Θέμα

Τα Μπεζάρ επιστρέφουν στον τόπο που αγάπησε ο δημιουργός τους

Από -

Με ένα χορευτικό τρίπτυχο κι ένα ensemble 60 χορευτών επιστρέφουν τα Μπαλέτα Μπεζάρ στο Ηρώδειο (15-16/9), έχοντας σταθερή σχέση με το ελληνικό κοινό. Η φετινή επίσκεψη των διεθνούς φήμης μπαλέτων της Λωζάνης, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ζιλ Ρομάν, διάδοχο του Μορίς Μπεζάρ, επιφυλάσσει μια μοναδική χορευτική εμπειρία. Εκτός από το περίφημο «Boléro», παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας οι «7 ελληνικοί χοροί», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, και η νέα χορογραφία του Ζιλ Ρομάν «Tous les hommes presque toujours s’ imaginent».

Ο Μορίς Μπεζάρ υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς χορογράφους του 20ού αιώνα, καθώς έκανε το χορό προσιτό στο ευρύ κοινό, επιλέγοντας πολλές φορές αντισυμβατικούς χώρους για τις παραστάσεις του, όπως στάδια και γήπεδα. Παράλληλα στόχευε στη συναισθηματική σύνδεση με τον θεατή αλλά και με τους χορευτές του και απέδειξε ότι ο χορός είναι πολλά περισσότερα από μια σειρά αριστοτεχνικά εκτελεσμένων κινήσεων. Για εκείνον πηγή έμπνευσης ήταν η εμπειρία της ίδιας της ζωής, στοιχείο που συγκινεί πάντα το κοινό, σε συνδυασμό με τη σωματικότητα, τη θεατρικότητα και την απλότητα της χορογραφικής του «πένας».

Τα Μπαλέτα Μπεζάρ, τα οποία υπηρέτησαν το όραμά του από την ίδρυσή τους (1987) μέχρι σήμερα, παρέμειναν σημείο αναφοράς για την τέχνη του χορού ακόμη και μετά το θάνατό του το 2007. Άξιος συνεχιστής της κληρονομιάς του, ο βραβευμένος Ζιλ Ρομάν υπήρξε προσωπική επιλογή του Μπεζάρ. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής των μπαλέτων, διαμορφώνει το ρεπερτόριο με το έργο του προκατόχου του στο επίκεντρο, ενώ δημιουργεί και δικές του –νέες– χορογραφίες.

Στο Ηρώδειο θα ζήσουμε μια πολύ σημαντική στιγμή, καθώς θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η χορογραφία-σταθμός «7 ελληνικοί χοροί», που ενώνει δύο μεγάλους δημιουργούς, τον Μορίς Μπεζάρ και τον Μίκη Θεοδωράκη, μια και ο σπουδαίος χορογράφος, γοητευμένος από τη μουσική του Έλληνα συνθέτη, ενσωμάτωσε στη χορογραφία του βήματα με ελληνικό χρώμα.

Ακόμη, εδώ θα κάνει παγκόσμια πρώτη, μετά την πρεμιέρα του στη Λωζάνη, το νέο έργο του Ζιλ Ρομάν «Tous les hommes presque toujours s’ imaginent», με τους χορευτές να κινούνται «πέρα από τους τοίχους», υπό τους ήχους του μουσικού σύμπαντος του Αμερικανού πολυοργανίστα Τζον Ζορν. Τη βραδιά θα κλείσει το «Boléro» του Μορίς Ραβέλ. Τη χορογραφία που βασίζεται στο δημοφιλές μουσικό έργο του Γάλλου συνθέτη έχουν ερμηνεύσει στο παρελθόν κορυφαίοι σολίστ, όπως οι Μάγια Πλισέτσκαγια, Σιλβί Γκιλέμ και Χόρχε Ντον.

Οι τρεις χορογραφίες

«Tous les hommes presque toujours s’ imaginent»

Η τελευταία δημιουργία του Ζιλ Ρομάν παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στο Ηρώδειο, μετά την πρεμιέρα της στην Όπερα της Λωζάνης στις 5/4/2019.

«7 ελληνικοί χοροί»

Έκανε πρεμιέρα στις 3/10/1983 στο θέατρο New York City Center, ενώ η αναβίωση της χορογραφίας του Μπεζάρ έγινε στις 21/5/2014 στη Λωζάνη.

«Boléro»

Πάνω από μισόν αιώνα ζωής μετράει η διασημότερη χορογραφία του Μπεζάρ, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 10/1/1961 στο Theatre Royal de la Monnaie των Βρυξελών.