Νέα

Παγκόσμια πρεμιέρα της Μήδειας του Τράγιαλ Χάρελ στη Στέγη

Από -

Μία από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές στην ιστορία, η Μήδεια, παραμένει απόλυτα επίκαιρη εν έτει 2019, φέρνοντας ηθικά και πολιτικά ζητήματα στο επίκεντρο. Αυτή ακριβώς η μορφή, ενέπνευσε έναν εκ των σημαντικότερων χορογράφων της εποχής μας, τον Τράγιαλ Χάρελ, να δημιουργήσει το έργο «O Medea», μαζί με πενταμελή χορό στο ρόλο της Μήδειας. Κρίνεται λοιπόν ως εξαιρετικής σημασίας το τετραήμερο 30/5 με 2/6 (Κεντρική Σκηνή 8.30 μ.μ.), κατά το οποίο παρουσιάζεται το συγκεκριμένο έργο σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Ο διακεκριμένος Τράγιαλ Χάρελ, που είχε εντυπωσιάσει στην προηγούμενη επίσκεψή του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ Made in Usa, θεωρείται δικαίως ως ένας από τους καλύτερους χορογράφους της γενιάς του, καταφέρνοντας να συνδυάσει διαφορετικά είδη χορού, διαφορετικές εποχές και καταστάσεις, όπως ο μεταμοντερνισμός και οι ηρωίδες του αρχαίου δράματος, ή το voguing και η σύγχρονη queer θεωρία. Στην ανάγνωσή του της Μήδειας, στέκεται τόσο στο ιστορικό πρόσωπο που επανέρχεται διαρκώς σε κάθε εποχή ωθώντας στην ανάδυση ηθικών και πολιτικών ζητημάτων, όσο και στον ψυχισμό της γυναικείας προσωπικότητας, μέσα από διαφορετικές “Μήδειες” που αναλαμβάνει ο κάθε ερμηνευτής να αναμετρηθεί. Η ίδια η φύση της Μήδειας, δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη ζωή και την ύπαρξη πριν και μετά από μία τέτοια “μυθική” μορφή.


©Φωτογραφιών Nick Knight

iO Medea | Κεντρική σκηνή Στέγης Ιδρύματος Ωνάση | 30/5-2/6 8.30 μ.μ | Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.onassis.org/whats-on/o-medea

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου