Focus

Πέντε δυνατές πρεμιέρες στην πόλη

Από -

Σημαντικά έργα που έχουν διαγράψει μακρά πορεία στη σκηνή και ξεχωριστοί συντελεστές περιμένουν τους θεατρόφιλους στις πρεμιέρες της εβδομάδας.

#1 «Τζόρνταν»

Οι καρδιές λυγίζουν μπροστά στο μονόλογο «Τζόρνταν» των Άννα Ρέινολντς και Μόιρα Μπουφίνι. Τη συνταρακτική εξομολόγηση της 19χρονης Σίρλεϊ Τζόουνς, που έπνιξε τον γιο της Τζόρνταν, φυλακίστηκε και λίγο αργότερα αυτοκτόνησε, την είδαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1993 με την Κάτια Δανδουλάκη. Φέτος με αυτήν την τραγική γυναικεία φιγούρα αναμετριέται η Μαρία Κορινθίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη. (Alhambra Αrt Τheatre, από 4/11)

#2 «Μαρία Στιούαρτ»

Για το ανελέητο κυνήγι της εξουσίας μιλά η πολιτική τραγωδία του Φρίντριχ Σίλερ «Μαρία Στιούαρτ» μέσα από τη συνάντηση δύο ιστορικών γυναικείων μορφών του 16ου αιώνα, της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ και της ξαδέρφης της Μαρίας Στιούαρτ. Η Άντζελα Μπρούσκου ανέλαβε να σκηνοθετήσει το έργο και να ζωντανέψει στη σκηνή τη σφοδρή αντιπαράθεση των δύο γυναικών, αναθέτοντας τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Κατερίνα Μαραγκού και την Παρθενόπη Μπουζούρη. Μαζί τους οι Ν. Καρδώνης, Γ. Σαμσιάρης, Γ. Φριντζήλας και Γ. Τριανταφυλλίδης. (Άλμα, από 2/11)

#3 «Αξύριστα πηγούνια»

Ο Γιάννης Τσίρος πήρε το 2004 Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για τα «Αξύριστα πηγούνια». Δεκαπέντε χρόνια μετά όμως η εκμετάλλευση των μεταναστών, η σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, η οικονομική ανισότητα και οι σχέσεις εξουσίας –τα ζητήματα που θίγει το έργο δηλαδή– παραμένουν οξύτατα κοινωνικά προβλήματα. Ο Γιώργος Παλούμπης σκηνοθετεί κι ερμηνεύουν οι Αντώνης Κρόμπας, Ηλίας Βσαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος και Μαρία Νεφέλη Δούκα. (Από Μηχανής Θέατρο, από 2/11)

#4 «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν»

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλιαμ Γκίμπσον, ένα έργο εμπνευσμένο από ένα αληθινό συμβάν στον αμερικανικό Νότο των τελών του 19ου αιώνα. Η Έλεν Κέλερ είναι ένα τυφλό και κωφάλαλο κορίτσι, που αισθάνεται τον κόσμο μόνο μέσα από τις μυρωδιές και τα ένστικτα. Η αναπηρία της, κληρονομιά μιας βρεφικής αρρώστιας, θα αρχίσει να βελτιώνεται στα έξι της χρόνια, από την ημέρα που θα συναντήσει την Άνι Σάλιβαν, μια νεαρή δασκάλα ειδικής αγωγής, γεμάτη ανασφάλειες και πίκρα, αλλά ταυτόχρονα γεμάτη ορμή και πείσμα για ζωή. Σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη. (Μεταξουργείο, από 1/11)

#5 «Χάρολντ και Μοντ»

Αυτό κι αν είναι έκπληξη. Η αγαπημένη μας Τάνια Τσανακλίδου ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι, με συμπρωταγωνιστή τον Θανάση Τσαλταμπάση, στο εμβληματικό έργο του Κόλιν Χίγκινς «Χάρολντ και Μοντ». Η Μοντ είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που λατρεύει με πάθος τη ζωή και ο Χάρολντ ένας καταθλιπτικός νέος που σκαρώνει ψεύτικες απόπειρες αυτοκτονίας. Με τη συνάντησή τους ξεκινά αυτή η ιστορία, που μέσα από τη μοναξιά, το θάνατο και την απελπισία εξελίσσεται σε έναν ύμνο στην αγάπη. Ο Σωτήρης Χατζάκης υπογράφει τη σκηνοθεσία, ενώ τον θίασο συμπληρώνουν οι Αλ. Παλαιολόγου, Β. Χαλακατεβάκης, Ελ. Βαΐτσου κ.ά. Η μουσική είναι του Μιχάλη Δέλτα. (Νέος Ακάδημος, από 31/10)

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου