Νέα

Συνεργασία Βαγγέλη Παπαθανασίου- Ράσελ Μάλιφαντ

Από -

Μπορούν να συνδεθούν δυο αντίθετα και ξένα μεταξύ τους ρεύματα οι Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και ο σύγχρονος χορός; Μια ομάδα κορυφαίων καλλιτεχνών - συντελεστών απάντησε στο ερώτημα δημιουργώντας την παράσταση «The Thread», την οποία εμπνεύστηκε η Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια και διευθύντρια της πολιτισμικής εταιρείας Λάβρυς. Μετά από ένα επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στο Sadler’s Wells θα την δούμε κι εδώ, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το Σάββατο 24/8, σε χορογραφία του Ράσελ Μάλιφαντ και μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το χρονικό της δημιουργίας

Τα τολμηρά εγχειρήματα λένε, θέλουν και τολμηρούς ανθρώπους με φιλοδοξία, σαν τον Ράσελ Μάλιφαντ, το διάσημο χορογράφο που καταθέτει την ψυχή του στη σκηνή και λατρεύει τις προκλήσεις και την άρνηση των κανόνων. Εκπαιδευόμενος για έναν χρόνο στους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από την Ελένη Σπαθιά και τον Τάκη Καραχάλιο, ο Μάλιφαντ, παίρνει τη φιλοσοφία και τη δομή τους, εμπλέκοντάς τα άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο με τη «ρευστότητα» και το πνεύμα «αναζήτησης» του σύγχρονου χορού. Την πρωτότυπη μουσική για την παράσταση έγραψε, ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, εμπνεόμενος από παραδοσιακά όργανα. Την ομάδα συμπληρώνουν, ο επί πάνω από 20 χρόνια συνεργάτης - φωτιστής του Μάλιφαντ, Μάικλ Χολ και η Μαίρη Κατράντζου, τα κοστούμια της οποίας, είναι εμπνευσμένα από αρχαία Μινωικά αγγεία.


©Φωτογραφιών: Dimitris Mamaloukos, Yannis Bournias

Ο μίτος της Αριάδνης, το νήμα μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος ήταν το στοίχημα για τη Γεωργία Ηλιοπούλου, που ήθελε να δημιουργήσει μια απόλυτα σύγχρονη πρωτοποριακή παράσταση, βασισμένη όμως στα θεμέλια του παρελθόντος. Όπως δηλώνει και η ίδια, στόχος είναι : «να επαναφέρει στη μνήμη του διεθνούς κοινού, τόσο τη χώρα, όσο και τη φιλοσοφία της μέσα από μια παράσταση με γλώσσα κατανοητή σε εκείνους και να λειτουργήσει η συγκεκριμένη παράσταση σαν διαβατήριο της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας της χώρας». Εισιτήρια από € 15. Πληροφορίες από το 2107258510 και προπώληση από το www.viva.gr