Θέμα

Θεατρικά Βραβεία Κοινού από το Αθηνόραμα

Η λαμπερή τελετή απονομής και οι μεγάλοι νικητές

 • Η κατάμεστη αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» λίγο πριν την έναρξη της τελετής.

  Η κατάμεστη αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» λίγο πριν την έναρξη της τελετής.

 • Βραβεία Καλύτερης Παράστασης: Ο Κάρολος Παυλάκης (2ο Βραβείο για τον «Θεό της Σφαγής»), ο Γιώργος Χατζηνικολάου (3ο Βραβείο για τον Άγριο Σοπόρο) και οι Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Αμαλία Μουτούση και ο Σπύρος Αλιδάκης (1ο Βραβείο για το «Κουκλόσπιτο»). Μαζί τους ο Γιάννης Χουβαρδάς που έκανε την απονομή.

  Βραβεία Καλύτερης Παράστασης: Ο Κάρολος Παυλάκης (2ο Βραβείο για τον «Θεό της Σφαγής»), ο Γιώργος Χατζηνικολάου (3ο Βραβείο για τον Άγριο Σοπόρο) και οι Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Αμαλία Μουτούση και ο Σπύρος Αλιδάκης (1ο Βραβείο για το «Κουκλόσπιτο»). Μαζί τους ο Γιάννης Χουβαρδάς που έκανε την απονομή.

 • Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Σταμάτης Φασουλής μας παρέσυραν σε μια απολαυστική θεατρική ιστορία 40 χρόνων.

  Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Σταμάτης Φασουλής μας παρέσυραν σε μια απολαυστική θεατρική ιστορία 40 χρόνων.

 • Ένας ολόκληρος θίασος έχει κυκλώσει την ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου: Στέλιος Μάινας, Κάτια Σπερελάκη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

  Ένας ολόκληρος θίασος έχει κυκλώσει την ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου: Στέλιος Μάινας, Κάτια Σπερελάκη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

 • Ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος με την Πέγκυ Σταθακοπούλου και τον Τάσο Ιορδανίδη

  Ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος με την Πέγκυ Σταθακοπούλου και τον Τάσο Ιορδανίδη

 • Το Βραβεία Σκηνοθεσίας απένειμε ο Στάθης Λιβαθινός στους Ελένη Σκότη (3ο Βραβείο για τον «Άγριο Σπόρο»), Λεβάν Τσουλάτζε (2ο Βραβείο για το «Έγκλημα και Τιμωρία» - το οποίο παρέλαβε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης) και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (1ο Βραβείο για τον «Θεό της Σφαγής»). Μαζί τους ο Σταμάτης Φασουλής και η Σμαράγδα Καρύδη.

  Το Βραβεία Σκηνοθεσίας απένειμε ο Στάθης Λιβαθινός στους Ελένη Σκότη (3ο Βραβείο για τον «Άγριο Σπόρο»), Λεβάν Τσουλάτζε (2ο Βραβείο για το «Έγκλημα και Τιμωρία» - το οποίο παρέλαβε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης) και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (1ο Βραβείο για τον «Θεό της Σφαγής»). Μαζί τους ο Σταμάτης Φασουλής και η Σμαράγδα Καρύδη.

 • Η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Κάτια Δανδουλάκη με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο και την Άννη Ηλιοπούλου

  Η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Κάτια Δανδουλάκη με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο και την Άννη Ηλιοπούλου

 • Ένα Cardhu «Red Curtain Punch» στο ένα χέρι και το 1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας στο άλλο για τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

  Ένα Cardhu «Red Curtain Punch» στο ένα χέρι και το 1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας στο άλλο για τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

 • Η Πέγκυ Σταθακοπούλου μόλις έχει απονείμει τα Βραβεία Ανδρικού Ρόλου στον Τάκη Σπυριδάκη (1ο Βραβείο για τον «Άγριο Σπόρο»), στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο (2ο Βραβείο για τον «Θεό της Σφαγής») και στον Τάσο Ιορδανίδη (3ο Βραβείο για το «Έγκλημα και Τιμωρία»)

  Η Πέγκυ Σταθακοπούλου μόλις έχει απονείμει τα Βραβεία Ανδρικού Ρόλου στον Τάκη Σπυριδάκη (1ο Βραβείο για τον «Άγριο Σπόρο»), στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο (2ο Βραβείο για τον «Θεό της Σφαγής») και στον Τάσο Ιορδανίδη (3ο Βραβείο για το «Έγκλημα και Τιμωρία»)

 • Οικοδεσπότες, χορηγοί και βραβευμένοι: Χάρης Ψαρούδας (Διευθυντής Reserve Brands Diageo Hellas), Μανόλης Παντελιδάκης, Άννη Ηλιοπούλου, Δημήτρης Ηλιόπουλος, Τάκης Σπυριδάκης. Στην παρέα και η Πέγκυ τρικαλιώτη.

  Οικοδεσπότες, χορηγοί και βραβευμένοι: Χάρης Ψαρούδας (Διευθυντής Reserve Brands Diageo Hellas), Μανόλης Παντελιδάκης, Άννη Ηλιοπούλου, Δημήτρης Ηλιόπουλος, Τάκης Σπυριδάκης. Στην παρέα και η Πέγκυ τρικαλιώτη.

 • Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Θεοχαράκης με τον Βασίλη και τη Μαρίνα Θεοχαράκη του ομώνυμου Ιδρύματος.

  Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Θεοχαράκης με τον Βασίλη και τη Μαρίνα Θεοχαράκη του ομώνυμου Ιδρύματος.

 • Ο Αντώνης Αντύπας και η Ελένη Καραΐνδρου ανάμεσα στη διευθύντρια του Αθηνοράματος Έλλη Μπουμπουρή και τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο.

  Ο Αντώνης Αντύπας και η Ελένη Καραΐνδρου ανάμεσα στη διευθύντρια του Αθηνοράματος Έλλη Μπουμπουρή και τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο.

 • Ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος και η Αμαλία Μουτούση με τα πρώτα βραβεία Παράστασης και Γυναικείου Ρόλου για το «Κουκλόσπιτο»

  Ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος και η Αμαλία Μουτούση με τα πρώτα βραβεία Παράστασης και Γυναικείου Ρόλου για το «Κουκλόσπιτο»

 • Το «θεατρικό» cocktail «Red Curtain Punch» με βάση το Cardhu έκλεψε την παράσταση στο πάρτι που ακολούθησε την τελετή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού του Αθηνοράματος.

  Το «θεατρικό» cocktail «Red Curtain Punch» με βάση το Cardhu έκλεψε την παράσταση στο πάρτι που ακολούθησε την τελετή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού του Αθηνοράματος.

 • Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η σύζυγος του Αθηνά στο φουαγιέ της «Αλεξάνδρας Τριάντη» λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

  Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η σύζυγος του Αθηνά στο φουαγιέ της «Αλεξάνδρας Τριάντη» λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

 • Απονομή Βραβείου Γυναικείου Ρόλου από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο: 3ο Βραβείο στην Μαρία Καβογιάννη για το «Θεέ μου τι σου κάναμε;», 2ο Βραβείο στην Εβελίνα Παπούλια για το «Victor Victoria» και 1ο Βραβείο στην Αμαλία Μουτούση για το «Κουκλόσπιτο». Μαζί τους οι παρουσιαστές της τελετής Σμαράγδα Καρύδη και Σταμάτης Φασουλής.

  Απονομή Βραβείου Γυναικείου Ρόλου από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο: 3ο Βραβείο στην Μαρία Καβογιάννη για το «Θεέ μου τι σου κάναμε;», 2ο Βραβείο στην Εβελίνα Παπούλια για το «Victor Victoria» και 1ο Βραβείο στην Αμαλία Μουτούση για το «Κουκλόσπιτο». Μαζί τους οι παρουσιαστές της τελετής Σμαράγδα Καρύδη και Σταμάτης Φασουλής.

 • Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Θεοχαράκης καλωσορίζει την Ξένια Καλογεροπούλου.

  Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Θεοχαράκης καλωσορίζει την Ξένια Καλογεροπούλου.

 • Ο Απόλλων Παπαθεοχάρης, σκηνοθέτης και ενδυματολόγος του «Victor Victoria» με την πρωταγωνίστρια του Εβελίνα Παπούλια.

  Ο Απόλλων Παπαθεοχάρης, σκηνοθέτης και ενδυματολόγος του «Victor Victoria» με την πρωταγωνίστρια του Εβελίνα Παπούλια.

 • Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης με τους Χάρη Ψαρούδα και Πηνελόπη Ζαούδη της Diageo και τον Δημήτρη Ηλιόπουλο.

  Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης με τους Χάρη Ψαρούδα και Πηνελόπη Ζαούδη της Diageo και τον Δημήτρη Ηλιόπουλο.

 • Κάποιοι προτιμούν το Cardhu τους σκέτο, κάποιοι ως cocktail «Red Curtain Punch», ειδικά φτιαγμένο για τα φετινά Θεατρικά Βραβεία Κοινού: Από αριστερά: ο Μανώλης Παντελιδάκης, η Άντα Παπανδρέου, ο οικονομολόγος Κώστας Μόσχος, ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ζαφειρίου, ο σκηνογράφος Σταύρος Λίτινας και ο επιχειρηματίας Μάνος Μαλατέστας.

  Κάποιοι προτιμούν το Cardhu τους σκέτο, κάποιοι ως cocktail «Red Curtain Punch», ειδικά φτιαγμένο για τα φετινά Θεατρικά Βραβεία Κοινού: Από αριστερά: ο Μανώλης Παντελιδάκης, η Άντα Παπανδρέου, ο οικονομολόγος Κώστας Μόσχος, ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ζαφειρίου, ο σκηνογράφος Σταύρος Λίτινας και ο επιχειρηματίας Μάνος Μαλατέστας.

 • Η Άννη Ηλιοπούλου υποδέχεται τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη.

  Η Άννη Ηλιοπούλου υποδέχεται τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη.

 • Απονομή Βραβείων Φωτισμού: Ο Θανάσης Παπαγεωργίου έχει μόλις δώσει τα βραβεία στον Λευτέρη Παυλόπουλο (2ο Βραβείο για τον «Ριχάρδο Γ’»), στην Κατερίνα Μαραγκουδάκη (3ο Βραβείο για το «Το κουκλόσπιτο») και τον Γιώργο Τέλλο (1ο Βραβείο για το «Victor Victoria»).

  Απονομή Βραβείων Φωτισμού: Ο Θανάσης Παπαγεωργίου έχει μόλις δώσει τα βραβεία στον Λευτέρη Παυλόπουλο (2ο Βραβείο για τον «Ριχάρδο Γ’»), στην Κατερίνα Μαραγκουδάκη (3ο Βραβείο για το «Το κουκλόσπιτο») και τον Γιώργο Τέλλο (1ο Βραβείο για το «Victor Victoria»).

 • Ο Γιάννης Χουβαρδάς με την Άννη Ηλιοπούλου λίγο πριν την έναρξη της τελετής.

  Ο Γιάννης Χουβαρδάς με την Άννη Ηλιοπούλου λίγο πριν την έναρξη της τελετής.

 • Women in black… και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Ναυπλιώτου και η Βίκυ Βολιώτη.

  Women in black… και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Ναυπλιώτου και η Βίκυ Βολιώτη.

 • Η Ελένη Σκότη και ο Γιώργος Χατζηνικολάου με άλλα δυο βραβεία που θα μπουν στις προθήκες του Επί Κολονώ.

  Η Ελένη Σκότη και ο Γιώργος Χατζηνικολάου με άλλα δυο βραβεία που θα μπουν στις προθήκες του Επί Κολονώ.

 • Βραβεία Ενδυματολογίας: Η Αναστασία Αρσένη (3ο Βραβείο για την «Άννα Καρένινα»), ο Άγγελος Μέντης (2ο για το «Κουκλόσπιτο» - το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκεύας), η Ρένη Πιττακή που έκανε την απονομή και ο Απόλλων Παπαθεοχάρης (1ο βραβείο για το «Victor Victoria»).

  Βραβεία Ενδυματολογίας: Η Αναστασία Αρσένη (3ο Βραβείο για την «Άννα Καρένινα»), ο Άγγελος Μέντης (2ο για το «Κουκλόσπιτο» - το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκεύας), η Ρένη Πιττακή που έκανε την απονομή και ο Απόλλων Παπαθεοχάρης (1ο βραβείο για το «Victor Victoria»).

 • Η Ζωή Λάσκαρη και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο και την Άννη Ηλιοπούλου.

  Η Ζωή Λάσκαρη και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο και την Άννη Ηλιοπούλου.

 • Ο Διευθυντής Reserve Brands της Diageo Hellas Χάρης Ψαρούδας με τον PR Βασίλη Καραγιάννη και τη Σοφία Μπελούκα.

  Ο Διευθυντής Reserve Brands της Diageo Hellas Χάρης Ψαρούδας με τον PR Βασίλη Καραγιάννη και τη Σοφία Μπελούκα.

 • Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τον Θανάση Παπαγεωργίου και τη Λόλα Νταϊφά

  Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τον Θανάση Παπαγεωργίου και τη Λόλα Νταϊφά

 • Ο Μιχάλης Ρέππας παρέδωσε τα Βραβεία Σκηνογραφίας στην Εύα Μανιδάκη (3ο Βραβείο για τον «Ριχάρδο Γ’»), στον Σταύρο Λίτινα (2ο Βραβείο για το «Έγκλημα και Τιμωρία») και Μανόλη Παντελιδάκη (1ο Βραβείο για το «Victor Victoria»).

  Ο Μιχάλης Ρέππας παρέδωσε τα Βραβεία Σκηνογραφίας στην Εύα Μανιδάκη (3ο Βραβείο για τον «Ριχάρδο Γ’»), στον Σταύρο Λίτινα (2ο Βραβείο για το «Έγκλημα και Τιμωρία») και Μανόλη Παντελιδάκη (1ο Βραβείο για το «Victor Victoria»).

 • Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο.

  Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο.

 • Η διευθύντρια του Αθηνοράματος Έλλη Μπουμπουρή με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκο Διαμαντή

  Η διευθύντρια του Αθηνοράματος Έλλη Μπουμπουρή με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκο Διαμαντή

 • Ο Σταύρος Μπένος και η Κασσιανή Μπένου (του ΕΜΣΤ) ανάμεσα στη θεατρική συντροφιά των Τάκη Σπυριδάκη, Ναταλίας Δραγούμη και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

  Ο Σταύρος Μπένος και η Κασσιανή Μπένου (του ΕΜΣΤ) ανάμεσα στη θεατρική συντροφιά των Τάκη Σπυριδάκη, Ναταλίας Δραγούμη και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

 • Χαρούμενη για τη βράβευση της η Μαρία Καβογιάννη ανάμεσα στον Δημήτρη Λιγνάδη και τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο.

  Χαρούμενη για τη βράβευση της η Μαρία Καβογιάννη ανάμεσα στον Δημήτρη Λιγνάδη και τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο.

 • Η Όλγα Παυλάτου με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη και τον Αχιλλέα Χαρίτο.

  Η Όλγα Παυλάτου με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη και τον Αχιλλέα Χαρίτο.

 • H Nalyssa Green (3o Βραβείο για τον «Θάνατο του Εμποράκου») και ο Δημοσθένης Γρίβας (1ο Βραβείο για τον «Ριχάρδο Γ’») έχουν παραλάβει τα βραβεία Μουσικής Σύνθεσης από την Ξένια Καλογεροπούλου. Μαζί τους η Νταίζη Λεμπέση η οποία παρέλαβε το βραβείο του Σταμάτη Κραουνάκη (2ο για τα «Παιδια ενός κατώτερου Θεού»)

  H Nalyssa Green (3o Βραβείο για τον «Θάνατο του Εμποράκου») και ο Δημοσθένης Γρίβας (1ο Βραβείο για τον «Ριχάρδο Γ’») έχουν παραλάβει τα βραβεία Μουσικής Σύνθεσης από την Ξένια Καλογεροπούλου. Μαζί τους η Νταίζη Λεμπέση η οποία παρέλαβε το βραβείο του Σταμάτη Κραουνάκη (2ο για τα «Παιδια ενός κατώτερου Θεού»)

 • Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς Σταμάτης Φασουλής και Σμαράγδα Καρύδη με τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο.

  Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς Σταμάτης Φασουλής και Σμαράγδα Καρύδη με τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο.

 • Η τελετή έχει μόλις τελειώσει και η Γιολάντα Μαρκοπούλου, ο Στάθης Λιβαθινός και η Άννη Ηλιοπούλου ποζάρουν στο φακό.

  Η τελετή έχει μόλις τελειώσει και η Γιολάντα Μαρκοπούλου, ο Στάθης Λιβαθινός και η Άννη Ηλιοπούλου ποζάρουν στο φακό.

 • Οι μουσικοί παραγωγοί Γιώργος Μουχταρίδης και Μάκης Μηλάτος με την Αμαλία Μουτούση.

  Οι μουσικοί παραγωγοί Γιώργος Μουχταρίδης και Μάκης Μηλάτος με την Αμαλία Μουτούση.

 • Ο Πάνος Κατσαρίδης των «Θεατρικών Σκηνών» με τον Μανόλη Παντελιδάκη

  Ο Πάνος Κατσαρίδης των «Θεατρικών Σκηνών» με τον Μανόλη Παντελιδάκη

 • Η Φωτεινή Δάρρα με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Νίκο Θεοχαράκη

  Η Φωτεινή Δάρρα με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Νίκο Θεοχαράκη

 • Η Κάτια Δανδουλάκη με τον Πρόδρομο Τοσουνίδη λίγο πριν μπουν στην αίθουσα για την τελετή

  Η Κάτια Δανδουλάκη με τον Πρόδρομο Τοσουνίδη λίγο πριν μπουν στην αίθουσα για την τελετή

 • Ο σκηνοθέτης Νικόλας Ανδρουλάκης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με το πρώτο βραβείο Σκηνοθεσίας και ο Πέτρος Τατσόπουλος.

  Ο σκηνοθέτης Νικόλας Ανδρουλάκης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με το πρώτο βραβείο Σκηνοθεσίας και ο Πέτρος Τατσόπουλος.

 • Η Έλενα Ακρίτα και ο Γιώργος Κυρίτσης με τον Σταμάτη Φασουλή και την Σμαράγδα Καρύδη

  Η Έλενα Ακρίτα και ο Γιώργος Κυρίτσης με τον Σταμάτη Φασουλή και την Σμαράγδα Καρύδη

 • Ο Νίκος Περάκης με τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Στέλιο Μάινα.

  Ο Νίκος Περάκης με τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Στέλιο Μάινα.

 • Εγκάρδια συζήτηση μεταξύ Δημήτρη Πιατά και Νίκου Ανδρουλάκη.

  Εγκάρδια συζήτηση μεταξύ Δημήτρη Πιατά και Νίκου Ανδρουλάκη.

40 χρόνια θεατρικής ιστορίας της Αθήνας χώρεσαν σε 180 λεπτά, το βράδυ της Τρίτης 8 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπου έγινε η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2016 από το Αθηνόραμα.

Βραβεία Καλύτερης Παράστασης: Ο παραγωγός Κάρολος Παυλάκης (2ο Βραβείο για τον «Θεό της Σφαγής»), ο παραγωγός Γιώργος Χατζηνικολάου (3ο Βραβείο για τον Άγριο Σοπόρο) και οι Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Αμαλία Μουτούση και ο Σπύρος Αλιδάκης (1ο Βραβείο για το «Κουκλόσπιτο». Μαζί τους ο Γιάννης Χουβαρδάς που έκανε την απονομή.
Βραβεία Καλύτερης Παράστασης: Ο παραγωγός Κάρολος Παυλάκης (2ο Βραβείο για τον «Θεό της Σφαγής»), ο παραγωγός Γιώργος Χατζηνικολάου (3ο Βραβείο για τον Άγριο Σοπόρο) και οι Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Αμαλία Μουτούση και ο Σπύρος Αλιδάκης (1ο Βραβείο για το «Κουκλόσπιτο». Μαζί τους ο Γιάννης Χουβαρδάς που έκανε την απονομή.

