Νέα

Οι παραγωγές της Στέγης κατακτούν τη διεθνή σκηνή

Από -

Η έννοια του προγραμματισμού στο χώρο του πολιτισμού έχει χάσει κάθε νόημα τους τελευταίους επτά μήνες, λόγω της πανδημίας. Εν αναμονή των ανακοινώσεων για την έναρξη ή το επ’ αόριστον lockdown των θεαμάτων στην πόλη μας, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με μια σύντομη και περιεκτική ανακοίνωση μας ενημέρωσε για τις παραγωγές της, που θα ταξιδέψουν το εξωτερικό. Η χορευτική ομάδα RootlessRoot, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και ο Χρήστος Παπαδόπουλος ετοιμάζουν βαλίτσες….

«Stones & Bones» των RootlessRoot

©Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος
©Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος

Όσο απαιτητικές κι αν είναι οι υποχρεώσεις της Λίντας Καπετανέα ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, δεν την περιορίζουν στην πραγμάτωση των προσωπικών χορευτικών πρότζεκτ με την ομάδα της RootlessRoot. Μαζί με τον σύντροφο και συνεργάτη της Γιόζεφ Φρούτσεκ έχουν παρουσιάσει υπέροχες παραγωγές σε συνεργασία με σημαντικούς ευρωπαϊκούς φορείς, έχουν περιοδεύσει σε πολλές χώρες και έχουν κερδίσει σημαντικά καλλιτεχνικά βραβεία και διακρίσεις. Έχουν επίσης εφεύρει μια πρωτότυπη εκπαιδευτική μέθοδο, το Fighting Monkey. Η νέα τους δημιουργία με τίτλο «Stones & Bones», θα έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη τον περασμένο Απρίλιο, στη συνέχεια είχε προγραμματιστεί να παιχτεί στις 30 Σεπτεμβρίου αλλά δυστυχώς ούτε αυτό έγινε λόγω των μέτρων, που ισχύουν μέχρι σήμερα. Τελικά η πρεμιέρα του θα γίνει στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Bratislava In Movement στη Σλοβακία, στις 17 Οκτωβρίου 2020, παρουσία 50 θεατών. Στην παράσταση, οι χορογράφοι Γιόζεφ Φρούτσεκ και Λίντα Καπετανέα συνεργάζονται με τον γλύπτη Peter Randall, έναν αριστοτέχνη στο είδος του, και εισχωρούν στα μυστήρια του μαρμάρου, αυτού του ξεχωριστού φυσικού υλικού, το οποίο παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες στη σκηνική του χρήση. Πέντε ερμηνεύτριες, υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, έρχονται αντιμέτωπες στη σκηνή με το μάρμαρο, δημιουργώντας ένα ποίημα για την εύθραυστη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και την αιωνιότητα της πέτρας.

«Elenit» του Ευριπίδη Λασκαρίδη

©Ανδρέας Σιμόπουλος
©Ανδρέας Σιμόπουλος

Με την παράσταση «Elenit» ο Ευριπίδης Λασκαρίδης έδωσε απάντηση σε ένα ερώτημα που μας απασχολεί όλους: «Τι νέο μπορούμε να δούμε στο ελληνικό θέατρο;». Επιτυγχάνοντας μια εξαιρετική σκηνική ενορχήστρωση, έπαιξε με τη μεταμόρφωση και την έλλειψη νοήματος και συνέδεσε το παιχνίδι με την έρευνα, για να δώσει μια εικόνα για την τραγική κωμωδία της ύπαρξής μας. Το «Elenit» είναι μια εικαστική και θεατρική δημιουργία όπου εικαστικά ερεθίσματα της καθημερινότητας ανασυντίθενται σε ένα ιδιότυπο αφήγημα και πολύ θα θέλαμε να την ξανά δούμε. Προς το παρόν, ο αλλόκοτος θίασος του με πρωταγωνιστές παράξενα πλάσματα θα παρελάσει σε σημαντικές σκηνές της Ευρώπης. Πρώτη στάση είναι το Théâtre de la Cité Internationale στο Παρίσι, στις 5, 6 και 7 Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Théâtre de la Ville και με τη στήριξη του προγράμματος New Settings από το Fondation d'entreprise Hermes, ενώ στις 25 και 26 Νοεμβρίου θα βρεθεί στη σκηνή της Ανσί, Bonlieu Scène Nationale, στη νότια Γαλλία. Ακολουθούν πολλοί προορισμοί το 2021.

«Ιόν» του Χρήστου Παπαδόπουλου

©Ελίνα Γιουνανλή
©Ελίνα Γιουνανλή

«Αν παρατηρήσετε ένα σμήνος πουλιών που πετάει θα δείτε άπειρους σχηματισμούς συντονισμένους...» έλεγε σε συνέντευξη του στο «α» ο Χρήστος Παπαδόπουλος μιλώντας για την παράσταση «Ιόν», η οποία έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2018. Επικεντρώθηκε πάνω στο συντονισμό και τις πολλές επιλογές που έχει η μονάδα, στήνοντας την συγκεκριμένη πολύ ιδιαίτερη χορογραφία. Στις 16 και 17 Οκτωβρίου η παράσταση ταξιδεύει στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας και παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή του Culturgest, ενώ από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στη Μαδρίτη της Ισπανίας, στο 38ο Autumn Festival, όπου συμμετέχουν σημαντικές παραγωγές από όλο τον κόσμο.

Αξίζει ακόμα να γνωρίζετε

RootlessRoot ©Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος
RootlessRoot ©Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος

Η Στέγη αγαπά όλες τις τέχνες και δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των διεθνών παρουσιάσεων δυο ακόμα event. «Ο Κήπος Δεδομένων» (Data Garden, 2020) της Κυριακής Γονή, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, παρουσιάστηκε στο κοινό μόνο μέσα από την ψηφιακή ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης, η οποία παραμένει προσβάσιμη από τις 9 Σεπτεμβρίου στο κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Τώρα, η Στέγη υποστηρίζει την παρουσίαση της πολυμεσικής εγκατάστασης Δίκτυα Εμπιστοσύνης (Networks of Trust, 2018) της διεθνώς ανερχόμενης εικαστικού, στην 5η Design Biennial της Κωνσταντινούπολης, από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2020. Από το χώρο της μουσικής το ARTéfacts ensemble θα δώσει συναυλίες στο Στρασβούργο της Γαλλίας, στις 6 και 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του HANATSUmiroir celebrates its 10 years. Οι ARTéfacts ensemble συμμετέχουν στον εορτασμό με νέα έργα για την περίσταση, γραμμένα από τους συνθέτες Νικόλα Τζώρτζη, Πάνο Ηλιόπουλο και Αλέξανδρο Δρόσο.