Νέα

Συνεργασία έκπληξη Δεληβοριά-Καραντζά

Από -

Δημήτρης Καραντζάς, Φοίβος Δεληβοριάς
Δημήτρης Καραντζάς, Φοίβος Δεληβοριάς

Η χρονομηχανή του στοχασμού ταξιδεύει τον τραγουδοποιό Φοίβο Δελοιβοριά και τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά στις ρίζες της φυλής και του κράτους. Ανήσυχοι, γνώστες της τέχνης τους με επιρροές καλά χωνεμένες στη δουλειά τους, ανοιχτοί ως προς τις καλλιτεχνικές επιλογές τους αλλά με εμφανές το προσωπικό τους στίγμα ενώνουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία μιας παράστασης με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Για την ακρίβεια πρόκειται για επιθεώρηση με νούμερα, μουσική, χρυσόσκονη, σκάλες, μπαλέτα και... ιστορία.

Μετά το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπυργού φαίνεται πως τα θέατρα θα επανέλθουν σε μια κανονικότητα -αν δεν υπάρξει γενικευμένο lockdown- και οι πληροφορίας μας λένε πως θα πάμε με μια πληρότητα 50% στα θέατρα. Αν όλα πάνε καλύτερα λοιπόν, η παράσταση θα παιχτεί το νέο χρόνο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Θα ανατρέχει στο παρελθόν για να ορίσει το παρόν και να δώσει απαντήσεις σε χρήσιμα ερωτήματα: Τι συνιστά αυτό που λέμε εθνική ταυτότητα; Πώς και γιατί «χρησιμοποιούμε» την Ιστορία; Γιατί ανατρέχουμε στο ένδοξο παρελθόν για να ορίσουμε το παρόν; Για τι θα επαναστατούσαμε σήμερα; Είμαστε απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και των αγωνιστών του 21; Με ποια ζητούμενα θα θεσπίζαμε ένα καινούργιο Σύνταγμα;

Ο Δημήτρης Καραντζάς αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία, ο Φοίβος Δεληβοριάς την μουσική σύνθεση, την κίνηση θα κάνει η Ζωή Χατζηαντωνίου και τα κοστούμια θα σχεδιάσει η Ιωάννα Τσάμη. Οι ηθοποιοί που επέλεξαν οι δυο δημιουργοί είναι οι: Σμαράγδα Καρύδη, Ελένη Κοκκίδου, Γιάννης Νιάρρος, Πάνος Βλάχος, ΈμιλυΚολιανδρή, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κλίνης, Έκτορας Λιάτσος, Ελίνα Ρίζου, Πάνος Παπαδόπουλος, Μάνος Πετράκης κ.ά.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει νέα σελίδα

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης

Η απόφαση του Λευτέρη Γιοβανίδη να πει ναι, στη συνεργασία Δελοιβοριά-Καραντζά, δίνει ένα ηχηρό στίγμα για τις επιδιώξεις του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ήδη συζητιέται στους θεατροφιλικούς κύκλους το ανέβασμα του «Μινόρε της αυγής» σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά στο Δημοτικό του Πειραιά. Ο Γιοβανίδης αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα τον περασμένο Απρίλιο δήλωσε τις προθέσεις του να συνεργαστεί με πληθώρα δημιουργών για να διερευνήσουν όλοι μαζί το καλλιτεχνικό και κοινωνικό τοπίο της εποχής μας. Επιδίωξη του είναι συνεχίσει την πορεία του θεάτρου του Πειραιά, που παραμένει ανοικτό στην τοπική κοινωνία αλλά ταυτόχρονα θα αναζητήσει την ταυτότητά του ως θέατρο της Ευρώπης. Χαιρόμαστε και αναμένουμε με αγωνία τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει και οπωσδήποτε το ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της σεζόν για το πειραιώτικο θέατρο.