Ένα θεατρικό ταξίδι που κάθε του σταθμός ήταν και μια παράσταση η οποία άφησε εποχή, έζησαν οι 1200 προσκεκλημένοι στην τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων 2016 από το Αθηνόραμα που έγινε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής. Ήταν οι παραστάσεις που ξεχώρισαν, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, από το 1976, γενέθλια χρονιά του Αθηνοράματος μέχρι φέτος που ο μοναδικός οδηγός πόλης της Αθήνας έκλεισε τα πρώτα του σαράντα χρόνια.

Παραστάσεις που ξεχώρισαν γιατί αποτύπωσαν με συγκλονιστικό τρόπο τη νεοελληνική πραγματικότητα, όπως το «Χάσαμε τη Θεία. Στοπ» του 1976, γιατί απενοχοποίησαν τη φάρσα όπως έκανε ο Μίνως Βολανάκης το 1984 με τον αποκαλυπτικό τρόπο που ανέβασε Φεϊντό, γιατί σφράγισαν μια μεγάλη πορεία με τον καλύτερο τρόπο όπως ο «Ήχος του όπλου», η τελευταία σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν (1987), γιατί μας σύστησαν μια νέα αισθητική, άγρια και γοητευτική όπως το «Στο βάθος κτήνος» του Γιάννη Κακλέα το 1989, γιατί μας πρωτογνώρισαν ένα είδος θεάτρου που εξελίχθηκε σε σημαντική τάση όπως το «Shopping and Fucking» που ανέβασε ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο Αμόρε το 1997, γιατί μας χάρισαν αλησμόνητες ερμηνείες όπως η Λυδία Κονιόρδου με τη «Φόνισσα» το 1998 ή γιατί μας έδωσαν μια νέα αναπάντεχη και συναρπαστική ανάγνωση σε σχεδόν παρεξηγημένα έργα, όπως η «Γκόλφω» του Νίκου Καραθάνου το 2012.

Τα έργα επέλεξε μετά από πολύ κόπο και χρόνο ανάμεσα σε χιλιάδες η έμπειρη θεατρική συντακτική ομάδα του Αθηνοράματος αλλά και οι σημαντικότεροι Έλληνες σκηνοθέτες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα του Αθηνοράματος να συνεισφέρουν με την άποψη τους για τις κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων 40 χρόνων.

banner
Το Βραβεία Σκηνοθεσίας απένειμε ο Στάθης Λιβαθινός στους Ελένη Σκότη (3ο Βραβείο για τον «Άγριο Σπόρο»), Ιβάν Τσουλάτζε (2ο Βραβείο για το «Έγκλημα και Τιμωρία» - το οποίο παρέλαβε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης) και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (1ο Βραβείο για τον «Θεό της Σφαγής»). Μαζί τους ο Σταμάτης Φασουλής και η Σμαράγδα Καρύδη.
Το Βραβεία Σκηνοθεσίας απένειμε ο Στάθης Λιβαθινός στους Ελένη Σκότη (3ο Βραβείο για τον «Άγριο Σπόρο»), Ιβάν Τσουλάτζε (2ο Βραβείο για το «Έγκλημα και Τιμωρία» - το οποίο παρέλαβε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης) και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (1ο Βραβείο για τον «Θεό της Σφαγής»). Μαζί τους ο Σταμάτης Φασουλής και η Σμαράγδα Καρύδη.

Απόλυτος πρωταγωνιστής της βραδιάς, ήταν ένας θεατράνθρωπος ο οποίος άρχισε την σκηνοθετική του καριέρα την ίδια χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησε το Αθηνόραμα. Ο Σταμάτης Φασουλής, πέρα από την αδιαμφισβήτητη δημιουργική του αξία, είναι ένας από τους κορυφαίους (αν όχι ο κορυφαίος) γνώστες του ελληνικού θεάτρου και το απέδειξε περίτρανα ως «ξεναγός» όλων αυτών των θεατρικών χρόνων με τα εύστοχα, «από καρδιάς» και ουσιώδη σχόλια του για κάθε παράσταση. Δίπλα του η Σμαράγδα Καρύδη, με εντυπωσιακή παρουσία και πηγαίο χιούμορ μας έβαλε με τον καλύτερο τρόπο στην γενικότερη ατμόσφαιρα κάθε εποχής του ταξιδιού, συντονίζοντας παράλληλα τη διαδικασία μιας τελετής όπου δόθηκαν συνολικά 24 βραβεία.

