τη γυναίκα σου». Όπως οι ήρωες του έργου του, έτσι κι ο Καταλανός δραματουργός Τζόρντι Γκαλθεράν (γενν. 1964) εκμεταλλεύεται τους «τελευταίους σπασμούς του νεοκαπιταλιστικού συστήματος» για να κάνει μια πικρόχολη θεατρική χειρονομία με τη μορφή της δραματικής κομεντί.

Με την ίδια λογική, στο έργο που τον έκανε διάσημο, τη «Μέθοδο Γκρόνχολμ» (2003), ο Γκαλθεράν είχε εκμεταλλευτεί τις πρακτικές Ιεράς Εξέτασης που ισχύουν στην αγορά εργασίας. Όπως όμως εκείνο παράπεμπε εξίσου στο «Κεκλεισμένων των θυρών» του Σαρτρ όσο και σε σενάριο δευτεροκλασάτης κοινωνικής τηλεταινίας, έτσι και το «Δάνειο» (2013) αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην ευφάνταστη κομεντί και σε μονόπρακτο που προέκυψε βάσει μιας φαεινής ιδέας από κάποιο εργαστήρι δημιουργικής γραφής ερασιτεχνών. Η βασική δραματουργική συνθήκη γεννά προσδοκίες που δεν ευοδώνονται: το έργο εξελίσσεται γραμμικά, με ανατροπές οριακά προβλέψιμες. Υπάρχουν, ωστόσο, διασκεδαστικές στιχομυθίες, ενδιαφέρουσες επιμέρους κλιμακώσεις και, κυρίως, η απόδειξη πως η χρηματοπιστωτική κρίση γεννά το δικό της –προσχηματικό μεν, κωμικό δε– θέατρο.

Προσεγμένη κι εύρυθμη είναι η παράσταση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, με τους δύο ηθοποιούς να αναζητούν τη χρυσή τομή ανάμεσα στη νατουραλιστική και στη σουρεαλιστική αποτύπωση των πορτρέτων του τραπεζίτη και του δανειολήπτη. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης, στον αβανταδόρικο ρόλο του δεύτερου, κερδίζει τις εντυπώσεις, ειδικά στα πνευματώδη τραγουδιστικά ιντερμέδια του Φοίβου Δεληβοριά.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 2109212900. Διάρκεια: 80΄.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα