Νέα

Παγκόσμια πρεμιέρα και δίγλωσση παράσταση στο Από Μηχανής

Από -

Ο Δημήτρης Μυλωνάς συνεργάζεται με τον Στέλιο Μάινα και την Κάτια Σπερελάκη στο ολοκαίνουργιο έργο του Bruce Hooch που ανεβαίνει για πρώτη φορά παγκοσμίως σε δυο γλώσσες.

Το Από Μηχανής Θέατρο διανύει το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μυλωνά, ενώ δίνει από τώρα τον παλμό της νέας θεατρικής σεζόν στο πολυπολιτισμικό Μεταξουργείο συνεχίζοντας με δυναμικές ρεπερτοριακές επιλογές. Από τον Οκτώβριο το Από Μηχανής παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη πρεμιέρα τον «Κήπο» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, το τελευταίο έργο του Καναδού ηθοποιού και συγγραφέα Bruce Gooch με πολλές επιτυχημένες παραγωγές σε Η.Π.Α και Καναδά στο ενεργητικό του. Πρωταγωνιστεί ένα ζευγάρι σπουδαίων ηθοποιών, ζευγάρι και στη ζωή, ο Στέλιος Μάινας και η Κάτια Σπερελάκη, η οποία μάλιστα έχει κάνει και τη μετάφραση του έργου.

Όπως μαρτυρά ο πρωτότυπος τίτλος του έργου “Tangled Garden”, πρόκειται για έναν «Κήπο» που αποτελεί πεδίο συνάντησης δύο διαμετρικά αντίθετων προσωπικοτήτων που εμπλέκονται μεταξύ τους, γνωρίζονται, αντιπαρατίθενται και εν τέλει τολμούν «να αγαπήσουν και να αγαπηθούν». Μία διόλου αναμενόμενη συνέχεια στη γνωριμία του Μπάρι και της Λουίζ. Δύο μοναχικοί άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους, εκείνος οικοδόμος πρώην βετεράνος του Βιετνάμ, εκείνη καθώς πρέπει, άψογη επαγγελματίας, με ποιητικές ανησυχίες, που έχει προσληφθεί για να τον φροντίζει μετά από την εγχείρηση στο γόνατό του. Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές γι’ αυτό το αναπάντεχο ζευγάρι και η απόσταση που τους χωρίζει μεγάλη. Η προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, όμως, θα τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη σωτηρία.

Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με την εταιρεία θεάτρου New Fangled Stages, με έδρα το Τορόντο, της οποίας ο Bruce Gooch είναι ιδρυτικό μέλος μαζί με την Lynn Voght, οι οποίοι θα πρωταγωνιστήσουν και στην αγγλική παραγωγή του έργου που θα φιλοξενήσει το Από Μηχανής Θέατρο παράλληλα με την ελληνική εκδοχή.

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Δημήτρη Μυλωνά για τον «Κήπο»

«Στη «ξηρή» ζωή των δύο ηρώων, ο «Κήπος» είναι μία όαση. Εκεί θα συναντηθούν, εκεί θα προσπαθήσουν να αρθρώσουν μια κοινή γλώσσα, εκεί θα αναζητήσουν ρωγμές για να εισχωρήσουν και να τολμήσουν να. Παρά τις αντιθέσεις τους. Παρά τις αποτυχίες που κουβαλάνε. Παρά το δισταγμό. Ο «Κήπος» μετατρέπεται σε έναν τόπο διαπραγμάτευσης με τον άλλο, προπαντός όμως με τον ίδιο τους τον εαυτό. Η απόφαση, κόντρα στις συνθήκες, να χαράξουν μια κοινή διαδρομή, είναι άλλοτε ανακουφιστική άλλοτε επώδυνη, πάντα όμως γενναία. Κι ακόμα κι αν δεν ξέρουμε πόσο γερή είναι αυτή η γέφυρα συνάντησης που επιθυμούν να χτίσουν μαζί, το γεγονός ότι το προσπαθούν, έχει για μένα κάτι το μεγαλειώδες».