Νέα

Όλα όσα θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο

Από -

«Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε/ μπήκαμε μέσ΄στα όλα και περάσαμε». Με αυτό το στίχο του Οδυσσέα Ελύτη και με την προτροπή «Σας καλώ να εμπιστευτείτε και να στηρίξετε το θέατρο. Για να διατρανώσουμε όλοι μαζί ότι η θεατρική λειτουργία –το αριστοτελικό "...χαίρειν τοις μιμήμασι πάντας"– είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ. ΚΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ. Στους αιώνες» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης ανακοινώνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη θεατρική σεζόν 2010-2021. Λόγω της πανδημίας η ενημέρωση έγινε μέσω e mail όμως τους άξονες του, τους ανακοίνωσε ένα χρόνο πριν με το που ανέλαβε τα καθήκοντα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει δηλώσει πως οι άξονες στους οποίους επιθυμεί να κινηθεί είναι «εύρος-βάθος, όφελος-ωφέλεια, επιστήμη-τέχνη», ενώ «έμφαση δεν θα δοθεί μόνο στο ρεπερτόριο αλλά και στην εκπαιδευτική και εκπολιτιστική διάσταση του θεάτρου». Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις που δεν πρόλαβαν να κάνουν πρεμιέρα την περασμένη θεατρική σεζόν λόγω covid-19 και κάποιες μόνο, από όσες είχε προγραμματίσει ν’ ανέβουν φέτος.

Τα highlights της σεζόν

Από τις δέκα τρεις συνολικές παραστάσεις μας εντυπωσίασαν πολύ εκείνες που εντάσσονται στον εορτασμό για τα διακόσια χρόνια από το 1821. Τόσο η «Βαβυλωνία» του Βυζάντιου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, όσο «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου συνιστούν ιδιαίτερες προτάσεις λόγω των έργων και κυρίως των συντελεστών. Για παράδειγμα είναι από τις ελάχιστες φορές που ο Αντώνης Μυριαγκός παίζει σε άλλη σκηνή εκτός του Άττις («Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»), ο Γιώργος Χριστοδούλου θα αναμετρηθεί με τον Κοτζάμπαση, ο πληθωρικός Γιάννης Κακλέας θα δώσει σχήμα σε μια… «Βαβυλωνία» κ.ά.

Να πούμε παράλληλα πως αδημονούμε να δούμε τον Στάθη Λιβαθινό να σκηνοθετεί Μπουλγκάκοφ και τον Σταμάτη Φασουλή να παίζει στην παράσταση του, τον Γιάννο Περλέγκα να φέρνει το ρεμπέτικο επί σκηνής με αφορμή τη «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» αλλά και τον «Γυάλινο κόσμο» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη με το υπέροχο γυναικείο δίδυμο Όλια Λαζαρίδου και Λένα Παπαληγούρα. Στην Κεντρική Σκηνή μετακομίζει το θέατρο για παιδιά και εφήβους: η καλλιτεχνική υπεύθυνη του παιδικού, Σοφία Βγενοπούλου, θα μας κάνει να δακρύσουμε και να αισιοδοξήσουμε με το ανέβασμα του έργου «Πιστεύω στους μονόκερους» του Μάικλ Κένι!