Νέα

«Πόσο κοστίζει να ζεις;»: Οι πρώτες αποκλειστικές φωτογραφίες της παράστασης

Λάτρης την ανάγνωσης ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιλέγει πολύ προσεκτικά τα έργα που ανεβάζει. Η απόφαση του να σκηνοθετήσει το βραβευμένο με Πούλιτζερ «Πόσο κοστίζει να ζεις;» (The cost of living) της Μαρτίνα Μάγιοκ συνδέεται με την εμπειρία του εγκλεισμό κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και τις σκέψεις που γέννησε.

Τρυφερό και σκληρό ταυτόχρονα αμφισβητεί τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα άτομα με αναπηρία και «εμβαθύνει στους τρόπους με τους οποίους η κοινωνική τάξη, η φυλή, η εθνικότητα και ο πλούτος μπορούν να δημιουργήσουν χάσματα μεταξύ των ανθρώπων, ακόμη και αν εκείνοι λαχταρούν τη σύνδεση».

Ο Μελαχρινός Βελέντζας, η Αμαλία Καβάλη, η Ειρήνη Μακρή και ο Φώτης Στρατηγός μοιράζονται τους ρόλους των τεσσάρων ηρώων της Μάγιοκ, οι οποίοι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τις αναπηρίες τους. Για δύο από αυτούς οι αναπηρίες είναι εξωτερικές, αλλά όλοι ανακαλύπτουν ότι κρύβουν εσωτερικές, καθώς μάχονται ανά ζεύγη για να επανακαθορίσουν τις αξίες τους. Αξίες που ψυχορραγούν μετά τα πλήγματα μιας αμείλικτης πραγματικότητας, που συνθλίβει τις ανθρώπινες προσδοκίες με κυνισμό. Τι σημαίνει να ζεις τελικά; Να επιβιώνεις απλώς ή κάτι περισσότερο; Και ποιο είναι το κόστος που πρέπει να καταβάλεις; Πόσο αντέχεται η απομόνωση που επιβάλλει ο τρόπος μιας παραγωγικής ζωής, προκειμένου να τα βγάλεις πέρα οικονομικά;

banner

Η νεαρή Πολωνο-αμερικανίδα συγγραφέας βλέπει τον άνθρωπο πίσω από το όποιο κοινωνικό στάτους και δημιουργήθηκε από την ανάπτυξη του μονόπρακτου John, Who’s Here From Cambridge του 2015, όπου στην αρχική μορφή των δύο χαρακτήρων η συγγραφέας προσέθεσε ένα δεύτερο ζευγάρι. Έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Williamstown Theatre Festival, στη Μασαχουσέτη στις 29 Ιουνίου 2016. Στη συνέχεια, ανέβηκε στο New York City Center σε μία παραγωγή του Manhattan Theatre Club, που άνοιξε επίσημα στις 7 Ιουνίου 2017. Εκτός από το Πούλιτζερ, το Cost of Living έχει κερδίσει δύο βραβεία Lucille Lortel Awards.

Η παράσταση του «Πόσο κοστίζει να ζεις;» είναι κατάλληλη για θεατές από 16 και άνω. Θα παίζεται έως 14 Νοεμβρίου κάθε Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 19.00 και από 22 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι του Βασίλη Παπατσαρούχα, ο σχεδιασμός φωτισμών του Νίκου Βλασόπουλου. Οι φωτογραφίες της παράστασης είναι του Πάτροκλου Σκαφίδα.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου