Νέα

Θα γίνει της «Αποκάλυψης» στη Στέγη

Από -

Ένα από τα πιο επιδραστικά και δυσερμήνευτα κείμενα στην ιστορία της ανθρωπότητας, η «Αποκάλυψη» του Ιωάννη, ενέπνευσε τον Θάνο Παπακωνσταντίνου να δημιουργήσει μία σύγχρονη σκηνική τελετουργία, την οποία αναμένουμε από 3 έως 20 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση από μια ομάδα σημαντικών συντελεστών και ερμηνευτών. Ο προφητικός λόγος του Ευαγγελιστή Ιωάννη για τη «Δευτέρα Παρουσία», τους «Τέσσερις Καβαλάρηδες», τις «Επτά Σφραγίδες», τον «Αμνό του Θεού», τον «666», δεν έπαψε από τον 1ο αιώνα μ.Χ. οπότε και γράφτηκε, κατά την εξορία του στην Πάτμο (95-96 μ.Χ.), να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την τέχνη και τη φιλοσοφική σκέψη.

Εκ πρώτης όψεως είναι σίγουρα μια παράσταση -η πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη- που ανταποκρίνεται στο τελετουργικό ύφος της σκηνικής γραφής του Θάνου Παπακωνσταντίνου, ενώ εξάπτει την περιέργεια μας το πως ένας από τους πιο αξιόλογους σκηνοθέτες της νέας γένιας θα αντιμετωπίσει αυτήν την κοσμογονική κατάθεση μέσα από την ιδιοσυγκρασιακή εικαστική του ματιά. Όπως σημειώνει ο ίδιος για το πως αντιλαμβάνεται τον μύθο της Αποκάλυψης: «Είναι σαν μια παραβολή των αέναων μεταμορφώσεων της πίστης των ανθρώπων σε έναν καλύτερο κόσμο που έρχεται». Το αιώνιο κι ίσως πιο καίριο ερώτημα, όμως, που τίθεται γύρω από το μύθο αυτό είναι το ποιος και κατά πόσο αξίζει την αιώνια ζωή. Κι αν κρίνουμε από την παρουσία του εκκλησιαστικού οργάνου αλλά και τη συμμετοχή της πολυπληθούς ομάδας μουσικών, η ατμόσφαιρα της παράστασης αναμένεται να μας υποβάλλει με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Πρωταγωνιστούν -μεταξύ άλλων- οι Αλεξία Καλτσίκη, Μαριάννα Δημητρίου, Καλλιόπη Σίμου, Ελένη Μολέσκη, Κλεοπάτρα Μάρκου, Θανάσης Δόβρης, Σωτήρης Τσακομίδης, Μιλτιάδης Φιορέντζης. Τη μετάφραση υπογράφει η Μιχαήλα Πλιαπλιά, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Πάνος Ηλιόπουλος υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Νίκη Ψυχογιού.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Κώστας Γάτσιος (κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Σπύρος Μοσχονάς (τρομπόνι), Ελευθερία Τόγια (βιόλα), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Κώστας Τσιώλης (ηλεκτρονικά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους συντελεστές της παράστασης, ενώ το Σάββατο 12, την Κυριακή 13, την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου η παράσταση θα ανέβει με αγγλικούς υπέρτιτλους.

iΗ αποκάλυψη | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Κεντρική Σκηνή | 3 έως 20 Οκτωβρίου | Προπώληση και πληροφορίες στο www.onassis.org

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου