Guest editor

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο

Η Σμαρώ Κώτσια, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο, μας δίνει τις συντεταγμένες της διοργάνωσης που πραγματοποιείται φέτος σε ψηφιακή εκδοχή.

Το Αναλόγιο ξεκινά τα πρώτα του βήματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με σκοπό την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής γραφής και την παρουσίαση νέων έργων πρωτοεμφανιζόμενων, ανερχόμενων αλλά και γνωστών και καθιερωμένων θεατρικών συγγραφέων και δημιουργών. Βασική ιδέα υπήρξε η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνάντησης της ελληνικής δραματουργίας με τις δραματουργίες άλλων χωρών. Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών το Αναλόγιο διαγράφει μια θεαματική πορεία. Οργανώνει θεματικά αφιερώματα, αφιερώματα σε έλληνες συγγραφείς και δραματουργίες άλλων χωρών, συμπόσια, ημερίδες, πραγματοποιεί συνεργασίες με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις θεατρικών έργων καθώς και προγράμματα φιλοξενίας με αναθέσεις συγγραφής και παρουσίασης έργων. Πολλές παραγωγές του Φεστιβάλ προωθούνται σε εθνικά και δημοτικά θέατρα και ελεύθερες σκηνές και ταξιδεύουν στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε ανάλογες διοργανώσεις και κερδίζοντας διεθνή βραβεία.

Συν τω χρόνω, το Αναλόγιο αποκτά διεθνή δράση και προβολή, μετέχει σε διεθνή δίκτυα, συνεργάζεται με το Διεθνές Φόρουμ Θεατρικών Συγγραφέων, με το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της Ουνέσκο. Γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεστιβάλ ΕFA και τιμάται από το 2017 έως και σήμερα με το Label Remarkable Festival της EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) ως «an important effort for the promotion of artistic creation and cultural exchange, on an international level» («μια σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των πολιτιστικών ανταλλαγών σε διεθνές επίπεδο»).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο είναι πλέον ένας καταξιωμένος θεσμός παγκόσμιας εμβέλειας, κατεξοχήν κοσμοπολίτικος. Ένα πρωτόκολλο πολιτισμικής παρέμβασης, αλλά και πολιτιστικής διπλωματίας. Φέτος, διανύοντας την 17 η χρονιά συνεχούς λειτουργίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο φέρει τον τίτλο «Λογοτεχνικές μεταγραφές του Μύθου και της Ιστορίας». Προσκλήθηκαν έγκριτοι Έλληνες συγγραφείς στους οποίους ανατέθηκε να γράψουν έργα μικρής φόρμας, αλλά και να προτείνουν έργα τους για παρουσίαση, με θέματα από την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία, τους μύθους και την ιστορία. Όλα τα κείμενα του προγράμματος συνεισφέρουν στη μακρά παράδοση των λογοτεχνικών μεταγραφών των μύθων και της ιστορίας και προσεγγίζουν τα θέματά τους με σημερινή ματιά, μοντέρνα γραφή, ποιητικό λόγο, ευαισθησία και χιούμορ. Συμμετέχουν με έργα τους οι συγγραφείς: Γιώργος Βέλτσος, Τζένη Δάγλα, Σόνια Ζαχαράτου, Παναγιώτης Μέντης, Δημήτρης Οικονόμου, Ανδρέας Στάικος, Γιάννης Σολδάτος, Χριστόφορος Χριστοφής και θα πραγματοποιηθεί Αφιέρωμα στον θεατρικό Αλέξη Δαμιανό.

Tο Αναλόγιο θα συνομιλήσει με τους συγγραφείς, θα ηχογραφήσει / βιντεοσκοπήσει και θα προβάλει τις συζητήσεις αυτές. Οι ηχογραφήσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής και Ακουστικής Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ οι βιντεοσκοπήσεις θα προβληθούν σε διεθνή Φεστιβάλ ώστε δημιουργοί και έργα να προωθηθούν στο εξωτερικό. Το Φεστιβάλ Αναλόγιο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, εξαγγέλλει μια σειρά εκδηλώσεων για το 2021 ανά τον κόσμο με τίτλο «;200 χρόνια Επανάσταση;». Το Φεστιβάλ στην Ελλάδα θα οργανωθεί από 21-26 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθήνα, σε δημόσιους, αρχαιολογικούς και χώρους ιδιαίτερης σηματοδότησης.

Στο Πρόγραμμα θα συμπεριληφθεί, μεταξύ άλλων, η παρουσίαση νέων έργων μικρής φόρμας που θα επιλεγούν από διεθνή επιτροπή μέσω διεθνούς πρόσκλησης για συγγραφή νέων έργων. Καλλιτεχνικός Επιμελητής του ελληνικού προγράμματος είναι ο θεατρικός συγγραφέας, δραματουργός και μεταφραστής Μάνος Λαμπράκης. Προθεσμία υποβολής έργων μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες για το συγγραφικό πρόγραμμα «;200 χρόνια Επανάσταση;» είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της ψηφιακής εκδοχής του Αναλογίου 2020