Με φόντο το πολυσυλλεκτικό και πολυεπίπεδο σκηνικό του Μανώλη Παντελιδάκη οι δυο παρουσιαστές έπαιξαν ένα απολαυστικό «πινγκ-πονγκ» ανάμεσα στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου και τις αθηναϊκές θεατρικές παραστάσεις, για τις περισσότερες από τις οποίες ο Σταμάτης, είχε μια παρασκηνιακή εμπειρία να διηγηθεί. Όπως την ατάκα της Έλλης Λαμπέτη «πάιζω με έναν ερασιτέχνη!» για τον… Μάνο Κατράκη ή την ιστορία με τη βρετανική οντισιόν της Αλίκης Βουγιουκλάκη για την «Εβίτα».

Στην έναρξη της βραδιάς το λόγο πήρε ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος ο οποίος τόνισε πως «στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε είναι σημαντικό να στηρίζουμε το θέατρο και όλους τους ανθρώπους που βάζουν την ψυχή στην υπηρεσία της πολιτιστικής μας ανάτασης». Ακολούθως, η Πηνελόπη Ζαούδη, PR & Communications Manager Reserve Brands Diageo Hellas, κάνοντας τη σύνδεση του χορηγού της βραδιάς Cardhu με το θέατρο ανέφερε πως «δεν είναι τυχαίο που όλες οι τέχνες, άρα και αυτή του θεάτρου, χρησιμοποιούν τη λέξη “απόσταγμα” για να δηλώσουν την επίμονη και επίπονη πορεία μιας ιδέας προς την τελική υλοποίησή της».

Η Πέγκυ Σταθακοπούλου μόλις έχει απονείμε τα Βραβεία Ανδρικού Ρόλου στον Τάκη Σπυριδάκη (1ο Βραβείο για τον «Άγριο Σπόρο»), στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο (2ο Βραβειο για τον «Θεό της Σφαγής») και στον Τάσο Ιορδανίδη (3ο Βραβείο για το «Έγκλημα και Τιμωρία»)
Η Πέγκυ Σταθακοπούλου μόλις έχει απονείμε τα Βραβεία Ανδρικού Ρόλου στον Τάκη Σπυριδάκη (1ο Βραβείο για τον «Άγριο Σπόρο»), στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο (2ο Βραβειο για τον «Θεό της Σφαγής») και στον Τάσο Ιορδανίδη (3ο Βραβείο για το «Έγκλημα και Τιμωρία»)

Το επετειακό κόνσεπτ της βραδιάς, πέρα από τις αξέχαστες παραστάσεις της περιόδου 1976 - 2016, ήταν αφιερωμένο σε οκτώ σημαντικούς σκηνοθέτες που χάρισαν κορυφαίες στιγμές στο ελληνικό θέατρο όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, τα βραβεία στους φετινούς νικητές απένειμαν είτε οι ίδιοι, είτε οι βασικοί πρωταγωνιστές τους, μιας και οι τρεις από αυτούς δεν είναι πλέον κοντά μας.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του «Χάσαμε τη θεία. Στοπ» (Στοά, 1976) του Γιώργου Διαλεγμένου απένειμε τα Βραβεία Φωτισμού.
Η Ξένια Καλογεροπούλου, πρωταγωνίστρια του «Ψύλλοι στ’ αυτιά» (1984) του Ζορζ Φεϊντό σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη στο θέατρο Πόρτα απένειμε τα Βραβεία Μουσικής Σύνθεσης.
Η Ρένη Πιττακή πρωταγωνίστρια στον «Ήχο του όπλου» (1987) του Θεάτρου Τέχνης στην τελευταία σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν απένειμε τα Βραβεία Ενδυματολογίας.

Ο Μιχάλης Ρέππας, συγγραφέας μαζί με τον Θανάση Παπαθανασίου του «Βίρα τις Άγκυρες» (Εθνικό Θέατρο, 1997), σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή απένειμε τα Βραβεία Σκηνογραφίας.
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθέτης του «Κοινού Λόγου» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 1997) ο οποίος απένειμε τα Βραβεία Γυναικείου Ρόλου.

Η Πέγκυ Σταθακοπούλου, πρωταγωνίστρια στο «Bella Benezia» (Θέατρο της οδού Κυκλάδων 2005) του Γιώργου Διαλεγμένου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, απένειμε τα Βραβεία Ανδρικού Ρόλου.
Ο Στάθης Λιβαθινός, σκηνοθέτης του «Ηλίθιου» στο Εθνικό Θέατρο (2006) απένειμε τα Βραβεία Σκηνοθεσίας.
Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθέτης του «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» στο Εθνικό Θέατρο το 2013, απένειμε τα Βραβεία Παράστασης.

