Ρεπορτάζ

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2014: Οι νικητές και τα highlights της απονομής

Από -

Σε μια εκδήλωση με θεατρικό άρωμα και επίγευση… Κουρδιστού Πορτοκαλιού, απονεμήθηκαν την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής τα βραβεία των θεατρόφιλων αναγνωστών του «α» στους καλύτερους της περασμένης σεζόν. Η βραδιά είχε συγκίνηση, αναμνήσεις, δημοπρασίες, όρκους, «μαθήματα» και πολύ γέλιο! 

banner

Η Ιωάννα Παππά και ο Άρης Σερβετάλης ήταν οι δύο καλύτεροι ηθοποιοί της περσινής σεζόν σύμφωνα με τους θεατρόφιλους αναγνώστες του Αθηνοράματος.

Τα μεγάλα βραβεία της Βραδιάς, στις καλύτερες παραστάσεις της σεζόν, απονέμονται από την Υφυπουργό Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου στον Σωτήρη Χατζάκη (Καλλ. Διευθυντή Εθνικού Θεάτρου), 3ο Βραβείο για το «Δεκαήμερο», στην Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου (Ελληνική Θεαμάτων), 1ο Βραβείο για το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» και στον Κάρολο Παυλάκη (Θέατρο Αθηνών & Βρετάνια), 2ο Βραβείο για τον «Πουπουλένιο»

Κατάμεστη από κόσμο η αίθουσα Λαμπράκη λίγο πριν την έναρξη της τελετής ενώ στη σκηνή δέσποζαν τα αντικείμενα μιας πρωτότυπης θεατρικής δημοπρασίας.

Τρεις από τους νικητές της βραδιάς: Η Κάτια Δανδουλάκη ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής και τα βραβεία τους.

Η εκδότρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου με την Υφυπουργό Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου και τον Ιωάννη Καλλίγερο ( Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes Benz Hellas)

Ο Χρήστος Φερεντίνος διεκπεραιώνει με χιούμορ την «θεατρική δημοπρασία με την οποία άνοιξε η τελετή.

Χειροφίλημα από τον Πέτρο Λαγούτη στην Υφυπουργό Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου ενώπιον των υπόλοιπων παρουσιαστών.

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Γιάννης Κακλέας (1ο για το "Κουρδιστό Πορτοκάλι), Σταμάτης Φασουλής (3ο για το "Μερικοί το προτιμούν καυτό") και Νίκος Καραθάνος (2ο για το "Δεκαήμερο") με την εκδότρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου

Μετά την τελετή απονομής όλοι έμειναν για το κοκτέιλ πάρτι, συζητώντας, σχολιάζοντας, επαινώντας τους βραβευμένους και απολαμβάνοντας Label 5.

Η εκδότρια του Αθηνοράματος Αννη Ηλιοπούλου με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο Διευθυντής Νέων Μέσων του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Εύη Αποστολάκη.

Χαμογελαστό κεφαλοκλείδωμα από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο στον θριαμβευτή του βραβείου σκηνοθεσίας, αλλά και σκηνοθέτη της τελετής απονομής, Γιάννη Κακλέα.

Βραβείο Γυναικείου Ρόλου: Άννα Μάσχα (3ο Βραβείο για την «Τίρζα», Κάτια Δανδουλάκη (2ο Βραβείο για το «Μάντεψε ποίος θα πεθάνει απόψε», Τίνα Παππά η οποία παρέλαβε το 1ο βραβείο («Αλεπούδες») για την αδελφή της Ιωάννα Παππά. Μαζί τους η «καθηγήτρια θεάτρου» Μαρία Κωνσταντάκη με τον «μαθητή» της Κώστα Βουτσά ο οποίος έκανε και την απονομή.

Τέσσερις ηθοποιοί και ένας σκηνοθέτης: Κώστας Γαλανάκης, Δημήτρης Πιατάς, Μάνος Βακούσης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος και Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Ο Ντίνος Καρύδης με τη σύζυγο του Τζούλια Αργυροπούλου, ο Σπύρος Μιμπίλας και η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.

O Άγγελος Παπαδημητρίου δίνει τον «όρκο της δίαιτας» λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Μουσικής Σύνθεσης

Χαμόγελα μετά τις βραβεύσεις: Η εκδότρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου, ο Κώστας Βουτσάς, η Υφυπουργός Πολιτισμού Αντζελα Γκερέκου, ο Σωτήρης Χατζάκης ( Καλλ. Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου), η Κάτια Δανδουλάκη και ο Σταμάτης Φασουλής

Ο Πέτρος Λαγούτης ως… τσέλιγκας λίγο πριν την απονομή του βραβείου Σκηνογραφίας

Η Ιωάννα Παππά με τον Δώρη Τσολακίδη (Marketing Director της Β.Σ ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ), τον Γιάννη Κακλέα, την Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου και τον Μάριο Δαφνομήλη (Εμπορικό Διευθυντή του Αθηνοράματος).

Ο Κώστας Βουτσάς ως μαθητής και η Μαρία Κωνσταντάκη ως καθηγήτρια λίγο πριν τα Βραβεία Γυναικείου Ρόλου.

Απονομή Βραβείων Ανδρικού Ρόλου: Άρης Σερβετάλης (1ο για το «Κουρδιστό Πορτοκάλι»), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (2ο για το «Συρανό ντε Μπερζεράκ»), Γιάννης Καλλίγερος (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes Benz Hellas), Γιάννης Λεάκος ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του Δημήτρη Λάλου (3ο για τις «Αλεπούδες») και ο εκ των έξι παρουσιαστών της βραδιάς Κρατερός Κατσούλης

«Θα δεις απ΄όξω κάθονται επτά-οκτώ λέβέντες / χαζεύουν και λιμπίζονται μια όμορφη Μερσέντες» απήγγειλε ο Πέτρος Λαγούτης στην αίθουσα, και αργότερα δεν αμέλησε να φωτογραφηθεί δίπλα στην εντυπωσιακή GLA Class που δέσποζε στο φουαγιέ.

Βραβείο Σκηνογραφίας: Ο Μανόλης Παντελιδάκης ο οποιος έφυγε από την αίθουσα με δύο αγαλματάκια (1ο για το «Ψύλλοι στ’ αυτιά» και 3ο για το «Συρανό ντε Μπερζεράκ» και ο Γιάννης Μουρίκης (χωρίς τον Γιώργο Γαβαλά) που απέσπασε το 2ο Βραβείο για το «Μερικοί το προτιμούν καυτό». Ο Πέτρος Λαγούτης δίνει έναν βουκολικό αέρα στην απονομή.

Ο επιχειρηματίας Τίμος Τζάνες, η Λουκία Παπαδάκη, η Λουκίλα Καρέρ και ο Μίμης ΠΛέσσας

O Κρατερός Κατσούλης έπεσε «θύμα παρεξήγησης» νομίζοντας πως θα βραβευτεί αλλά στο τέλος… το ξεπέρασε καταχειροκροτούμενος

Η διευθύντρια του αθηνοράματος Ελλη Μπουμπουρή με τον Νίκο Καραθάνο

Το Βραβείο Νέου Ελληνικού Έργου απονεμήθηκε από τον Άγγελο Παπαδημητρίου στην Ελένη Γκασούκα, συγγραφέα του «Εγώ, η Γωγώ».

Ο Παναγιώτης Ριτσώνης (Marketing Manager της Mercedes Benz Hellas), με την εκδότρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου, την Υφυπουργό Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, τον Σταμάτη Φασουλή και τον Διευθυντή Νέων Μέσων του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο.

Ο Ακης Σακελλαρίου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Διευθύντρια του Αθηνοράματος Ελλη Μπουμπουρή, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης και ο θεατρικός επιχειρηματίας Κάρολος Παυλάκης.

Βραβεία Ενδυματολογίας: Η Εύα Νάθενα (2ο για το «Συρανό ντε Μπερζεράκ», και η Ντένη Βαχλιώτη με τα δύο βραβεία της (1ο για το «Ψύλλοι στ’ αυτιά» και 3ο για το «Μερικοί το προτιμούν καυτό». Μαζί τους ο Κώστας Αποστολάκης που έκανε την απονομή.

Ο συλλέκτης Δημήτρης Τσίτουρας, η εκδότρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου και ο Μανώλης Μητσιάς

Νίκος και Κωστής Μαραβέγιας, Κristina Tremonti, Δημήτρης Ηλιόπουλος (Διευθυντής Νέων Μέσων Αθηνόραμα) και ο βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος.

Τα δύο… 2α βραβεία ερμηνείας: Η Αννα Μάσχα και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Μαζί τους η σύζυγος του Βασίλη, Λίνα Πρίντζου και ο συλλέκτης Δημήτρης Τσίτουρας

Δυο δημιουργοί – τέσσερα βραβεία: Χαμόγελα ικανοποίησης από την Ντένη Βαχλιώτη και τον Μανόλη Παντελιδάκη.

Βραβεία Μουσικής Σύνθεσης: Κωστής Μαραβέγιας (2ο για τον «Φιλάργυρο»), Ευανθία Ρεμπούτσικα, (1ο για το «Συρανό ντε Μπερζεράκ» και Άγγελος Τριανταφύλλου (3ο για το «Δεκαήμερο» με τους Δώρη Τσολακίδη (Marketing Director της Β.Σ ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ) και τον Άγγελο Παπαδημητρίου o οποίος έχει πάντα τον τρόπο να κλέβει την παράσταση.

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Γιάννης Βόγλης με την σύζυγό του, η εκδότρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου, η Κάτια Δανδουλάκη και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes Benz Hellas, Ιωάννης Καλλίγερος.

Κώστας Βουτσάς με τη σύντροφό του Αλίκη Κατσαβού, και η Μίνα Χειμώνα λίγο πριν αρχίσει η τελετή

Προφανώς έφερε γούρι η Kristina Tremonti στον Κωστή Μαραβέγια μιας και λίγο αργότερα ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το 2ο Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης. Μαζί τους ο Νίκος Μαραβέγιας.

Βραβεία Φωτισμού: Ο Νίκος Καραθάνος ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του Λευτέρη Παυλόπουλου (2ο για το Δεκαήμερο), ο Χρήστος Τζιόγκας (3ο Βραβείο για το «Κουρδιστό Πορτοκάλι»), η Ελευθερία Ντεκώ ((1ο Βραβείο για το «Συρανό ντε Μπερζεράκ») και ο εκ των παρουσιαστών της βραδιάς Χρήστος Φερεντίνος

Χαμόγελα από τη Λένα Αρώνη και την Κωνσταντίνα Μιχαήλ στο φουαγιέ της αίθουσας Λαμπράκη

Ο Κώστας Αποστολάκης πριν κάνει την απονομή των Βραβείων Ενδυματολογίας δήλωσε πως «Εν αρχή ην ο τζόγος».

Μπορεί να μην πρόλαβε η Ιωάννα Παππά να φτάσει εγκαίρως για την απονομή της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας αλλά μετά το διασκέδασε δεόντως. Εδώ με τον Γιώργο Λυκιαρδόπουλο, τη Δανάη Παπουτσή και τον Αλέξη Σταμάτη

Ο Αλέκος Συσσοβίτης με τη συνοδό του στο κοκτέιλ πάρτι μετά τις απονομές.

Όλοι οι παρουσιαστές και οι ηθοποιοί της παράστασης που συνόδευσε την τελετή επί σκηνής.

Μια σουρεαλιστική δημοπρασία σκηνικών αντικειμένων που «πρωταγωνίστησαν» στις παραστάσεις της τελευταίας θεατρικής σεζόν, όρκοι για δίαιτα(!), βουκολικές θεατρικές «μπηχτές», ο Κώστας Βουτσάς αυτοπροσώπως ως «μαθητής» που ξανακάθισε στο θρανίο μετά το «Νόμος 4000», αλλά και πολλή συγκίνηση, αναμνήσεις από τους νικητές και «κερκίδες» από συντελεστές παραστάσεων που ζητωκραύγαζαν κάθε φορά που βραβευόταν η δουλειά τους… Απ’ όλα είχε η 16η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού του «α» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 11 Νοεμβρίου με τη χορηγία της Mercedes-Benz Ελλάς, η οποία είχε παρκάρει μια λευκή GLA Class στο φουαγιέ, και την υποστήριξη του Premium Scotch Whisky Label 5, του δεύτερου ταχύτερα αναπτυσσόμενου ποτού στον κόσμο.

Όπως κάθε χρονιά, τα 25 αγαλματίδια απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός ξεκαρδιστικού μίνι θεατρικού (σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και κείμενα του διευθυντή σύνταξης του «α» Θύμιου Νικολόπουλου), με το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» να ανοίγει και να κλείνει τον κύκλο της απονομής αποσπώντας το 3ο βραβείο φωτισμού και το 1ο καλύτερης παράστασης και συγκεντρώνοντας συνολικά τέσσερα βραβεία. Σ’ ένα σκηνικό με αντικείμενα από παραστάσεις της περσινής σεζόν (από έναν τσιμεντόλιθο της «Ελένης» του Καραντζά μέχρι… μισό κοτόπουλο από το «Περιμένοντας τον Γκοντό»!) που δημοπράτησε ο πρώτος παρουσιαστής Χρήστος Φερεντίνος, μέχρι να το σκάσει με τα έσοδα στη… Βραζιλία, εμφανίστηκαν: ο Άγγελος Παπαδημητρίου που μας έδειξε πώς να κάνουμε όρκους για να κρατήσουμε τη δίαιτά μας^ ο τζογαδόρος Κώστας Αποστολάκης που ισχυριζόταν ότι έχει το σύστημα για να προβλέψει τους νικητές^ ο τσέλιγκας Πέτρος Λαγούτης που έκανε ένα διάλειμμα από τις πρόβες στα υπόγεια του Μεγάρου («20.000 λεύγες κάτω από τη Βασιλίσσης Σοφίας»!)^ η «δασκάλα» Μαρία Κωνσταντάκη κι ο «μαθητής» της Κώστας Βουτσάς^ και ο Κρατερός Κατσούλης που προσφέρθηκε «ταπεινά» να αντικαταστήσει κάποιον από τους υποψήφιους για το βραβείο ανδρικού αν αποσυρόταν. Επίσης, μάθαμε από τον Χρήστο Φερεντίνο νέες θεατρικές λέξεις (υπροβολέας, αισχυλόπιτα, κρυονέσκο, στανισησλάφσκι), ενώ ο Άγγελος Παπαδημητρίου μας αποκάλυψε πως στην Αμφίπολη ανακαλύφθηκε τάφος συγγενή του (από τη μεριά της Ολυμπιάδας). 

Όλοι μας έκαναν να γελάσουμε πολύ και να θυμηθούμε μέσα από τα σκετς τους τα highlights της περασμένης θεατρικής σεζόν. Στις ευχαριστίες των βραβευμένων το όνομα της Αρχοντούλας Παπαπαναγιώτου, «ψυχής» της πρώην ΕΛΘΕΑ, οι παραγωγές της οποίας συγκέντρωσαν συνολικά 14 βραβεία, ακούστηκε τόσες φορές ώστε η ίδια, όταν ανέβηκε για να παραλάβει το 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης («Το κουρδιστό πορτοκάλι»), δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της, ενώ ο Νίκος Καραθάνος με το 2ο βραβείο σκηνοθεσίας για το «Δεκαήμερο» του Εθνικού στο χέρι είπε χαριτολογώντας ότι εκείνος… δεν θα ευχαριστήσει την Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου. Χειροκροτήσαμε επίσης: τον Σωτήρη Χατζάκη όταν επεσήμανε στον Καραθάνο ότι τα σκηνικά και τα κοστούμια του «Δεκαημέρου» έχουν φυλαχτεί για «να πάει» η παράσταση και του χρόνου, τον Άγγελο Τριανταφύλλου, που παραλαμβάνοντας το 3ο βραβείο μουσικής για το ίδιο έργο είπε ότι ο θίασος κοντεύει να γίνει μπάντα, τον Άρη Σερβετάλη (1ο βραβείο αντρικού ρόλου) και τον Γιάννη Κακλέα (1ο βραβείο σκηνοθεσίας) όταν θυμήθηκαν τον Τεχνοχώρο με αφορμή το «Κουρδιστό πορτοκάλι», τον σουρεαλιστικό φωτογραφικό συνειρμό που συνέδεσε την «Υπολοχαγό Νατάσα» με τον «Ματωμένο γάμο», τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο που μας εξήγησε ακριβώς πώς απέφυγε στο παρελθόν να αλλάξει τη… μύτη του, τον Κωστή Μαραβέγια που θυμήθηκε την Ευανθία Ρεμπούτσικα χωρίς να γνωρίζει πως αμέσως μετά θα ήταν αυτή που θα ανέβαινε στη σκηνή για το πρώτο βραβείο μουσικής, την υφυπουργό Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, η οποία χωρίς να πολιτικολογήσει εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται ανάμεσα σε πρώην συναδέλφους και την πρόθεσή της να κάνει έστω και το ελάχιστο για το θεατρικό χώρο.

Το πιο ζεστό χειροκρότημα της βραδιάς ακούστηκε έπειτα από παρότρυνση της Άννης Ηλιοπούλου: η εκδότρια του «α» μίλησε για τον καταλυτικό ρόλο που έχει παίξει ο θεσμός των Θεατρικών Βραβείων Κοινού στην πρωτοφανή άνθηση του ελληνικού θεάτρου και ζήτησε από τους καλλιτέχνες να χειροκροτήσουν το καλύτερο θεατρικό κοινό της πόλης, τους αναγνώστες του «α» δηλαδή, οι οποίοι παρακολουθούν ο καθένας 30, 50, 80, ακόμη και πάνω από 100 παραστάσεις τη σεζόν και τις αξιολογούν μέσα από τη Θεατρομανία. Μετά το τέλος της απονομής, απολαμβάνοντας Label 5 και ρίχνοντας ματιές στην αστραφτερή GLA, διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά πόσο κομψή είναι η Κάτια Δανδουλάκη (παραλαμβάνοντας το 2ο βραβείο γυναικείου ρόλου είπε ότι είναι συγκινητικό μετά από τόσα χρόνια στο επάγγελμα να αισθάνεσαι ότι «υπάρχεις», αναγνωρίζεσαι και είσαι δημιουργικός), συγχαρήκαμε την Ιωάννα Παππά (1ο βραβείο γυναικείου ρόλου) που κατέφτασε καθυστερημένα, καθώς και τη μαμά της που επέμενε να φορέσει η κόρη το παλτό της στη βεράντα, και συνομιλήσαμε σε πηγαδάκια με τους προσκεκλημένους της βραδιάς, ανάμεσα στους οποίους ήταν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Εύη Αποστολάκη, οι βουλευτές Μίμης Ανδρουλάκης και Πέτρος Τατσόπουλος, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Γιάννης Καλλίγερος και ο Παναγιώτης Ριτσώνης της Mercedes Benz Ελλάς, ο Δώρης Τσολακίδης της Β.Σ. Καρούλιας, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Μάνος Βακούσης, ο Γιάννης Βόγλης, η Λόλα Νταϊφά, ο διευθυντής προγράμματος της ΝΕΡΙΤ Δημήτρης Σοφιανόπουλος, ο θεατρικός επιχειρηματίας Κάρολος Παυλάκης, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Αλέξης Σταμάτης, ο Θανάσης Νιάρχος, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Δημήτρης Κολιοδήμος και ο Ζήνος Παναγιωτίδης από το χώρο του σινεμά, ο Μάριος Ποντίκας, ο Δημήτρης Τσίτουρας, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Τάκης Γεώργας από το Badminton και το «Half Note», η Ράνια Οικονομίδου, ο παραγωγός Κώστας Λαμπρόπουλος, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και πολλοί άλλοι.

Φωτό Studio Panoulis, Δημήτρης Τσίτσος

banner

Οι χορηγοί των Βραβείων Κοινού 2013-2014

Πολύτιμος συμπαραστάτης και χορηγός της τελετής είναι για τρίτη χρονιά η Mercedes-Benz, ενώ το ουίσκι Label 5 στέκεται για δεύτερη χρονιά περήφανος υποστηρικτής.

Σχετικά Θέματα