Νέα

Οι πρώτες φωτογραφίες από τον «Φύλακα μιας επανάστασης»

Από -

Σαν παραμύθια άκουγε από τη γιαγιά του τις αφηγήσεις για τα κατορθώματα των ηρώων του 1821 ο Γιάννης Βλαχογιάννης. Ο πρωτοπόρος του συγγραφέας του δημοτικισμού και σημαντικός ιστοριοδίφης ήταν πολυγραφότατος τόσο στην αφηγηματική πεζογραφία όσο και στη συγγραφή ιστορικών έργων. Γνώστης της ιστορίας του ’21 ο Γιάννης Βλαχογιάννης εμπνεόνταν από εκείνη και με το έργο του καθόρισε σε ένα βαθμό τον τρόπο που κατανοήθηκε η Επανάσταση από την ελληνική κοινωνία, ως ένα ένδοξο κατόρθωμα των Ελλήνων.

Η μελέτη χειρόγραφων και εγγράφων τον οδήγησαν στη δημοσίευση εμβληματικών κειμένων όπως τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και του Ν. Κασομούλη, ενώ διέσωσε αρχειακό υλικό που κινδύνευε να χαθεί και συνέβαλε στη δημιουργία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, το 1914.

Τον Γιάννη Βλαχογιάννη θα μας συστήσει μέσα από την παράσταση του «Φύλακας μιας επανάστασης» ο Μάνος Καρατζογιάννης, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, που λατρεύει την έρευνα και αναδεικνύει την ιστορική μνήμη μέσα από παραστάσεις του. Μετά το «Για την Ελένη», μια παράσταση για την ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη, που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή στα Δεκεμβριανά, τους «Μάρτυρες των Αθηνών», σκηνική σύνθεση βασισμένη στην ιστορική έρευνα, σε πηγές και μαρτυρίες από τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου στην Αθήνα καθώς και το «Μελίνα Στοπ Καρέ- αναζητώντας την σύγχρονη ελληνικότητα», ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη η νέα του παράσταση που «χαϊδεύει» απαλά τη συλλογική μνήμη είμαι έτοιμη για περιοδεία.

banner

Πρωταγωνιστή στην παράσταση «Φύλακας μιας επανάστασης» είναι ο πάντα εξαίρετος σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Νταλιάνης. Η μουσική είναι του Δημήτρη Τσάκα, το σκηνικό του Γιάννη Αρβανίτη, το κοστούμι της Βασιλικής Σύρμα, οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου και η φωτογραφίες του Σπύρου Περδίου.

Ο Μάνος Καρατζογιάννης υπογραμμίζει στο σημείωμα του: «Ο Γιάννης Βλαχογιάννης παραδίδει, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του, ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του όπου η ελληνική κοινωνία, αφού «κέρδισε τα μεγάλα, έπρεπε να παλέψει για τα μικρά» μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Μέσα από τις διηγήσεις του «Άγνωστου Ιστορικού» και λογοτέχνη Γιάννη Βλαχογιάννη, ο οποίος δημοσίευσε τα πρώτα του λογοτεχνικά κείμενα με το ψευδώνυμο «Γιάννης Επαχτίτης», εμπλουτισμένες με στίχους από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, ξεπροβάλλει η Ελλάδα ως πηγή νοσταλγίας ή ως ιστορική σύνθεση ζωντανεύοντας μορφές μιας άλλης εποχής όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κυρίως όμως αποδίδεται η αξία της παιδείας, ως κύριο στοιχείο κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Της παιδείας, που τόσο λείπει πια από τον τόπο μας στις μέρες μας».

Το «Φύλακας μιας επανάστασης» είναι συμπαραγωγή του Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο - Συμπαραγωγή με το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Αγρινίου, την Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Αττικής “Ο Έπαχτος” και το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο. Θα παιχτεί στην Ναύπακτο / Κήπος Μπότσαρη, 11 και 12 Αυγούστου στις 21:00, στο Αγρίνιο / Αύλειος Χώρος των Καπναποθηκών Παπαστράτου, 18 και 19 Σεπτεμβρίου στις 21:00 και στην Αθήνα / Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021, Σεπτέμβριος 2021 (θα ανακοινωθούν σύντομα).