Φεστιβάλ Αθηνών

Οι σκηνοθέτες της νέας γενιάς φλερτάρουν με Ισπανία

Από -

Υπάρχει κάτι βαθύτερα αποκαλυπτικό για την ελληνική κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, εντυπωμένο στη σύγχρονη ισπανική δραματουργία που τραβάει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς σκηνοθετών αλλά και του κοινού. Δεν θα μπορούσαν, επομένως, να λείπουν από το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών τα ισπανικά έργα.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου σε στιγμιότυπα πρόβας
Ο Δημήτρης Παπανικολάου σε στιγμιότυπα πρόβας

Η Έλενα Καρακούλη έρχεται αντιμέτωπη με τη βαριά ατμόσφαιρα ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης Εβραίων κοντά στην Πράγα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από το «Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό)» του πολυβραβευμένου ισπανού δραματουργού Χουάν Μαγιόρκα. Το έργο αναφέρεται στο πραγματικό ιστορικό γεγονός της επίσκεψης εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού στο στρατόπεδο Τερεζίν προκειμένου να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, θορυβημένοι από τις φήμες που κυκλοφορούσαν. Έτσι, στήνεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων από τη ναζιστική κυβέρνηση του Βερολίνου που επιβάλλει τη δημιουργία μιας πλαστής εικόνας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η σκηνοθέτις μέσα από το «Himmelweg», που αποτελεί άμεση αναφορά στο Ολοκαύτωμα αλλά με ξεκάθαρες νύξεις στο σήμερα, σχολιάζει την τάση του ανθρώπου να εθελοτυφλεί και να υποκύπτει σε ό, τι του φαίνεται κανονικό, ακόμα κι αν αυτό είναι αποτέλεσμα ενός μηχανισμού εξαπάτησης. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Ψαρράς, Δημήτρης Παπανικολάου, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ανδρέου, Έλλη Παπανικολάου, Μελισσάνθη Ρεγκούκου. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης υπογράφει η Violet Louise.

Στις 7 Ιουνίου ακολουθεί συζήτηση μετά την παράσταση με τον συγγραφέα και τη μεταφράστρια του έργου.

iΠειραιώς 260 | Χώρος E’ | 7 έως 10 Ιουνίου | Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους | Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, www.greekfestival.gr, www.ticketmaster.gr |

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανεβάζει το έργο του Εστέβα Σολέρ «Κόντρα στην ελευθερία», σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, εστιάζοντας στη μοναξιά και την αίσθηση ενός νέου τεχνολογικού κόσμου που μας κατακλύζει. Το ανατρεπτικό κείμενο του Καταλανού δραματουργού, που παραπέμπει σε ένα σύγχρονο θέατρο του παραλόγου, αποτελείται από επτά μονόπρακτα και αναφέρεται σε σύγχρονα ζητήματα, όπως το προσφυγικό, η «διαστροφή» της ανάγνωσης βιβλίων, η κρίση στον γάμο, η «ζωή» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η παιδοφιλία και η κοινωνικοοικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων. Πρωταγωνιστούν οι Κάτια Γέρου, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Νίκας, Σεραφείμ Ράδης, Σύρμω Κεκέ.

iΠειραιώς 260 | Χώρος E’ | 2 έως 5 Ιουλίου | Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους | Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, www.greekfestival.gr, www.ticketmaster.gr |

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα