Νέα

Οι πρώτες εικόνες από το «Λευκό δωμάτιο»

Πέγκυ Σταθακοπούλου
Πέγκυ Σταθακοπούλου

Από τους πιο αγαπητούς σύγχρονες Έλληνες συγγραφείς ο Αλέξης Σταμάτης, το καθημερινό και το προσωπικό τα μεταμορφώνει με την πένα του σε κάτι σπάνιο, για εκείνους που αφήνονται να τους συνεπάρει η αφήγηση. Το «Σκότωσε ο,τι αγαπάς», τα «Δακρυγόνα», οι «Κρυψώνες», το «Innerview» είναι κάποια από τα έργα του που είχα την ευκαιρία να παρουσιαστούν στο θέατρο και φέτος, στη λίστα προστίθεται το «Λευκό δωμάτιο». Η αλληγορία με πρωταγωνίστριες την Μπλανς Ντιμπουά από το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς και την Έντα Γκάμπλερ από το ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν αποκαλύπτει την κουζίνα της δημιουργίας του συγγραφέα και του ηθοποιού μέσα από το θέατρο, τους χαρακτήρες, την επινόηση και την πραγματικότητα.

Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθέτης, ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σταθμός το επέλεξε και το σκηνοθετεί με πρωταγωνιστές τους: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Εύα Σιμάτου, Δημήτρη Τσίκλη (από 28/10).

Σμαράγδα Σμυρναίου
Σμαράγδα Σμυρναίου

Ο Σταθμός είναι το θέατρο που δίνει σταθερά ψήφο εμπιστοσύνης στα σύγχρονα έργα χωρίς να αποκλείει τα κλασικά. Στη δήλωση του για το φετινό πρόγραμμα ο Μάνος Καρατζογιάννης υπογραμμίζει: «Είναι στιγμές που δεν μπορείς να κάνεις πρόγραμμα. Όχι, γιατί δεν ξέρεις αν θα υλοποιηθεί αλλά γιατί είναι τόσα αυτά που θες να πεις που δεν ξέρεις από που να αρχίσεις και που να σταματήσεις. Σαν τον ερωτευμένο που το χέρι του, όταν χαϊδεύει δεν ξέρει πια καλά – καλά που πάει…Με το κέρδος ότι κρατήσαμε ζωντανή την από απόσταση - λόγω της πανδημίας - σχέση μας μέσα από μια σειρά ψηφιακών δράσεων, επανερχόμαστε στο ανακαινισμένο Θέατρο Σταθμός με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα βασισμένο σε τρεις θεματικές ενότητες στις οποίες εργαζόμαστε από τον πρώτο μέχρι και τον φετινό πέμπτο χρόνο της λειτουργίας μας. Ετερότητα, Νεοελληνικό έργο και Μικρά Κλασικά αποτελούν τους κύριους άξονες του καλλιτεχνικού μας προγράμματος που φέτος, λόγω των συνθηκών, θα ανακοινωθεί σε τρία μέρη και φιλοδοξεί να πει όσα θέλουμε όλοι να πούμε».

Εύα Σιμάτου, Δημήτρη Τσίκλη
Εύα Σιμάτου, Δημήτρη Τσίκλη

Στο «Λευκό δωμάτιο» τη μουσική συνέθεσε ο Δημήτρης Τσάκας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Άση Δημητρολοπούλου, ο φωτισμός του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου και το Video του Παντελή Μάκκα. Συμμετέχουν (voice off): στον ρόλο του Χένρικ Ίψεν ο Δημήτρης Καταλειφός και στον ρόλο του Τενεσί Ουίλιαμς ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

banner