Θέμα

Θέατρο σε παλιό σταθμό της ΔΕΗ, Ομόνοια και αστικά λεωφορεία… Αυτό είναι το «εναλλακτικό» φεστιβάλ Αθηνών!

Από -

Ο Εθνικός Κήπος, το Μικρό Χρηματιστήριο, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος… τοπόσημα της Αθήνας και του Πειραιά μάς αποκαλύπτουν τη γοητεία τους μέσα από τις δράσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.

Αρχαία Αγορά

Η Μαργαρίτα Αμαραντίδη συνδέει το σαιξπηρικό «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» με τη σύγχρονη ζωή, στήνοντας μια περιπατητική site specific μουσικοθεατρική παράσταση που ξεκινά από τη νότια πλευρά της Αρχαίας Αγοράς. Με τον τρόπο που ο Σαίξπηρ συμπλέκει έντεχνα τον κόσμο του παραμυθιού με τον αληθινό κόσμο έτσι και η ομάδα Homo Ludens Theatre στοχεύει να μας οδηγήσει σε μια βιωματική θεατρική εμπειρία βασισμένη στην πλοκή του έργου (22-23/6).

Παλαιός ατμοηλεκτρικός σταθμός ΔΕΗ

Τόπος συνάντησης Ελλήνων και μεταναστών γίνεται αυτός ο χώρος που βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο. Η Αγγελική Γκιργκινούδη και η ομάδα Vice Versa μαζί με τους ηθοποιούς Θέμη Πάνου, Γιάννη Τσορτέκη, Θύμιο Κούκιο κ.ά. αλλά και δεκαπέντε πρόσφυγες από δεκατρείς χώρες ζωντανεύουν την «Πεντηκοστή» του Ντέιβιντ Έντγκαρ, ένα έργο του 1994 που μιλά για τη μετανάστευση, την κρατική βία και τις θρησκευτικές αντιπαλότητες (23-25/6).

Εθνικός Κήπος

Μπαίνοντας από την είσοδο της Λεωφόρου Αμαλίας, θα συναντήσετε τον Θοδωρή Γκόνη, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, την Ελένη Κοκκίδου, την Κατερίνα Πατσιάνη και τη Μυρτώ Γκόνη και μαζί θα κάνετε έναν «Περίπατο μαθητείας και αλητείας» που θα σας αποκαλύψει μυστικά και γεγονότα που συνδέονται με τον εμβληματικό κήπο της Αθήνας (22-26/6).

Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών

Η επιλογή του χώρου δεν έγινε τυχαία. Η ομάδα Πλεύσις, ο Αντώνης Κουτρουμπής και η Όλγα Γερογιαννάκη μάς βάζουν στο «Στόμα του λύκου» και, λειτουργώντας αντιστικτικά ως προς τη συμβολική φόρτιση του χώρου, επιχειρούν να «μιλήσουν» για τα διλήμματα του σύγχρονου ανθρώπου και τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της προσωπικής επιθυμίας και των κοινωνικών συμβάσεων. Ένα σύνθετο θέαμα στο οποίο συνυπάρχουν το σωματικό θέατρο και ο σύγχρονος χορός με την εικαστικότητα (23-26/6).

Πλατεία Ομονοίας

Στο μάτι του κυκλοφοριακού κυκλώνα, την Ομόνοια, ο χρόνος μετράει αλλιώς και ο Γιώργος Σαχίνης με την ομάδα Όχι Παίζουμε «ανασκάπτουν» την πλατεία για να φέρουν κοντά μας έξι σπονδυλωτές ιστορίες με κοινή κατάληξη στο κέντρο της. Η παράσταση «Στάση Ομόνοια - Τρυπών(οντ)ας στην πλατεία» μας την ξανασυστήνει ως «ζωντανό τόπο συνύπαρξης, συνεργασίας και κοινού βηματισμού» (22-25/6).

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο 

Το βιβλίο «Παιδιά του Ελληνικού Εμφύλιου - Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης» των κοινωνικών ανθρωπολόγων Ρίκης Βαν Μπούσχοτεν και Λόρινγκ Ντάνφορθ είναι η αφετηρία της παράστασης «Το ξύπνημα της μνήμης - Παιδιά πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου» της Μαρίας Σάββα. Οι θεατές, κινούμενοι σε ένα φυσικό περιβάλλον, θα δουν να ξεδιπλώνονται μικρές δράσεις και ιστορικά σχόλια που θα οδηγήσουν τον θεατή στην κυρίως παράσταση στην αίθουσα του Γεωργικού Μουσείου όπου θα ξετυλιχθούν μαρτυρίες των τότε παιδιών-προσφύγων (27-30/6).

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

Ηθοποιοί (Τατιάνα Παπαμόσχου, Γεράσιμος Γεννατάς κ.ά.), κάτοικοι του Πειραιά, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα κ.ά. συμμετέχουν στην περφόρμανς «Ιφιγένεια εν…» που έστησε ο χορογράφος Κωνσταντίνος Μίχος. Αυτή η διαφορετική ανάγνωση της τραγωδίας του Ευριπίδη, που οδηγεί την ανθρώπινη ύπαρξη στα άκρα, μεταξύ άλλων αναφέρεται στην έννοια της θυσίας και συγκεκριμένα στις ανθρωποθυσίες που σχετίζονταν με τον απόπλου των πλοίων (στις 25/6).

Στοά Μπρόντγουαιη, Πατησιών, Πλατεία Αμερικής

Η Γκίγκη Αργυροπούλου και η ομάδα Mkultra ερευνούν τον αθηναϊκό αστικό ιστό και την καθημερινή του δραματουργία, συνδυάζοντας θεωρία και πράξη στο «AfterLives», μια καλλιτεχνική δράση που περιλαμβάνει site-specific περφόρμανς, σειρά ομιλιών από καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες και μια ανοιχτή συζήτηση για την καλλιτεχνική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο. Ξεκινώντας από τη στοά Μπρόντγουαιη, οι θεατές παίρνουν μέρος σε μια διαφορετική περιήγηση (26-28/6).

Λυσίου & Ανδοκίδου

Ο Καραγκιόζης δεν είναι απλώς ένα έκθεμα μουσειακό ή μια φιγούρα αθάνατη, κι αυτό μας αποδεικνύει, για μια φορά ακόμα, ο Ηλίας Καρελλάς στήνοντας τον μπερντέ του στη συμβολή δυο δρόμων στην Πλάκα. Ο δραστήριος καραγκιοζοπαίκτης κάνει το θέατρο σκιών μια ανοιχτή γιορτή στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και η ανακύκλωση», που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι (στις 22/6).

Αθηνά Πλατεία Κολωνακίου και αλλού

Η Βιτόρια Κωτσάλου απλώνει το χορό σε όλη την πόλη. Το Σάββατο 24/6 από τις 6 π.μ. μέχρι τη δύση του ηλίου, είκοσι ένας χορευτές, ο καθένας σε ξεχωριστό και επιλεγμένο σημείο, σε δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, αφιερώνουν την ημέρα στο να είναι στην κατάσταση του χορού. Η επικοινωνία προς το κοινό θα γίνει με έναν χάρτη όπου μπορεί ο καθένας να εντοπίσει το σημείο του κάθε χορευτή. Αν τους συναντήσετε μπροστά σας το στοίχημα είναι περάσετε όσο χρόνο θέλετε στο πλάι του. Ο χάρτης με τα σημεία των χορευτών θα διανέμεται από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39 εντός της στοάς) καθώς και στα σημεία που θα υπάρχουν σταντ του Φεστιβάλ. Ενδεικτικά, ορισμένα από τα σημεία των 21 χορευτών θα είναι: Πλατεία Κολωνακίου (κοντά στο τρεχούμενο νερό), Λαϊκή αγορά στα Εξάρχεια (Καλλιδρομίου και Θεμιστοκλέους), Πλατεία Κοτζιά, Στοά Αρσακείου, Πλατεία Θεάτρου, Πλατεία Ομονοίας, Πλατεία Κολωνακίου, Πλατεία Δεξαμενής, Πλατεία Αγ. Θεοδώρων, Βουκουρεστίου &  Πανεπιστημίου.

Πειραιάς Πλατεία Καραϊσκάκη και αλλού

Οι καθηγήτριες Άννα Τσίχλη και Χριστίνα Ζώνιου μαζί με φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αφηγούνται Ιστορίες του Πειραιά, από διαφορετικές εποχές, που μας αποκαλύπτουν στοιχείά από τους βομβαρδισμούς της πόλης στον πόλεμο μέχρι τα παράνομα στέκια και τη ζωή των προσφύγων. Όλες οι παραστάσεις βασίζονται στις τεχνικές του θεάτρου ντοκουμέντο και του θεάτρου της επινόησης και πραγματοποιούνται σε διαφορετικά σημεία. Την Κυριακή 25 Ιουνίου με αφετηρία την πλατεία Καραϊσκάκη (έναντι Πύλης Ε8), θεατές και ηθοποιοί βιώνουν ένα ταξίδι-πέρασμα από το παρελθόν στο παρόν με όχημα το πράσινο λεωφορείο 843(ώρες δρομολογίων: 19:30, 21:00, 22:30). Την Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Ιουνίου, ώρα 21.30 στο Πάρκο της Εργατιάς (Γρ. Λαμπράκη και Εθνικής Αντιστάσεως, Δραπετσώνα) θα παιχτεί η παράσταση «Άκου μικρέ», ενώ τις ίδιες ημέρες ώρα 19.30 στα Πρώην κατάστημα Αφών Ιωσηφίδη (Πλατεία Ιπποδαμίας, Αντιστάσεως 35-37, κέντρο Πειραιά» θα παιχτεί το «Trafφυγειν». Την Τετάρτη 28, Πέμπτη 29 Ιουνίου, ώρα 19.30 στην Πειραϊκή, 292-294 (Αγ. Νικόλαος / τσιμεντένιος σταυρός, στάση Πολίτη λεωφ. 904 από ΗΣΑΠ), Πειραιάς θα παρακολουθήσουμε «Μονόλογους από το Αιγαίο».

Λεωφορεία της γραμμής Αθήνα-Πειραιάς

Η Ελένη Γερασιμίδου και ο Πέρης Μιχαηλίδης μετατρέπουν τα λεωφορεία που συνδέουν την Αθήνα με τον Πειραιά σε θεατρική σκηνή. Μέσα από τα κείμενα που έγραψαν ο Χρήστος Οικονόμου και ο Γιάννης Χρυσούλης σχολιάζουν δύο από τα πιο βασανιστικά προβλήματα της σημερινής κοινωνίας: τη μετανάστευση και την ανεργία. Θα τους συναντήσετε:
Τρίτη 27 Ιουνίου, ώρα 11.30 | Διαδρομή 040 Πειραιάς-Σύνταγμα, Έναρξη: Αφετηρία 040, Πειραιάς (Ελένη Γερασιμίδου, Κείμενο: Γιάννης Χρυσούλης)
Τετάρτη 28 Ιουνίου, ώρα 11.30 | Διαδρομή 904 Πλατεία Καραϊσκάκη - Στ. Πειραιά - Φρεαττύδα. Έναρξη: Αφετηρία 904, Πειραιάς (Ελένη Γερασιμίδου, Κείμενο: Γιάννης Χρυσούλης) Πέμπτη 29 Ιουνίου, ώρα 19.30 | Διαδρομή 904 Πλατεία Καραϊσκάκη - Στ. Πειραιά - Φρεαττύδα. Έναρξη: Αφετηρία 904, Πειραιάς (Πέρης Μιχαηλίδης, Κείμενο: Χρήστος Οικονόμου) Παρασκευή 30 Ιουνίου, ώρα 19.30 | Διαδρομή 040 Πειραιάς-Σύνταγμα, Έναρξη: Αφετηρία 040, Πειραιάς (Πέρης Μιχαηλίδης, Κείμενο: Χρήστος Οικονόμου)

Ο χάρτης των παραστάσεων