Νέα

Το αινιγματικό κουβάρι των «Βακχών» ξετυλίγει η Νικαίτη Κοντούρη

Από -

Ως «τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου» ορίζει η σκηνοθέτιδα Νικαίτη Κοντούρη τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, που παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (13-15/8) αλλά και σε πανελλαδική περιοδεία. Στην συμπαραγωγή της Εταιρείας Τέχνης «Αrs Aeterna» και του Δηπεθε Ιωαννίνων πρωταγωνιστεί ένας θίασος σημαντικών ερμηνευτών. Ο Άκης Σακελλαρίου αναλαμβάνει το ρόλο του Διονύσου, του αινιγματικού αυτού αρχέγονου συμβόλου, που αντιπροσωπεύει τη μέθη, το πάθος και την κατάλυση των ορίων του εγώ. Το αντίπαλο δέος του ορθού λόγου, που αναγνωρίζουμε στο πρόσωπο του βασιλιά Πενθέα, ερμηνεύει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Ως μάντη Τειρεσία θα δούμε επί σκηνής την Ιωάννα Παππά, το ρόλο του Κάδμου ερμηνεύει ο Δημήτρης Πετρόπουλος, την Αγαύη, μητέρα του Πενθέα η Κωνσταντίνα Τάκαλου, ενώ Αγγελιοφόρος είναι ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Λουκία Μινέτου, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση οι ΘΡΑΞ - ΠΑΝΚC, την κίνηση η Ανδρονίκη Μαραθάκη και τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος. Το Χορό συνθέτουν οι Ιουλία Γεωργίου, Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κακκίνου, Σοφία Κουλέρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Στεργίου, Ιωάννα Τζίκα.

Η τραγωδία του 406-405 π.Χ., που διδάχθηκε μετά τον θάνατο του μεγάλου τραγικού ποιητή, πραγματεύεται την έλευση του Διονύσου στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του Σεμέλης και κόρης του πρώτου βασιλιά της Θήβας, του Κάδμου. Στην πρώτη του εμφάνιση στην αρχαία ελληνική γραμματεία ως προσωποποιημένος θεός, ο Διόνυσος τιμωρεί ανελέητα όσους αντιστέκονται στη λατρεία του. Πολέμιος της θρησκείας του, ο Πενθέας γίνεται το σφάγιο στα χέρια των γυναικών της Θήβας με προεξάρχουσα τη μητέρα του, παραδομένες καθώς είναι στη θεϊκή μανία του Διονύσου.

«Η τραγωδία κατορθώνει, με τα μεγάλα και απλά, συμπαγή δραματικά της μεγέθη, αυτό που σπάνια, νομίζω όσο πάει και πιο σπάνια, στην τέχνη συντελείται: την συγκέντρωση, την ολική τακτοποίηση της συγκίνησής μας», σημειώνει ο μεταφραστής Γιώργος Χειμωνάς στον πρόλογο του για τις «Βάκχες». Ο Ευριπίδης, απαντά στην ύβρη με τιμωρία, αποδίδει δικαιοσύνη και οδηγεί στην κάθαρση, αξιοποιώντας αυτόν τον μηχανισμό και επιστρατεύοντας όλα τα μέσα της θεατρικής πράξης, για να καταδείξει τον σπαραγμό στον οποίο οδηγεί η άρνηση της ίδιας της φύσης και των δυνάμεων που κυβερνούν τον κόσμο.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής από 29/8 (Θέατρο Πέτρας): Ηλιούπολη 2/9, Βριλήσσια 3/9, Βεάκειο 8/9, Βράχων 9/9, Παπάγου 11 & 12/9, Ηρώδειο 2/10. Το πρόγραμμα της περιοδείας ενδέχεται να τροποποιηθεί.

i Προπώληση για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, aefestival.gr, tickets.aefestival.gr, www.ticketservices.gr.

banner

Σχετικά Θέματα