Απονομή Βραβείου Γυναικείου Ρόλου από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο: 3ο Βραβείο στην Μαρία Καβογιάννη για το «Θεέ μου τι σου καναμε;», 2ο Βραβείο στην Εβελίνα Παπούλια για το «Victor Victoria» και 1ο Βραβείο στην Αμαλία Μουτούση για το «Κουκλόσπιτο». Μαζί τους οι παρουσιαστές της τελετής Σμαράγδα Καρύδη και Σταμάτης Φασουλής.
Απονομή Βραβείου Γυναικείου Ρόλου από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο: 3ο Βραβείο στην Μαρία Καβογιάννη για το «Θεέ μου τι σου καναμε;», 2ο Βραβείο στην Εβελίνα Παπούλια για το «Victor Victoria» και 1ο Βραβείο στην Αμαλία Μουτούση για το «Κουκλόσπιτο». Μαζί τους οι παρουσιαστές της τελετής Σμαράγδα Καρύδη και Σταμάτης Φασουλής.

Όλοι οι απονεμητές μας έβαλαν στα παρασκήνια των ιστορικών παραστάσεων τους με γλαφυρό τρόπο. Όπως ο Θανάσης Παπαγεωργίου που ανέφερε πως «Τότε, το να παίζεις Γιώργο Διαλεγμένο ήταν θράσος», ενώ συμπλήρωσε πως το περίφημο σύνθημα «Χάσαμε τη θέια. Στοπ» το έγραφε με μπογιά στους τοίχους ο ίδιος ο Διαλεγμένος. Ή όπως η Ξένια Καλογεροπούλου που θυμήθηκε την επιλογή του πρώτου έργου του θεάτρου Πόρτα: «Συζητούσαμε με τον Μίνω Βολανάκη για το τι θα ανεβάσουμε και του είπα πως έχω τα «Άπαντα» του Φεϊντό στο σπίτι μου. Κι εκείνος μου είπε “Kι εγώ έχω τα άπαντα του Φεϊντό στο σπίτι μου, Πρέπει να είμαστε οι μόνοι Έλληνες που έχουμε τα άπαντα του Φεϊντό”» .

Η Πέγκυ Σταθακοπούλου μίλησε φυσικά για τον Λευτέρη Βογιατζή: «Ο Βογιατζής στο θέατρο παραβίαζε τα όρια, τα δικά του και των ηθοποιών, με δυνατούς και αδύνατους τρόπους. Είχε βαθιά ανάγκη να μοιραστεί κάτι δικό του πολύ προσωπικό, ιδιαίτερο και ανυπότακτο με τους άλλους. Με τον τρόπου που έχτιζε και γκρέμιζε το μικρό θεατράκι της οδού Κυκλάδων, με τον ίδιο τρόπο γκρέμιζε και τις ανασφάλειές του».

Το βραβείο της Καλύτερης Παράστασης για τη σεζόν 2015-16 κατέκτησε, σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του αθηνοράματος το «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα με την Αμαλία Μουτούση στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η οποία απέσπασε και το 1ο Βραβείο Γυναικείου Ρόλου. Δεύτερη καλύτερη παράσταση αναδείχθηκε ο «Θεός της Σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά στο θέατρο Αθηνών σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη (ο οποίος τιμήθηκε και με το 1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας) και τρίτη ο «Άγριος Σπόρος» του θεάτρου Επί Κολονώ σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, με τον Τάκη Σπυριδάκη να αποσπά και το 1ο Βραβείο Ανδρικού Ρόλου.

Όλοι οι βραβευμένοι ευχήθηκαν «χρόνια πολλά» στο Αθηνόραμα και δεν παρέλειψαν να τονίσουν πως η σημασία αυτών των βραβείων είναι το ότι τα απονέμει το κοινό. Όπως η Αμαλία Μουτούση που δήλωσε πως «Μετά από 35 χρόνιας που είμαι στο θέατρο, το κριτήριό μου για το αν μια παράσταση ή μια ερμηνεία είναι καλή είναι το κατά πόσο αφήνει χώρο ώστε να αναπτυχθεί και να βαθύνει και να καλλιεργηθεί η σχέση του θεατή με τον ηθοποιό». Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, πάιρνοντας αφορμή από το φετινό κόσεπτ της τελετής δήλωσε πως «Το θέατρο είναι ένα, είναι ενιαίο, μας περιλαμβάνει και μας υπερβαίνει και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς νιώθω ιδιαίτερα τυχερός, που σε αυτή τη χώρα, δραστηριοποιούμαι σε έναν τομέα που κρατάει τόσο γερά και που ΄΄ζηλεύω΄΄ παραστάσεις». Ενώ ο Σταμάτης Κραουνάκης, μέσα από το video που έστειλε καθώς δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί στην τελετή, ευχήθηκε «όλα τα καλά και το θέατρο μας να προχωράει με μεγάλες ερμηνείες και μεγάλες παραστάσεις».

