Νέα

Παράσταση στην Ιερά Μονή Δαφνίου με τη Στεφανία Γουλιώτη

Από -

Μόνο η επιστημονική και καλλιτεχνική ομάδα Οθόνιον θα μπορούσε να επιχειρήσει να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό μια μουσική θεατρική παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη βυζαντινή σατιρική ακολουθία «Σπανός». Κι αυτό γιατί η ομάδα που ξεκίνησε πριν πέντε xρόνια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών με τη διδασκαλία ενός μαθήματος για το θέατρο σκιών το οποίο γινόταν από τον Ιωσήφ Βιβιλάκη, συνεχίζει να πιστεύει στην αξία των παραδοσιακών σκηνικών πρακτικών και να την στηρίζει με το έργο της. Το έργο, γραμμένο σε δημώδη γλώσσα έχει εκκλησιαστική δομή και γενικά μακρά παράδοση μέσα στον χρόνο, καθώς με αυτήν ασχολήθηκε εκτενώς και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, συνθέτοντας μια ομάδα σατιρικών ύμνων. Ο χαρακτήρας της είναι χλευαστικός κι επικριτικός και στόχο έχει κάποιον σπανό, δηλαδή έναν άτριχο άνθρωπο χωρίς γένια. Στην ουσία είναι ένας ποιητικός στοχασμός για τη μοναξιά, το ευάλωτο και εύθραστο του εαυτού, του διαφορετικού ανθρώπου που θεωρείται «μη φυσιολογικός» και στιγματίζεται συλλογικά.

Μουσική θεατρική παράσταση «Σπανός» εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα παιχτεί στις 27 Σεπτεμβρίου, στην Ιερά Μονή Δαφνίου (ώρα 9 μ.μ.) με τη Στεφανία Γουλιώτη στο ρόλο του σπανού, ενός ταπεινού καλόγερου που ζει απομονωμένος σε ένα αντρικό μοναστήρι. Το καθαρό του πρόσωπο και η ευγένεια τον κάνουν στόχο σε μια ομάδα μοναχών οι οποίοι τον πειράζουν με αστεία και δοκιμάζουν την πίστη του στον Θεό. Σύλληψη-κείμενο-σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βιβιλάκης. Τη μουσική του Γεράσιμου Παπαδόπουλου ερμηνεύουν ζωντανά οι Γεράσιμος Παπαδόπουλος- ούτι, τραγούδι, Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου- κρουστά, τσέλο, τραγούδι, Θεολόγος Παπανικολάου- βιολί, τραγούδι, Ηλιάνα Φιλέα- ακορντεόν, τσαμπούνα. Η σκηνογραφική επιμέλεια-κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Οι φιγούρες του Νικόλα Τζιβελέκη, ο φωτισμός της Βαλεντίνας Ταμιωλάκη, η κίνηση της Κορίνας Κόκκαλη και ο ήχος του Αλέξανδρου Παπαευθυμίου. Παίκτες σκιών είναι οι Άθως Δανέλλης και Νικόλας Τζιβελέκης. Βοηθός παικτών-τραγούδι ανέλαβε η Κατερίνα Μιχαλάκη. Συμμετέχει χορός ψαλτών: Αχιλλέας Χαλδαιάκης (κορυφαίος), Δημήτρης Μηλιώτης, Γιάννης Πλευρίτης, Χάρης Τρασάνης, Νίκος Χαλδαιάκης (ψάλτες). Τρέιλερ-Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Συμεωνίδης. Κρατήσεις θέσεων εδώ

Η είσοδος στον χώρο επιτρέπεται σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.