Κριτική

Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα

Από -

Εσείς για ποιους λόγους ζείτε; Θα σας κάνει να τους αναλογιστείτε αυτό το έργο- παυσίλυπο που ανεβαίνει σε μια διαδραστική παράσταση με τη χαρισματική Μελίνα Θεοχαρίδου και τους θεατές ως συμπρωταγωνιστές.

Δεν είναι (ακόμη ένας) μονόλογος το «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα». Κι όμως παίζεται από έναν και μόνο ηθοποιό. Ούτε είναι (ακόμη μία) διαδραστική παράσταση, έστω κι αν οι θεατές συμμετέχουν ενεργά. Όλοι κάτι διαβάζουν δυνατά. Κάποιος δανείζει το πανωφόρι του, κάποιος άλλος βγάζει τις κάλτσες του και άλλοι πέντε υποδύονται έναν κανονικό χαρακτήρα. Καλή ώρα, η υποφαινόμενη βρέθηκε να παίζει μια καθηγήτρια. Κι εδώ θα παραδεχτώ πως η Μελίνα Θεοχαρίδου έχει τον τρόπο της –ανυπόκριτη ευγένεια, απροσποίητη απλοχεριά, μια σεβαστή αμεσότητα;– ώστε να μην αρνηθείς το κάλεσμά της έστω κι αν είσαι ο τελευταίος θεατής που θα ήθελε να ανεβεί στη σκηνή.

Είναι μια γλυκόπικρη εμπειρία­ η παρακολούθηση αυτής της παράστασης, μια συμμετοχική δράση ιδιαίτερης ευαισθησίας –απλοϊκή αλλά όχι απλουστευτική, παιγνιώδης αλλά όχι αφελής–, ικανή να φέρει νέο κοινό στο θέατρο. Επίσης είναι μια αρκετά καλή απάντηση στο πώς μιλάμε για κάτι εξαιρετικά σοβαρό όπως η αυτοκτονία δίχως να γινόμαστε διδακτικοί, βαρύθυμοι ή δακρύβρεχτοι. Διότι το όλο θέμα στρέφεται γύρω από τη λίστα που ξεκίνησε να γράφει μια 7χρονη όταν η μητέρα της έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

Η «δημοκρατική» γραφή των δύο Βρετανών δραματουργών, η υποδειγματική μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, η χαριτωμένη προσαρμογή –στο φύλο, στην εθνικότητα και την προσωπικότητα της ηθοποιού– από τους Άρη Ασπρούλη και Ιόλη Ανδρεάδη καθώς και η σκηνοθεσία της τελευταίας δικαιώνουν αυτό το ευρηματικό κείμενο του 2013. Μόνο μία παρατήρηση: δεν χρειάζεται να ξεπερνάει τη μία ώρα. Όσο πιο ευσύνοπτο τόσο πιο... παυσίλυπο.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 2109212900. Διάρκεια: 80΄. Μέχρι 7/5.