Πρεμιέρες

Οι πρώτες θεατρικές πρεμιέρες της σεζόν είναι γεγονός!

Από -

Με δοκιμές στον Διονύσιο Σολωμό, τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ και τον Έντουαρντ Άλμπι καθώς και με έργα σε πανελλήνια πρώτη ξεκινάει (επιτέλους) η χειμερινή σεζόν. Αυτές είναι οι έξι πρώτες παραστάσεις που πρέπει να δείτε.

«Δαίμονες»

Με επιρροές από Στρίντμπεργκ αλλά και το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» του Άλμπι έρχεται το έργο του Λαρς Νόρεν, που παρουσιάζει σε σκηνοθεσία του Κώστα Μπάρα η ομάδα hash theatre group. Τέσσερις νέοι ηθοποιοί (Ηλ. Κομνηνίδου, Τ. Κονταράτος, Ελ. Κουταλώνη, Τρ. Μπάρκας) ερμηνεύουν δύο ζευγάρια, σε επικίνδυνα παιχνίδια αλληλεξάρτησης και αλληλοεξόντωσης (104, από 2/10).

«Η Ιστορία του Τζέρρυ και του Πήτερ»

Ο Γιάννης Μποσταντζόγλου επιστρέφει στη διασκευή της «Ιστορίας του ζωολογικού κήπου» του Έντουαρντ Άλμπι, όπου και συμπρωταγωνιστεί με τον Αλ. Πασχάλη. Το έργο μιλάει με γλαφυρό τρόπο για την αποξένωση των μεγαλουπόλεων, μέσα από δύο άνδρες διαφορετικής κοινωνικής θέσης, που συναντιούνται τυχαία σε ένα παγκάκι (Φούρνος, από 4/10).

banner

«Οι Δολοφόνοι»

© Maria Toultsa
© Maria Toultsa

Σε μια από τις ψαγμένες off-off σκηνές της πόλης, ο Γιώργος Σίμωνας ανεβάζει το αντι-ηρωικό διήγημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, που διαδραματίζεται σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Αμερικής με ήρωες δύο πληρωμένους δολοφόνους. Οι Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία-Νεφέλη Δούκα, Συμεών Τσακίρης κ.ά. πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση με νουάρ χαρακτήρα και live κινηματογράφηση (Rabbithole, από 4/10).

«Λάμπρος»

© Patroklos Skafidas
© Patroklos Skafidas

Το κείμενο του Διονύσιου Σολωμού σκηνοθέτησε και ερμήνευσε η Έλενα Μαυρίδου σε θερινή περιοδεία, πριν το μεταφέρει στο θέατρο Χώρος. Το δραματικό ποίημα δίνει την πρώτη ύλη σε μία χειροποίητη παράσταση κινηματογραφικής αισθητικής, όπου η μουσικότητα και ο εικαστικός χαρακτήρας συνομιλούν με τη σολωμική γλώσσα και συναντούν τη σύγχρονη τεχνολογία (από 1/10).

«Γυναίκα της Ζάκυθος»

© Angela Brouskou
© Angela Brouskou

Στο Μπάγκειον φιλοξενείται το σκηνικό εγχείρημα της Άντζελας Μπρούσκου για το έργο του Διονύσιου Σολωμού. Στη σκηνή, μαζί με τις Π. Μπουζούρη και τη Δ. Κατσαμένη, εκφέρουν το λόγο του Σολωμού ως ένα αιρετικό και αλληγορικό κείμενο που συνδιαλέγεται με το παρελθόν και το μέλλον της Ιστορίας, δίνοντας στην παράσταση τη μορφή ενός σύγχρονου χορικού (από 4/10).

«Τζεμ»

Τρεις γενιές γυναικών συναντιούνται στο έργο της βραβευμένης Ελέιν Μέρφι. Σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, οι Μ. Κανελλοπούλου, Στ. Κρούσκα και Β. Κατερίνη, αφηγούνται μέσα από ισάριθμους μονολόγους γεγονότα που άλλαξαν ριζικά τις ζωές των ηρωίδων τους, σε ένα έργο τόσο σκληρό και συγκινητικό όσο η ίδια η ζωή (Studio Μαυρομιχάλη, από 2/10, σε avant premiere για τους αναγνώστες του «α»).