Πολλοί ήταν οι προσκεκλημένοι, τόσο από τον καλλιτεχνικό όσο και από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τη φετινή τελετή. Φυσικά οι άνθρωποι του θεάτρου ήταν οι περισσότεροι: Ανάμεσα τους η Ξένια Καλογεροπούλου, η Ρένα Πιττακή, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Στάθης Λιβαθινός, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Στέλιος Μάινας, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, ο Κάρολος Παυλάκης, ο Μιχάλης Ρέππας, ο Νίκος Διαμαντής, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Αντώνης Αντύπας, η Ελένη Σκότη, η Ελένη Καραϊνδρου, ο Τάκης Σπυριδάκης, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Νίκος Καμτσής, η Λία Βιτάλη, η Ζωή Λάσκαρη με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Ναταλία Δραγούμη, η Καριοφυλλιά Καραμπέτη, η Ιωάννα Παππά, η Βίκυ Βολιώτη, η Στεφανία Γουλιώτη, η Αμαλία Μουτούση, η Μαρίνα Ασλάνογλου, η Μαρία Καβογιάννη, η Εβελίνα Παπούλια, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, η Έλενα Ακρίτα με τον Γιώργο Κυρίτση, η Ελένη Γερασιμίδου, η Βέρα Κρούσκα, ο Μέμος Μπεγνής, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα, ο Δημήτρης Μακαλιάς, ο Γιάννης Σαρακατσάνης, η Nalyssa Green, ο Μανώλης Παντελιδάκης, η Άννα Φόνσου και πολλοί άλλοι.

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του Αθηνοράματος τίμησαν ακόμη η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Θεοχαράκης, ο Σταύρος Μπένος, ο Γιάννης Παπαθεοχάρης, ο Νίκος Περάκης, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, η Πόπη Διαμαντάκου,η Φωτεινή Δάρρα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Λάμπης Ταγματάρχης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Πέτρος Τατσόπουλος και πολλοι άλλοι.

Χορηγός της τελετής ήταν το single malt scotch whisky Cardhu, και οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν μετά το τέλος της εκδήλωσης, ένα πρωτότυπο «θεατρικό» cocktail βασισμένο σε αυτό, το «Red Curtain Punch», φτιαγμένο ειδικά για τα φετινά Θεατρικά Βραβεία Κοινού του Αθηνοράματος. Κατά τη διάρκεια της τελετής μάλιστα προβλήθηκε και ένα ευρηματικό video - making off της κατασκευής του με πρωταγωνιστές τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και τον Έλληνα World Class Bartender 2016 Αλέξη Σιμωνίδη του Theory Bar & More. Στη μικρή αυτή ταινία, το θεατρικό cocktail δημιουργείται για να μπορέσει ένας ηθοποιός να «συναντήσει» το ρόλο του. Έτσι στα συστατικά του θα βρούμε Γενναιοδωρία (Cardhu), Πάθος (lime), Ένταση (μοσχοκάρυδο), τη Χαρά της ζωής (ροδάκινο) ενώ η αναγκαία τελετουργία ολοκληρώνεται με Lila Blank. «Τελικά, το έχω!» ανακαλύπτει ο ηθοποιός δοκιμάζοντας τη δημιουργία του bartender.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: «Το κουκλόσπιτο»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: «Ο Θεός της Σφαγής»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: «Άγριος Σπόρος»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης («Ο Θεός της Σφαγής»)
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Ιβάν Τσουλάτζε («Έγκλημα και Τιμωρία»)
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Ελένη Σκότη («Άγριος Σπόρος»)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Τάκης Σπυριδάκης («Άγριος Σπόρος»)
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος («Ο Θεός της Σφαγής»)
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Τάσος Ιορδανίδης («Έγκλημα και Τιμωρία») ΒΡΑΒΕΙΟ

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Αμαλία Μουτούση («Το Κουκλόσπιτο»)
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Εβελίνα Παπούλια («Victor Victoria»)
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Μαρία Καβογιάννη («Θεέ μου, τι σου κάναμε;»)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Μανώλης Παντελιδάκης («Victor Victoria»)
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Σταύρος Λίτινας («Έγκλημα και Τιμωρία»)
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Εύα Μανιδάκη («Ριχάρδος Γ’»)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Απόλλων Παπαθεοχάρης («Victor Victoria»)
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Άγγελος Μέντης («Το Κουκλόσπιτο»)
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Αναστασία Αρσένη («Άννα Καρένινα»)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Δημοσθένης Γρίβας («Ριχάρδος Γ’»)
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Σταμάτης Κραουνάκης («Τα Παιδιά Ενός Κατώτερου Θεού»)
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Nalyssa Green («Ο Θάνατος του Εμποράκου»)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Γιώργος Τέλλος («Victor Victoria»)
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Λευτέρης Παυλόπουλος («Ριχάρδος Γ’»)
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Κατερίνα Μαραγκουδάκη («Το Κουκλόσπιτο»)


Την παραγωγή της τελετής έκανε το Αθηνόραμα, με τον Σταμάτη Φασουλή να έχει το γενικό πρόσταγμα και να παρουσιάζει μαζί με τη Σμαράγδα Καρύδη. Η σκηνοθετική επιμέλεια ήταν του Γιώργου Λύρα, το σκηνικό έστησε ο Μανόλης Παντελιδάκης, οι φωτισμοί ήταν του Αντώνη Παναγιωτόπουλου και τα βίντεο του Αντρέα Τρούσσα.

Σχετικά Θέματα