Νέα

Τα θρυλικά Μπαλέτα Μπεζάρ στο Ηρώδειο

Το χορευτικό σχήμα Béjart Ballet Lausanne, με ιδρυτή το μύθο του χορού Μορίς Μπεζάρ, επιστρέφει στη χώρα μας με τρία έργα που αποθεώνουν την τέχνη του χορού. Στις 15 και 16/9 θα δούμε στο Ηρώδειο τους «Επτά ελληνικούς χορούς» σε χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τη χορογραφία «Tous les hommes presque toujours s’imaginent» σε χορογραφία του καλλιτεχνικού διευθυντή του συγκροτήματος Ζιλ Ρομάν και μουσική του Τζον Ζορν και το θρυλικό «Μπολερό» του Ραβέλ σε χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ.

Οι χορογραφίες

«7 Ελληνικοί Χοροί»: Μορίς Μπεζάρ, Μίκης Θεοδωράκης

Αυθεντικά ελληνικά «βήματα» ενσωματωμένα στην χορογραφία του Μπεζάρ φέρνουν στο μυαλό το άρωμα και το χρώμα της Ελλάδας. Ο ένθερμος φιλέλληνας Μορίς Μπεζάρ γοητευμένος από την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη οργάνωσε με μαθηματική ακρίβεια την χορογραφία του εξυμνώντας την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε την σύμπραξη δυο κολοσσών της τέχνης για πρώτη φορά στο Ηρώδειο.

«Tous les hommes presque toujours s’ imaginent»: Ζιλ Ρομάν, Τζον Ζόρν

Ο Ζιλ Ρομάν βυθίζεται σε ένα πλήθος συνθέσεων του σύμπαντος που έχει δημιουργήσει ο λαμπρός Αμερικανός πολυ-οργανίστας Τζον Ζόρν, το οποίο έχει εξερευνήσει από το 1990 έως το 2017. Βήμα βήμα, με μια κίνηση, μια πόζα, o Ζιλ Ρομάν πηγαίνει τους χορευτές του πέρα από τους τοίχους.

«Boléro»: Μορίς Μπεζέρ, Μορίς Ραβέλ

Το δημοφιλές μουσικό έργο του Γάλλου συνθέτη Μορίς Ραβέλ (1875 – 1937), γράφτηκε για μπαλέτο το 1928. Ο Μορίς Μπεζάρ δημιούργησε τη χορογραφία στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο του 1961 δίνοντας τον κεντρικό ρόλο της ”Μελωδίας” σε μια χορεύτρια και στη συνέχεια σ’ έναν χορευτή. Ο “Ρυθμός” ερμηνεύεται από μια ομάδα χορευτών. Ερμηνευμένο και αγαπημένο σε όλο τον κόσμο για πάνω από μισό αιώνα, το Boléro είναι η απόλυτη χορογραφία. Μεταξύ άλλων την έχουν ερμηνεύσει οι κορυφαίοι σολίστ Μάγια Πλισέρσκαγια, Σιλβί Γκιλέμ, Τζορτ Ντον.

Τιμές εισιτηρίων € 100-50. Προπωλήσεις από το www.viva.gr.