Νέα

Ποιους σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας το φθινόπωρο στο Θέατρο Χώρα;

Από -

Οι Τζένη Ρουσσέα, Έρση Μαλικένζου και Νίκος Γαλανός πρωταγωνιστούν στις «Φάλαινες του Αυγούστου» του Ντέιβιντ Μπέρι στο Θέατρο Χώρα. Ο λόγος για το νέο θεατρικό εγχείρημα του Πέτρου Ζούλια που αναμένουμε το ερχόμενο φθινόπωρο με ένα διαλεχτό καστ από σημαντικούς και έμπειρους ηθοποιούς, το οποίο συμπληρώνουν οι Μαρία Αντουλινάκη, Μάκης Πατέλης, Γιάννης Μαρίνος. Ένα έργο-ύμνος στη ζωή και την ανθρώπινη αλληλεγγύη που φέρνει πιο κοντά διαφορετικούς ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι μοιράζονται αντοχές, αναμνήσεις, ελπίδες, αγωνίες και όνειρα, με φόντο τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε ένα νησί. Οι «Φάλαινες του Αυγούστου» ολοκληρώθηκαν το 1980, ενώ ακολούθησε η κινηματογραφική μεταφορά του έργου σε σκηνοθεσία του Λίντσεϊ ΄Αντερσον το 1987 με με πρωταγωνίστριες τη Μπέτυ Ντέιβις και τη Λίλιαν Γκις.

Στο επίκεντρο της διαχρονικής αυτής ιστορίας για το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης, την οποία θα δούμε σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, δύο ηλικιωμένες αδελφές με πολύ διαφορετικό χαρακτήρα η κάθε μία αγωνίζονται να επιβιώσουν μόνες τους και να ολοκληρώσουν το ταξίδι της ζωής τους με αγάπη και αξιοπρέπεια. Η Σάρα, μικρότερη ηλικιακά, ενσαρκώνει την ελπίδα σε ένα καλύτερο μέλλον, ενώ η Λίμπυ, την οποία φροντίζει η νεότερη αδελφή της, έχει παραιτηθεί και ζει αναπολώντας το παρελθόν. Το υπαρξιακό και αναπόφευκτο ζήτημα του θανάτου θίγει εδώ ο Ντέιβιντ Μπέρι μέσα από τη σύγκρουση αυτών των δύο κόσμων, της ελπίδας και της παραίτησης, της δύναμης της ζωής κι εκείνης του θανάτου.

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Πέτρου Ζούλια

Οι «Φάλαινες του Αυγούστου» είναι ένα έργο βαθιάς συγκίνησης. Ο συγγραφέας σκύβει με αγάπη πάνω στον άνθρωπο και στα μεγάλα του θέματα. Εδώ επειδή ο χρόνος μικραίνει, όλα μεγεθύνονται. Όλα γίνονται πιο δυνατά. Ο θάνατος που καραδοκεί φωτίζει ολόλαμπρα τη ζωή και τη δύναμη της. Στο κείμενο, σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες ανήκουν στην τρίτη ηλικία. Είναι άνθρωποι όμως που, ενώ βρίσκονται στη δύση τους, κάνουν ακόμα όνειρα, παλεύουν, αγωνίζονται. Η ψυχή τους είναι νέα. Έχει ελπίδα και φως.
Οι αγαπημένοι ηθοποιοί που διάλεξα, εκτός της αδιαμφισβήτητης αξίας τους, διαθέτουν το κατάλληλο πάθος, τον ενθουσιασμό απέναντι σε μια καινούργια θεατρική εμπειρία. Μοιάζουν ιδανικοί εκπρόσωποι του ακροβατικού και τόσο πανανθρώπινου κόσμου του Ντέιβιντ Μπέρρυ. Ξέρουν σαν «μεγάλα παιδιά» να ορμούν σε κάθε πρόκληση, σε κάθε σκηνικό παιχνίδι αισθημάτων. Διαθέτουν αυτό το σπάνιο πια σκηνικό ήθος και την αξιοπρέπεια της σεμνής αλλά τόσο πλούσιας πορείας τους. Χωρίς κόμπλεξ, χωρίς όρια στη διαθεσιμότητα. Τους ευχαριστώ από τώρα για την εμπιστοσύνη τους.

­

© Μαριλένα Αναστασιάδου

­

i«Οι φάλαινες του Αυγούστου» | Θέατρο Χώρα | Από 18 Οκτωβρίου | Προπώληση μέσω viva.gr | www.choratheatro.gr | fb: @choratheatro |

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου