Νέα

Οι πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση των 4Frontal

Από -

Η ομάδα 4Frontal δημιουργήθηκε το 2009, άλλαξε δραστικά το 2011 κι από τότε συνεχίζει να αλλάζει, να ψάχνεται και να εξελίσσεται. Βιώματα, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, μύθοι και ιστορικά γεγονότα, λογοτεχνία, κλασικά έργα ή έργα ελεύθερα διασκευασμένα: η γκάμα που καλύπτουν είναι απεριόριστη.

Το όνομα προέκυψε από την πρώτη τους παράσταση και το κράτησαν. Περιέχει τη λέξη front, προσκήνιο, αναφέρεται στο θέατρο που θέλουν να κάνουν κοιτάζοντας κατάματα το κοινό. Δουλεύουν μαζί και προσπαθούν, μοιράζοντας τις αρμοδιότητες, να διατηρούν το επαγγελματικό επίπεδο. Χρησιμοποιώντας τη φόρμα του «θεάτρου της επινόησης» (devised theatre) ερευνούν και πειραματίζονται γύρω από έναν αρχικό άξονα με αφετηρία μια ιδέα, μια εικόνα, ένα θέμα ή ένα ερέθισμα. Η νέα τους παράσταση εστιάζει στη γυναίκα και στη γυναικεία χειραφέτηση στην Ελλάδα.

Το έργο «Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας» γεννήθηκε μέσα από «ιστορίες Ελληνίδων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα- επιμελώς αποσιωπημένες- που αντιστάθηκαν στο παραδοσιακό σχήμα της υποτακτικής συζύγου και νίκησαν. Ιστορίες Ελληνίδων που προσπάθησαν ν’ αντισταθούν και φιμώθηκαν. Γυναίκες που παλεύουν καθημερινά να αποδείξουν την επάρκεια του φύλου τους. Στιγμές από τον αέναο αγώνα της γυναικείας χειραφέτησης που άλλαξαν συνειδήσεις. Από τα μαθήματα οικιακής οικονομίας και τη λαϊκή κουλτούρα που διαμόρφωσαν και συντήρησαν την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας στο συλλογικό ασυνείδητο, μέχρι την Καλλιρρόη Παρρέν και την Αύρα Θεοδωροπούλου που έθεσαν τις βάσεις του φεμινισμού στη χώρα μας».

banner

Η συγγραφή και η επιμέλεια κειμένων είναι της Νεφέλης Μαϊστράλη και η δραματουργική επεξεργασία της ίδιας και των δυο σκηνοθετών της παράστασης του Θανάση Ζερίτη και του Χάρη Κρεμμύδα. Τρεις γυναίκες ηθοποιοί της ομάδας, η Ελένη Κουτσιούμπα, η Νεφέλη Μαϊστράλη και η Αριστέα Σταφυλαράκη θ’ ανέβουν στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου-Κάτω Χώρος (από 13/12) να μας αφηγούνται και αναρωτηθούν μαζί με το κοινό: Πώς θα είχε διαμορφωθεί η πραγματικότητα, αν διδασκόμασταν την ιστορία από τα μάτια των γυναικών που κόντρα σε όλα τα στερεότυπα, άφησαν το χέρι και πάτησαν στα πόδια τους; Τα σκηνικά-κοστούμια είμαι της Γεωργίας Μπούρδα. Η μουσική σύνθεση/επιμέλεια του Σταύρου Γιαννουλάδη, η κινησιολογία του Πάνου Τοψίδη και η μουσική διδασκαλία της Ευαγγελία Καρακατσάνη. Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή. Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός -Πρόγραμμα 2021-, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.