Focus

Όσα μάθαμε για το «The 1821 - η επιθεώρηση» από τη συνέντευξη τύπου

Από -

Γιάννης Κουκουράκης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Νιάρρος © Γκέλυ Καλαμπάκα
Γιάννης Κουκουράκης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Νιάρρος © Γκέλυ Καλαμπάκα

H μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή που ετοιμάζουν εδώ και μήνες ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Καραντζάς, στην πρώτη τους επαγγελματική σύμπραξη, είναι μία από τις πρώτες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού που θα σπάσουν τη μακρά, άνυδρη σεζόν που προηγήθηκε. Και τι ωραία συγκυρία που αυτή η δια ζώσης συνάντηση θεατών και καλλιτεχνών θα γίνει με ένα κατεξοχήν λαϊκό είδος όπως η επιθεώρηση, που έρχεται να εκπληρώσει τη δίψα του κοινού για ένα διασκεδαστικό καλοκαιρινό θέαμα, χωρίς να παραγνωρίζει την ανάγκη της ουσιαστικής ψυχαγωγίας.

Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Κλίνης, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Γάλλος © Γκέλυ Καλαμπάκα
Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Κλίνης, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Γάλλος © Γκέλυ Καλαμπάκα

Η ιδέα ξεκίνησε από την πρόταση του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Λευτέρη Γιοβανίδη να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και κατέληξε στη δημιουργία της πρωτότυπης παράστασης «The 1821 - η επιθεώρηση», που θα ξεκινήσει τη διαδρομή της στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά στις 4/6. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επιθεώρηση δείχνει να προσφέρει την ιδανική φόρμα, ώστε η επαναπροσέγγιση του παρελθόντος και της ιστορίας να γίνει με βλέμμα διεισδυτικό αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ και χαλαρό, κριτικό και συνάμα κωμικό.

Δημήτρης Καραντζάς & Φοίβος Δεληβοριάς
Δημήτρης Καραντζάς & Φοίβος Δεληβοριάς

Το άγχος που προκαλούν τόσα χρόνια ιστορικής διαδρομής ίσως φαντάζει μεγάλο, όμως σύμφωνα με τον Φοίβο Δεληβοριά, αυτά τα διακόσια χρόνια δεν είναι πολλά… «Τα φανταστήκαμε σαν δέκα γενιές εικοσάρηδων τη μία δίπλα στην άλλη», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να πάρουμε και μια πολύ μικρή γεύση από το τι θα δούμε στη σκηνή του Βεάκειου: τη Γιάννα και τους σύγχρονους επικοινωνιολόγους να αγωνίζονται μάταια για το rebranding της χώρας, το κλέος των «αρχαίων ημών προγόνων» να συντρίβει με το βάρος του έναν σύγχρονο ανθρωπάκο - κάνοντάς μας να αδημονούμε για όλα τα υπόλοιπα που μπήκαν στο μπλέντερ της καλλιτεχνικής ομάδας και θα μας αποκαλυφθούν την ώρα της πρεμιέρας.

banner
Πάνος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κουκουράκης, Γιώργος Γάλλος © Γκέλυ Καλαμπάκα
Πάνος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κουκουράκης, Γιώργος Γάλλος © Γκέλυ Καλαμπάκα

Με τρέλα, χιούμορ, μουσική, τραγούδια και δεκάδες πρωτότυπα νούμερα από την επταμελή συγγραφική ομάδα (Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Αστερής, Γλυκερία Μπασδέκη, Κώστας Μανιάτης, Κώστας Κωστάκος, Κέλλυ Παπαδοπούλου, Φοίβος Δεληβοριάς), μεγάλες και μικρές, σημαντικές αλλά και ιλαρές στιγμές αυτής της ιστορικής διαδρομής θα πάρουν σάρκα και οστά στο σανίδι όπου θα συναντηθούν οι τέσσερις μουσικοί και οι δεκατρείς ηθοποιοί της παράστασης, ερμηνευτές πολλών γενεών, που δείχνουν το νήμα που ενώνει τους εκπροσώπους του ελληνικού θεάτρου: η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, με τη μεγάλη εμπειρία της από τις ένδοξες εποχές της επιθεώρησης και της Ελεύθερης Σκηνής, η Ελένη Κοκκίδου, ο Νίκος Καραθάνος, ο Γιώργος Γάλλος, η Γαλήνη Χατζηπασχάλη, ο Γιάννης Νιάρρος, ο Μιχάλης Οικονόμου, ο Γιάννης Κουκουράκης, ο Γιάννης Κλίνης, η Βάσω Καβαλιεράτου, ο Πάνος Παπαδόπουλος, ο Ηλίας Μουλάς και η Ιωάννα Πιατά. Τα σκηνικά δημιούργησαν η Μαρία Πανουργιά και η Μυρτώ Λάμπρου, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, τη χορογραφία η Ζωή Χατζηαντωνίου και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου. Μετά την πρεμιέρα στις 4 Ιουνίου, η παράσταση θα παίζεται στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.

i Προπώληση μέσω viva.gr

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα