Νέα

Σήμα έναρξης για τον «Πολιτιστικό Ιούνιο» δίνει η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής σηματοδοτεί την επαναφορά της πολιτιστικής δράσης μετά από επτά μήνες πολιτιστικής ανομβρίας λόγω των περιοριστικών μέτρων με τον «Πολιτιστικό Ιούνιο». Καθόλη τη διάρκεια του μήνα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει υψηλής ποιότητας εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, που προσφέρει η Περιφέρεια στο πλαίσιο της στήριξης των φεστιβάλ που διεξάγουν οι δήμοι της Αττικής. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε για τις εκδηλώσεις: «Στηρίζουμε τον Πολιτισμό μέσα από ένα δυναμικό πολιτιστικό πρόγραμμα που θα ξεδιπλωθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Στόχος μας να φτάσει σε κάθε γωνιά της Αττικής, το θέατρο, η μουσική και οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Περαιτέρω ο Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι ο η Περιφέρεια Αττικής στήριξε τον Πολιτισμό, έναν από τους πιο βαριά πληττόμενους τομείς από την πανδημία, με κάθε δυνατό τρόπο και συνεχίζει να δίνει δυναμικό ‘παρών’ στη μετα-covid εποχή, καθώς «ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαίο συστατικό του ευ ζην για κάθε δημοκρατική κοινωνία. Αυτή την αρχή θα την τηρήσουμε μέχρι κεραίας, προσφέροντας σε όλους τους πολίτες υψηλής ποιότητας πρόγραμμα, με ελεύθερη είσοδο».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη αναφέρθηκε στην ένταξη των φορέων του πολιτισμού στο πρόγραμμα επιχειρήσεων ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής, που προκηρύχθηκε και ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη. Σύντομα θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου οι πολλαπλές δράσεις και συνεργασίες της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού, ενώ όσον αφορά τις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση η Αντιπεριφερειάρχη τόνισε: «Κριτήριο των επιλογών μου, ήταν η αντίστοιχη θεματική και το υψηλό ποιοτικό επίπεδο στο ιστορικό των συντελεστών. Ο χώρος της τέχνης άντεξε και είναι έμπρακτη επιθυμία μας να τον βοηθήσουμε ώστε να ξανανθίσει». Στις επετειακές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται το θεατρικό έργο του Αλμπέρτο Εσκενάζυ «Ο γέρος του Μοριά» με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Γιάννη Καλατζόπουλο να υπογράφει τη σκηνοθεσία που θα παρουσιαστεί στο υπαίθριο θέατρο του Δήμου Κηφισιάς την Παρασκευή 25 Ιουνίου. Την ίδια μέρα (9.30 μ.μ.) ο Γιώργος Νταλάρας θα δώσει μεγάλη συναυλία στο λιμάνι της Ύδρας για τα «Μιαούλεια» μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες του και με τη συμμετοχή της Ασπασίας Στρατηγού και της Βιολέτας Ίκαρη.

banner

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για τις θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, Χάρης Ρώμας σημείωσε ότι «Ήταν μεγάλη επιθυμία του Περιφερειάρχη, δική μου και όλου του τμήματος Πολιτισμού να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες και όλους τους εργαζόμενους στον ευάλωτο και ταλαιπωρημένο χώρο του Πολιτισμού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο οικονομικό πακέτο (τριπλάσιο και τετραπλάσιο από προγράμματα προηγούμενων διοικήσεων). Με αυτό τον τρόπο, σηματοδοτούμε την καινούργια after-covid εποχή που με αισιοδοξία θέλουμε να πιστεύουμε ότι έρχεται».

Τι θα δούμε στον «Πολιτιστικό Ιούνιο»

«Ναπολεοντία» ©Τζένη Γαβρά
«Ναπολεοντία» ©Τζένη Γαβρά

Πρεμιέρα για τον «Πολιτιστικό Ιούνιο» γίνεται σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο Βράχων του Διαδημοτικού Δικτύου Βύρωνα-Δάφνης-Υμηττού και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων», με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο σπουδαίο συνθέτη Χρήστο Λεοντή. Τραγουδούν ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και η Ιωάννα Φόρτη, ενώ στην αφήγηση θα είναι ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και η Ουρανία Μπασλή.

Την ίδια ώρα και μέρος, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 17 Ιουνίου η παράσταση «Γυναίκες μαχήτριες» με τη σκηνοθετική υπογραφή της Μιχαέλας Αντωνίου και την ιστορική τεκμηρίωση της Άννας Καρακατσούλη, που προσεγγίζει κομβικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας μέσα από τη δράση ξεχωριστών γυναικείων προσωπικοτήτων, ενώ την Τρίτη 22 Ιουνίου θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ναπολεοντία», σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά, με τον Χάρη Σώζο, την Κερασία Σαμαρά, τη Βίκυ Μαραγκάκη και την Ιζαμπέλλα Φούλοπ. Πρόκειται για την κωμωδία του κορυφαίου νεοέλληνα συγγραφέα Ανδρέα Στάικου - ένα επίκαιρο σχόλιο επάνω στην αιώνια ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων που ισορροπεί ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» που θα διεξαχθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθηνών από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η Περιφέρεια προσφέρει την Τετάρτη 30 Ιουνίου στις 9 μ.μ. τη συναυλία της Αρτέμιδος Ματαφιά «Μεγάλες κυρίες τραγουδούν...». Η γνωστή καλλιτέχνις ερμηνεύει τραγούδια που σφράγισαν με τη φωνή τους οι μεγαλύτερες κυρίες του πενταγράμμου από την ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς που διοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου στο Ευριπίδειο Θέατρο της πόλης, η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση η «Κουζίνα» του Άρνολντ Γουέσκερ, στις 21-23 και 25-27 Ιουνίου και ώρα 9 μ.μ. Η ομάδα θεάτρου Vise Versa, με τη σκηνοθετική υπογραφή της Αγγελικής Γκιργκινούδη, αποτυπώνει στο έργο το ψηφιδωτό των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από τα «στενά» όρια μιας κουζίνας. Τη συναυλία του Γιώργου Τσαλίκη θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στο Κηποθέατρο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, την Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 9 μ.μ. Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ, ο δημοφιλής τραγουδιστής θα ερμηνεύσει μεγάλες επιτυχίες από τη διαδρομή του, που φέτος συμπληρώνει τα 20 χρόνια.

i Σε όλες τις εκδηλώσεις τηρούνται αυστηρά και απαρέγκλιτα όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό.