Focus

Σεξ, φάρσες και ονειροφαντασίες στις πρεμιέρες της εβδομάδας

Από -

Οι πρεμιέρες που διεκδικούν το ενδιαφέρον μας, τόσο για τα έργα –από τον Μολιέρο και τον Σνίτσλερ ως τον Κοσμά Πολίτη και τη σύγχρονη δραματουργία– όσο και για τους συντελεστές τους.

#1 «Κόσμος γωνία»

Ο κόσμος μας είναι πολυγωνικός και οι αλλαγές είναι στο παιχνίδι της ζωής μας λέει ο Αλέξης Σταμάτης στους μονολόγους «Τελευταία Μάρθα» και «Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο», όπου παρακολουθούμε δύο τύπους, το Σάκη, φύλακα της Εθνικής Πινακοθήκης, και τον Φώτη, συγγραφέα, μόνους στο σπίτι του ο καθένας, να ταΐζουν τις φαντασιώσεις και τις μνήμες τους. Ο Άρης Τρουπάκης σκηνοθετεί με ερμηνευτές τους Νίκο Αλεξίου και Νίκο Αρβανίτη, αντίστοιχα. (Οδού Κεφαλληνίας - Β΄ Σκηνή, από 22/10)

#2 «Karaoke Night»

Δύο ηθοποιοί, η Όλγα Ποζέλη και ο Λάμπρος Παπαγεωργίου, μπροστά σε μια μεγάλη οθόνη που προβάλλει βωβά καρέ, στήνουν ένα πριβέ καραόκε για να θυμηθούν όσα αγάπησαν και όσα τους παραξένεψαν. Ο στόχος είναι παρακολουθώντας τους να κάνουμε, εμείς οι θεατές, τους δικούς μας συνειρμούς. (Φούρνος, από 20/10)

#3 «Ζωρζ Νταντέν»

Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης το έργο του Μολιέρου, μια απίθανη φάρσα με πρωταγωνιστή έναν ηλικιωμένο, ο οποίος παντρεύεται μια νεότερή του ξεπεσμένη αριστοκράτισσα. Η ζήλια γίνεται το δηλητήριο που του τρώει τα σωθικά και κάνει εμάς να χαμογελάμε με το κλιμακούμενο παιχνίδι ρόλων που καθορίζεται κυρίως από τις ταξικές διαφορές. Η Μαριάννα Κάλμπαρη σκηνοθετεί έναν αξιόλογο θίασο: Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κουτσολέλος, Νέστωρ Κοψιδάς, Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρης Μαγγίνας, Βασίλης Μαυρογεωργίου. (Από 11/10)

#4 «Το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς»

Το Από Μηχανής Θέατρο συνεχίζει να διευρύνει τον κύκλο των συνεργατών του και καλεί δυο νέα κορίτσια τη Ζαχαρούλα Χρόνη και την Κωνσταντίνα Καλλιβωκά να σκηνοθετήσουν ένα σύγχρονο έργο που πραγματεύεται τα όρια και τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα σε μια τριμελή οικογένεια με το φάντασμα της εγκατάλειψης να πλανάται ανάμεσά τους. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Παναγιώτης Μπουγιούρης, Ηρώ Πεκτέση, Μιχάλης Αβράτογλου, Νικόλας Φραγκιουδάκης. (Από 24/10)

#5 «Κυρία Ιουλία»

«Η ψυχή της γυναίκας είναι μυστηριώδης, ακόμη και γι’ αυτήν την ίδια» έλεγε ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Πρεβό. Η ηρωίδα της κωμωδίας των Εμμανουέλας Αλεξίου και Μάρως Μπουρδάκου, μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, ανακαλύπτει ξαφνικά στη ζωή της τη δύναμη που κρύβει μέσα της και χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις αλλάζει ριζικά τη ζωή της. Ανατροπές, γέλιο και ανάδειξη αξιών όπως η αγάπη και η αποδοχή αναδεικνύονται με πρωταγωνιστές τους Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργο Γιαννόπουλο, Ρίνο Τζάνη. (Αθηναΐς, από 22/10)

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου