Νέα

Πώς συνεχίζεται ο θρύλος της Πίνα Μπάους;

Από -

Η Tsai Chin Yu στο «Como el musguito en la piedra...» © Zerrin Aydin Herwegh
Η Tsai Chin Yu στο «Como el musguito en la piedra...» © Zerrin Aydin Herwegh

Η Πίνα Μπάους, υπήρξε μια από τις εμβληματικότερες μορφές στην τέχνη του χορού του προηγούμενου αιώνα, συμβάλλοντας καθοριστικά στον τρόπο που βλέπουμε το χορό σήμερα. Εύλογο λοιπόν προκύπτει το ερώτημα της διαχείρισης της τεράστιας πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που άφησε πίσω της, ύστερα από το θάνατο της. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ιδρύματος Pina Bausch Foundation, Salomon Bausch και η Bettina Wagner-Bergelt του Tanztheater Wuppertal Pina Bausch με τα οποία συνδέθηκε άμεσα η αξέχαστη Πίνα, ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για το μέλλον, προκειμένου να τιμήσουν το θρύλο της Πίνα Μπάους και να προετοιμάσουν το έδαφος για τις μελλοντικές παραγωγές.

Το Pina Bausch Foundation

Ο πρώτος σημαντικός στόχος του Ίδρύματος Πίνα Μπάους, που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ζωής είναι το να δώσει νέα ματιά σε μία από τις διασημότερες χορογραφίες της με τίτλο «The rite of spring- common ground(s)», και για το λόγο αυτό συνεργάζεται με την École des Sables της Σενεγάλης, για να κάνει παγκόσμια περιοδεία, από τον Απρίλιο του 2020. Επίσης, προχωρεί σε δύο σημαντικές κινήσεις για να διατηρηθεί και να συνεχιστεί ο θρύλος της χορεύτριας και χορογράφου. Πρώτα, ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση του αρχείου της και το ανέβασμά του στο διαδίκτυο, δωρεάν. Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 9.000 βίντεο, 200.000 φωτογραφίες και υλικό από την παραγωγή όλων των δουλειών της, ώστε να δώσει τη δυνατότητα να επαναληφθούν και να μεταδοθούν. Κατά την επόμενη σεζόν, θα γίνει διαθέσιμο υλικό από πέντε δουλειές της, με τα επόμενα να ακολουθούν σταδιακά. Η άλλη πρωτοβουλία ακούει στο όνομα «UTOPINA: ιδέες και όνειρα για την τέχνη της Πίνα Μπάους», και προβλέπει δύο σημαντικά πρότζεκτ που θα δώσουν έμφαση στο ρόλο του αρχείου και τη μετάδοση του έργου της μέσα από προβολές ταινιών και παραστάσεις.

Τι θα δούμε στο Tanztheater

Φωτογραφία από το Sweet Mambo, το προτελευταίο έργο της που παρουσίασε το 2016 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Φωτογραφία από το Sweet Mambo, το προτελευταίο έργο της που παρουσίασε το 2016 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στη συνέχεια, το θέατρο με το οποίο συνέδεσε το όνομά της, το Tanztheater στο Wuppertal, ανακοίνωσε πως τη σεζόν 2019/20 θα παρουσιαστούν εννέα διαφορετικά έργα, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα. Ξεχωρίζει το αφιέρωμα στο Μπέρτολντ Μπρέχτ και τη Σιμόν Βέιλ με το «The Seven Deadly Sins/Don’t Be Afraid». Βασικός στόχος της Bettina Wagner-Bergelt καλλιτεχνικής διευθύντριας του θεάτρου, είναι να ανεβάσει ξανά ή να δημιουργήσει από την αρχή τα έργα της Πίνα. Την επιθυμία της κάνει πράξη, ανεβάζοντας 42 χρόνια μετά την επίσημη πρεμιέρα του, με τελείως νέα διανομή το «Bluebeard. Listening to a Tape Recording of Béla Bartók’s Opera, “Bluebeard’s Castle”». Αμφότερα, πρόκειται να ταξιδέψουν σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη και την Αμερική το 2020.

Με το βλέμμα στις νέες πρακτικές και δημιουργίες, πέντε κορυφαίοι χορογράφοι οι Sidi Larbi Cherkaoui, Richard Siegal, Monika Gintersdorfer/Knut Klaßen, Helena Waldmann and Rainer Behr θα δουλέψουν με την ομάδα του θεάτρου όλη τη σεζόν και τον Ιούνιο του 2020 θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Τέλος, ερχόμενο σε επαφή με όλη την πόλη και όλες τις ηλικίες, το θέατρο ανακοίνωσε προγράμματα και συνεργασίες με παιδιά και εφήβους σε σχολεία και πανεπιστήμια.