Θέμα

Τέσσερις πρωτότυπες παραστάσεις που θα δούμε στο SNF Nostos 2021

«Waiting for the Sibyl» © Stella Olivier
«Waiting for the Sibyl» © Stella Olivier

Από τις 25 ως τις 29 Αυγούστου, οι φίλοι του πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, με φυσική παρουσία φέτος -μετά την περσινή διαδικτυακή διοργάνωση- το Summer Nostos Festival 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με την κεντρική θεματική «Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη», το φεστιβάλ πλάθει προβληματισμούς αναφορικά με την ταυτότητα και τη θέση του ανθρώπου στις διαρκώς μεταβαλλόμενες εποχές που επικρατούν. Στο πενθήμερο πρόγραμμα καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν βάλει πλώρη και σαλπάρουν σε θεατρικούς και κινηματογραφικούς κόσμους με παραστάσεις και προβολές που πρόκειται να εντυπωσιάσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή.

«Waiting for the Sibyl» - Ουίλιαμ Κέντριτζ

© Stella Olivier
© Stella Olivier

Το διμερές έργο του Ουίλιαμ Κέντριτζ αποτελεί αυθεντικό προϊόν της τέχνης του, το οποίο συνδυάζει με απόλυτη αρμονία ένα οπτικό και ακουστικό θέαμα. Στην όπερα δωματίου «Waiting for the Sibyl», η ιέρεια του Απόλλωνα Κυμαία Σίβυλλα, ως πρωταγωνίστρια, παρουσιάζεται ως «αλγόριθμος» του ίδιου μας του πεπρωμένου, ενώ στην ταινία «The Moment Has Gone» ενσωματώνεται το «City Deep», το πιο πρόσφατο έργο του Κέντριτζ, αφορμώμενο από την ταινιοθήκη του Σόχο Εκστάιν. Το έργο θα παρουσιαστεί την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Just Human» - Μπεθ Κόρνινγκ

© Frank Walsh
© Frank Walsh

Η μισή ώρα διάρκειας χοροθεατρική παράσταση της χορογράφου Μπεθ Κόρνινγκ έρχεται για να θέσει καίρια ερωτήματα που μας απασχολούν, όπως τι προσφέρει νόημα στην ζωή μας, σε τι διαφέρουμε οι άνθρωποι από τις μηχανές και κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη είναι δυνατόν να συμβάλλει στην εκπλήρωση των αναγκών μας. Με τη συμβολή πέντε έμπειρων χορευτών, η πρωτοποριακή οπτική της γυναίκας που «γέννησε» το «The Glue Factory Project» θα μας μεταφέρει σε διαδραστικά και γεμάτα συναίσθημα μονοπάτια. Όλα αυτά, την Παρασκευή 27 Αυγούστου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

banner

«Hello Hi There» - Άνι Ντόρσεν

© W. Silveri
© W. Silveri

Εμπνευσμένο από τον τηλεοπτικό διάλογο Φουκώ-Τσόμσκι της δεκαετίας του ‘70 με θέμα τη συνομιλία δύο chatbot, το «Hello Hi There» της σκηνοθέτιδας Άνι Ντόρσεν προσπαθεί να προσδιορίσει κατά πόσο ο άνθρωπος μπορεί να αντικατασταθεί από τον υπολογιστή. Αυτή η ευφυής, γεμάτη χιούμορ αλλά εν μέρει τρομακτική συζήτηση μεταξύ των δύο υπολογιστών, οι οποίοι προσπαθούν να μιμηθούν ανθρώπινες συνομιλίες αυτοσχεδιαστικά και με παραστατικό τρόπο, θα ανέβει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την Πέμπτη 26 του μήνα.

«A.I. in Fiction»

Μετά την αναβολή της επίσκεψης της Τέιλορ Σίλινγκ («Orange is the New Black») και του Ντέιβιντ Στράθερν («The Bourne Ultimatum») στην Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στην παράσταση «A.I. in Fiction», η Κατερίνα Λέχου (που συμμετείχε στο πρότζεκτ από την αρχή) συμπράττει με την Ραφίκα Σαουίς και από κοινού διαβάζουν αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων παγκόσμιας εμβέλειας και βουτούν στα άδυτα της αέναης σύνδεσης ανθρωπότητας και τεχνητής νοημοσύνης, μεταφέροντάς μας εικόνες επιστημονικής φαντασίας –ή και όχι; Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Μπράιαν Ντάερις, καλλιτεχνικός διευθυντής του Theater of War Productions, που παρουσίασε το «The Oedipus Project» στο πλαίσιο της περσινής διοργάνωσης του SNF Nostos. Την Τετάρτη 25 Αυγούστου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διαπιστώσουμε πόσο στενή είναι τελικά η σχέση πραγματικότητας και φαντασίας.

i Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ SNF Nostos μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.snfnostos.org

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα

Ουίλιαμ Κέντριτζ: «Έχει προκύψει μία τρομερή εξασθένιση του πνεύματος και της ενέργειας που έχει ο άνθρωπος»

21/08/2021

Ουίλιαμ Κέντριτζ: «Έχει προκύψει μία τρομερή εξασθένιση του πνεύματος και της ενέργειας που έχει ο άνθρωπος»

Η μοίρα και η εξουσία διασταυρώνονται στην όπερα «Waiting for the Sibyl». Ο διανοούμενος Νοτιοαφριακός σκηνοθέτης και εικαστικός μας μίλησε για την παράσταση που θα παρουσιάσει στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

SNF Nostos 2021: Το «Νιάρχος» αποχαιρετά το καλοκαίρι με μια μεγάλη γιορτή

20/08/2021

SNF Nostos 2021: Το «Νιάρχος» αποχαιρετά το καλοκαίρι με μια μεγάλη γιορτή

Οι συνθήκες μπορεί να αναγκάζουν φέτος τη διοργάνωση να μεταφέρει τις δράσεις της στο σβήσιμο του Αυγούστου, αυτό όμως δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την πολυσυλλεκτικότητα των δράσεων και των καλεσμένων που θα καταλάβουν όλους τους εντυπωσιακούς χώρους του ΚΠΙΣΝ

Ο Ουίλιαμ Κέντριτζ έρχεται στο SNF Nostos

02/07/2021

Ο Ουίλιαμ Κέντριτζ έρχεται στο SNF Nostos

O καινοτόμος Νοτιοαφρικανός σκηνοθέτης και εικαστικός Ουίλιαμ Κέντριτζ, επιστρέφει στη χώρα μας, αυτή τη φορά ως προσκεκλημένος του SNF Nostos. Μάθετε ποια παράσταση θα δούμε και δείτε την online ξενάγηση στο στούντιο του.