Επαναλήψεις

Οι παραστάσεις που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα

Από -

«Το τρίτο στεφάνι»
«Το τρίτο στεφάνι»

Αλλη μία εβδομάδα γεμίζει με παραστάσεις… για να θυμούνται οι παλιοί (θεατές) και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Στην επί σκηνής μεταφορά του εμβληματικού μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή «Το τρίτο στεφάνι», ο σκηνοθέτης Κ. Μαρκουλάκης χρησιμοποιεί με πυκνότητα τη γλώσσα του θεάτρου και ο θίασος, με προεξάρχουσες τη Μ. Καβογιάννη και τη Μ. Κίτσου, χαρίζει στο κοινό δυνατές ερμηνευτικές στιγμές (Παλλάς, από 8/10).

«Ρινόκερος» © Kostas Giokas
«Ρινόκερος» © Kostas Giokas

Τη δική του μυθολογία χτίζει το βραβευμένο «170 τετραγωνικά / Moonwalk» του Γιωργή Τσουρή. Η σκηνοθεσία του Γ. Παλούμπη και οι ερμηνείες των: Αμ. Αρσένη, Ήβ. Νικολαΐδου, Αντ. Τσιοτσιόπουλου, Ελ. Τσιμπρικίδου, Γ. Τσουρή συνθέτουν μιας συναρπαστική οικογενειακή ιστορία, που αποκαλύπτεται σταδιακά (Ιλίσια-Βολανάκης, 9/10).

«Αξύριστα πηγούνια»
«Αξύριστα πηγούνια»

Άλλο ένα βραβευμένο έργο σκηνοθετεί ο Παλούμπης στο Μικρό Χορν. Στα «Αξύριστα πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου, μέσα από τις στέρεες ερμηνείες των Γ. Πυρπασόπουλου, Ηλ. Βαλάση, Στ. Δημόπουλου και Μ. Ν. Δούκα θίγονται θέματα όπως η ανθρώπινη εκμετάλλευση, οι μετανάστες, ο σεξισμός, οι οικονομικές ανισότητες και οι σχέσεις εξουσίας (από 7/10).

banner
«Η γυναίκα με τα μαύρα» © marilenaphotography
«Η γυναίκα με τα μαύρα» © marilenaphotography

Τα παιχνίδια ισχύος και η έλλειψη «αντικειμενικότητας» στο δικαστικό σύστημα καταγγέλλονται στο έργο του Ρέτζιναλντ Ρόουζ, όσο οι «12 Ένορκοι» προσπαθούν να καταλήξουν σε μια ομόφωνη ετυμηγορία ενοχής ή αθώωσης. Το έργο, που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Σίντνεϊ Λούμετ το 1957, συναρπάζει ακόμη και σήμερα, και η καλοσχεδιασμένη θεατρική διασκευή της Κ. Νικολαΐδη εντείνει το σασπένς για 7η χρονιά με ανανεωμένο καστ: Ν. Βατικιώτης, Δ. Δεγαΐτης, Αλμπ. Εσκενάζυ, Μ. Ζαχαράκος, Κ. Καζανάς, Αλ. Καλπακίδης, Μ. Μαρκάτης κ.ά. (Άνεσις, από 9/10).

Ο Ν. Χανιωτάκης καθοδηγεί τους Τ. Χαλκιά και Κ. Ασπιώτη, που πρωταγωνιστούν στη γοτθική ιστορία τρόμου «Η γυναίκα με τα μαύρα» των Σούζαν Χιλ και Στίβεν Μάλατρατ (Πειραιώς 131, από 9/10).

«Απρόσκλητος Επισκέπτης»
«Απρόσκλητος Επισκέπτης»

Ποτισμένος με μυστήριο είναι ο «Απρόσκλητος Επισκέπτης» της Αγκάθα Κρίστι. Ο σκηνοθέτης Γ. Φρατζεσκάκης κρατά σφιχτοδεμένο το σασπένς και τη νουάρ ατμόσφαιρα και μαζί με τους Οδ. Σταμούλη, Ιλ. Λαμπρίδου, Μ. Κουρεντή, Ανν. Παπαθανασίου, Σ. Γεωγλερή, Κ. Ζέκο, Στ. Λαγκάδα μεταφέρουν τις κρυφές αγωνίες των ηρώων (Eliart, από 8/10).

Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο» © Μιχάλης Κλουκίνας
Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο» © Μιχάλης Κλουκίνας

Με ντουέντε, όπως συνηθίζει, ερμηνεύει η Σ. Χιλλ την «Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο». Το πολεμικό αφήγημα για την ανθρώπινη ιστορία που σκηνοθετεί ο Κ. Χατζής, συντίθεται επί σκηνής από το νέο μουσικό έργο του Γ. Κουμεντάκη και τις φωτογραφίες του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, ενώ συνομιλεί με τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 13/10).