Νέα

«Όρνιθες»: η αριστοφανική γιορτή του Νίκου Καραθάνου συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη

Από -

Μια γιορτή των αισθήσεων με ευαισθησία και μεταδοτικό οπτιμισμό, οι αριστοφανικοί «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου θα παιχτούν στο St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Στο big bang βρίσκεται η ουσία των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη κατά τον Νίκο Καραθάνο, ο οποίος πρωταγωνιστεί, υπογράφει τη σκηνοθεσία αλλά και τη διασκευή μαζί με τον Γιάννη Αστέρη. «Η έκρηξη από την οποία γεννιούνται τα πράγματα ζητείται από το έργο. Αυτή είναι η επανάσταση, η κοσμογονία, όλα. Από ένα μπουρλότο δεν βγήκε και το ελληνικό έθνος; Αυτό μας έμαθαν. Τα σπάμε όλα για να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αυτό που, ως πολιτισμένοι άνθρωποι, αν και σε κρίση, δεν μας επιτρέπεται. Κι όμως, ο άνθρωπος είναι προορισμένος να γίνει ήρωας. Μαζεύτηκαν οι κότες να κάνουν μια επανάσταση. Εμείς τι κάνουμε;» δήλωνε στο «α» ο σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος λίγο πριν την πρεμιέρα της ξεσηκωτικής παράστασης, τον Αύγουστο του 2016 στην Επίδαυρο.

Η φαντασία και η πραγματικότητα, οι άνθρωποι, οι θεοί και τα ζώα μπλέκονται σε ένα παιχνίδι εικόνων κι αισθήσεων σ’ αυτήν την παράσταση που μετά την Επίδαυρο παίχτηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και τώρα, βάζει πλώρη για το St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης (2-13/5). Τον θίασο απαρτίζουν οι: Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Amalia Bennett, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Χάρης Φραγκούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Οι νεοϋορκέζοι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν την παράσταση με ενθουσιασμό. «Οι Όρνιθες διαθέτουν μια άγρια και ανατρεπτική δύναμη, που μου θύμισε το πρώτο ανέβασμα του "Hair", με το χίπικο μανιφέστο τους και το ανακάτεμα πολύχρωμων, ετερόκλητων ηθοποιών και μουσικών σε ρόλους πτηνών και θεών, ανάμεσά τους και έναν παραολυμπιονίκη αθλητή στον ρόλο του Δία. Η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου και ο εκπληκτικός ήχος πτηνών, που δημιουργεί μαζί με τους ηθοποιούς, έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μου για πολύ καιρό αφότου είδα την παράσταση στην Αθήνα» γράφει στο σημείωμα της η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του St. Ann’s Warehouse, Susan Feldman.

banner
Νίκος Καραθάνος
Νίκος Καραθάνος

Η Στέγη φρόντισε από την πρώτη στιγμή να δείξει πως ό,τι είναι εθνικό είναι και παγκόσμιο και έχει μια σημειολογία η απόφαση της να «ταξιδέψει» την κατεξοχήν ουτοπική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Αμερική. Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η Ελλάδα στα καλύτερά της. Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση, ειδικά όταν λειτουργούμε εκτός των ελληνικών συνόρων. Στόχος μας παραμένει πάντα η απελευθέρωση δυνάμεων, ώστε να συντελούμε στη διαμόρφωση κοινωνιών απαρτιζόμενων από αφυπνισμένους πολίτες. Ο πολιτισμός, η υγεία, η παιδεία είναι τα οχήματα αυτής της αποστολής. Μέσω των τεχνών, επιχειρούμε όχι μόνο να παράγουμε πολιτισμό, αλλά και να αλλάζουμε τον πολιτισμό, να αλλάζουμε την κουλτούρα μας.

» Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη, μέσα από τα μάτια του Νίκου Καραθάνου, έρχονται να μιλήσουν για μια κοινωνία ουτοπική, μια κοινωνία ανέφικτη. Έρχονται για να κινήσουν τη σκέψη και το συναίσθημα προς τις ιδέες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισοτιμίας, του οράματος για το οποίο πάντα αξίζει να αγωνιζόμαστε. Για όλα αυτά που είναι βαθιά ανθρώπινα σε ό,τι αφορά την προσωπική σφαίρα του καθενός, αλλά και τρομερά ευρεία σε ό,τι αφορά την κοινωνική διάστασή τους. Στο Ίδρυμα Ωνάση θέλουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε ως ενεργοί πολίτες. Επιδιώκουμε την εκκίνηση συζητήσεων που μας βγάζουν από τη ζώνη της ασφάλειάς μας, που μάς κάνουν να συνειδητοποιούμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Σε καιρούς σαν κι αυτούς, καλούμαστε να εργαστούμε όλοι, ώστε να βρεθεί στο κέντρο των μικρών και των μεγάλων αποφάσεων ο ίδιος ο άνθρωπος».

Σχετικά Θέματα