Νέα

Συνάντηση με τον Τόρμπεν Μπετς στο Αγγέλων Βήμα

Η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου μεταφράστρια του έργου «Invincible» του Τόρμπεν Μπετς και ψυχή του Αγγέλων Βήμα μαζί με τον σκηνοθέτη Σταύρο Στάγκο και τους συντελεστές της παράστασης «Οι άτρωτοι» υποδέχονται το Σάββατο 23/3, τον πενηντάχρονο Βρετανό συγγραφέα. O Μπετς αμέσως μετά την απογευματινή παράσταση (ώρα 6.30 μ.μ.) θα μιλήσει για το έργο του και θα συζητήσει με τους θεατές για το θέατρο και την πολιτική. Αυτό το δίπολο φαίνεται να τον απασχολεί άλλωστε και στη δραματουργία του, γράφοντας με έναν ρεαλισμό που δεν αποκλείει το κωμικό και το ποιητικό στοιχείο.

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του είναι «Οι άτρωτοι» που παίζονται με πρωταγωνιστές τους Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μιχάλη Μαρκάτη, Ειρήνη Μπαλτά και Γιάννη Μπουραζάνα. Στο έργο η Έμιλυ και ο Όλιβερ, αποφασίζουν να μετακομίσουν σε μία αγγλική επαρχιακή πόλη, λόγω της οικονομικής κρίσης. Εκεί θα γνωρίσουν τους γείτονες τους, την Ντων και τον Άλαν. Η συνάντηση τους θα είναι καταλυτική για τη ζωή τους καθώς και, οι τέσσερις χαρακτήρες του έργου καλούνται να υπερασπιστούν τα όνειρα τους όσο επώδυνο κι αν είναι.

Σύντομο βιογραφικό του Τόρμπεν Μπετς

Γεννήθηκε στο Lincolnshire της Μεγάλης Βρετανίας, έχει σπουδάσει Αγγλική φιλολογία και γλώσσα και ζει κοντά στη Σκωτία με την οικογένεια του. Είχε στόχο την κατάρτιση του στο χώρο της υποκριτικής αλλά τον κέρδισε η θεατρική γραφή. Στα θεατρικά έργα του δημιουργεί ένα δίπολο, συνδυάζοντας το σκοτεινό στοιχείο με τον κωμικό κοινωνικό ρεαλισμό, θυμίζοντας έργα των: Άλαν Αίηκμπορν ή του Μάικ Λη. Παρά τις ομοιότητες, έχει συνθέσει ένα πρωτότυπο στυλ με τραγικά μαζί και ποιητικά συστατικά.

banner

Έχει διακριθεί από τον κριτικό της Guardian Michael Billington ο οποίος ανέφερε ότι «είναι απορίας άξιο πώς ο Τόρμπεν Μπετς δεν έχει ακόμη περάσει στα πολύ μεγάλα ονόματα». Το σημαντικό χάρισμα του παρατήρησε και ο Άλαν Αίηκμπορν, που σημειώνει ότι είναι «το πιο συναρπαστικό συγγραφικό ταλέντο που έχει συναντήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Διάκριση δέχτηκε και από το περιοδικό Time Out, που ξεχώρισε τον Τόρμπεν Μπετς ως «έναν ασυνήθιστα ταλαντούχο θεατρικό συγγραφέα, λαμπερό και προκλητικό». Τα έργα του πέραν της Μεγάλης Βρετανίας, έχουν συναντήσει και θεατρικές σκηνές στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, την Τσεχία, το Μεξικό και, τώρα για πρώτη φορά σε ελληνικό θέατρο, στο Αγγέλων Βήμα.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου