Νέα

Ποιες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου θα δούμε διαδικτυακά;

«Σ΄ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά
«Σ΄ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά

Στις 30 Οκτωβρίου έκανε πρεμιέρα το «Σ΄εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Αβρανά στη σκηνή Νέα Σκηνή-«Νίκος Κούρκουλος» κι όπως ανέβηκε κατέβηκε λόγω καραντίνας. Και ξέρετε ποιο είναι το παράδοξο με αυτή τη παράσταση; Είχε προγραμματιστεί ν’ ανέβει τον περασμένο Απρίλιο και αναβλήθηκε λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας. Είναι από τις παραστάσεις που θα θέλαμε πολύ να δούμε και ευτυχώς το Εθνικό Θέατρο θα την παρουσιάσει διαδικτυακά το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, ώρα 8.30 μ.μ. Έχει διάρκεια 1 ώρα και 20 λεπτά και η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη εδώ με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου € 8 (κωδικού πρόσβασης). Η παράσταση θα παρουσιαστεί ζωντανά στη σκηνή και θα μεταδοθεί σε πραγματικό χρόνο. Σημειώνεται ότι δεν θα παραμείνει διαθέσιμη για προβολή μετά το πέρας της. 

Το «Σ’ εσάς που με ακούτε» είναι το προτελευταίο έργο που υπέγραψε η Λούλα Αναγνωστάκη, απολύτως χαρακτηριστικό του προσωπικού της ύφους που την καταξίωσε ως την κατεξοχήν φωνή έκφρασης μιας ολόκληρης γενιάς. Συγκίνησε τον Αλέξανδρο Αβρανά και είναι μία από τις σπάνιες φορές που ο βραβευμένος κινηματογραφιστής στρέφεται στη θεατρική σκηνοθεσία, θέλοντας να μας θυμίσει «σε μια εποχή που το «απολιτίκ»  έχει γίνει μόδα, ότι κάποτε, όχι πολύ παλιά, υπήρχαν ακόμη ιδεολογίες». Με τη δράση συγκεντρωμένη σε ένα σπίτι στο Βερολίνο την παραμονή ενός αντιπολεμικού φόρουμ, η Αναγνωστάκη γίνεται και πάλι η φωνή μιας συλλογικής ήττας μπροστά στην αποτυχία της επανάστασης, την παγκοσμιοποίηση, το ρατσισμό, την αστυνομική βία και τα νεοελληνικά συμπλέγματα… Παίζουν οι Λάμπρος Κτεναβός, Aλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μπινιάρης, Αγλαΐα Παππά, Ελένη Ρουσσινού, Πηνελόπη Τσιλίκα κ.ά.

Παραστάσεις on demand ή σε live streaming

«Φεγγάρι από χαρτί» των Ρέππα – Παπαθανασίου
«Φεγγάρι από χαρτί» των Ρέππα – Παπαθανασίου

Χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση συζητιέται έντονα η πρόθεση του Εθνικού Θεάτρου να παρουσιάσει διαδικτυακά το πολύ ωραίο ρεπερτόριο που σχεδίασε για την περίοδο 2020-2021 ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης. Όλοι θέλουμε και ευχόμαστε να επιστρέψουμε και πάλι στις θεατρικές αίθουσες με ασφάλεια, αλλά στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό ακόμα και για τον επόμενο μήνα, έχει νόημα η σκέψη να παρουσιαστούν on demand κάποιες παλιότερες παραστάσεις και σε live streaming όσες παραστάσεις διακόπηκαν: «Κυρία του Μαξίμ του Ζορζ Φεντό, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, το «Φεγγάρι από χαρτί» των Ρέππα – Παπαθανασίου αλλά και, το «Παίζοντας το θύμα» των Όλεγκ και Βλαντίμιρ Πρεσνιακόφ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή. Αναμένουμε τις ανακοινώσεις.