Φεστιβάλ Αθηνών

Πόσο καλά ξέρεις την κορυφαία Αν Τερέζα ντε Κεερσμάκερ;

Από -

Η σπουδαία Φλαμανδή χορογράφος-χορεύτρια Αν Τερέζα ντε Κεερσμάκερ, μορφή του σύγχρονου χορού, έρχεται στο Ηρώδειο την Τρίτη 2 Ιουλίου για μια μοναδική παράσταση, που δεν αποκλείεται να γίνει σύντομα sold-out. Σπούδασε χορό στις Βρυξέλλες, συνέχισε στη σχολή του Μορίς Μπεζάρ και ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να γνωρίσει τον αμερικανικό μοντέρνο χορό. H Κεερσμάκερ έκανε δυναμική είσοδο το 1983 με το κομμάτι «Rosas danst Rosas», με το οποίο λανσάρισε ένα ιδιότυπο χορευτικό στιλ και πειραματιζόμενη με το θέατρο και τη μουσική άνοιξε το δρόμο σε άλλους πειραματιστές όπως ο Βιμ Βαντεγκέιμπους, ο Αλέν Πλατέλ και ο Γιαν Φαμπρ. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε της Βενετίας για το σύνολο του έργου της.

Την ομάδα της Rosas την πρωτοείδαμε στη χώρα μας το 2005, στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, και αργότερα στο Φεστιβάλ Αθηνών και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στις παραστάσεις τους δεν χρησιμοποιούν το χορό ως περιγραφικό εργαλείο. Στην Κεερσμάκερ δεν αρέσουν οι αφηγήσεις –«η λογοτεχνία το κάνει αυτό μια χαρά», έχει δηλώσει η ίδια– αλλά το παιχνίδι με τις έννοιες. Παρά την αυστηρή δομή των έργων της, ενυπάρχει σε αυτά ένα ανοιχτό πεδίο ταυτόχρονων δράσεων που προσφέρει ελευθερίες στους ερμηνευτές. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδιαλέγεται η κίνηση με τη μουσική στις παραστάσεις.

Η παράσταση που θα δούμε τον Ιούλιο στο Ηρώδειο έχει τίτλο «Εν τω μέσω της ζωής, βρισκόμαστε». Πρόκειται για μια χορογραφία που εμπεριέχει τη μαγεία της θεατρικότητας και κινητοποιεί συναισθήματα στους θεατές που είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Ντύνεται μουσικά από τις Έξι σουίτες για τσέλο του Μπαχ, τις οποίες θα ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο σπουδαίος Γάλλος τσελίστας Ζαν-Γκιγέν Κεράς.

Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στη  φράση «Mitten wir im Leben sind mit dem Tod umfangen» («Εν τω μέσω της ζωής, βρισκόμαστε μέσα στο θάνατο»), μετάφραση ενός λατινικού ψαλμού από τον Λούθηρο, που έχει χαραχτεί στον τάφο της Πίνα Μπάους.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου