Νέα

Οι Εκδόσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για πρώτη φορά στα ράφια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου

Από -

© Thomas Daskalakis
© Thomas Daskalakis

Μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στην ιστορία τους σημείωσαν οι Εκδόσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, αφού με τα έργα τους κατάφεραν να αποσπάσουν την προσοχή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού προσκαλώντας τους στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί 20 με 24 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη. Αυτή μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά που οι Εκδόσεις του Φεστιβάλ θα βρίσκονται στα ράφια του ελληνικού stand στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, με τη Δήμητρα Κονδυλάκη να είναι η υπεύθυνη των εκδόσεων.

Πρόκειται για όλες τις εκδόσεις από το 2020 και μετά, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Το παραπάνω επίτευγμα δε θα ήταν δυνατό να υλοποιηθεί, αν η καθεμία έκδοση δεν είχε αφήσει το δικό της, ξεχωριστό καλλιτεχνικό στίγμα στο Φεστιβάλ και παράλληλα, αν όλες μαζί δεν αλληλοσυμπλήρωναν η μία την άλλη.

Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα έργα που το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ξεφυλλίσει, είναι το φωτογραφικό λεύκωμα «Χώροι σε αναμονή. Τα θέατρα του Φεστιβάλ στην εποχή της πανδημίας». Οι φωτογραφίες του Μιχάλη Κλουκίνα δεν απεικονίζουν απλώς τους πιο συμπαθείς θεατρικούς χώρους του Φεστιβάλ, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν μία παραστατική συνομιλία μεταξύ θεάτρων και αποσπασμάτων θεατρικών έργων παγκόσμιας εμβέλειας, που εν τέλει δεν υλοποιήθηκαν κατά το 2020. Το Nowhere studio ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια.

banner

Ο αναλυτικός κατάλογος του καλλιτεχνικού προγράμματος 2021 σε ελληνική και αγγλική έκδοση προσφέρει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και περιγράφει με γλαφυρότητα σκηνοθετικές, δραματουργικές και μουσικολογικές λεπτομέρειες, περιλαμβάνοντας ακόμα δοκιμιακά κείμενα που ανατέθηκαν από συγγραφείς και θεωρητικούς ή επιμελητές. Συμπληρώνεται με φωτογραφίες του Τάσου Βρεττού από την έκθεση «The feel. Backstage». Σχεδιάστηκε από το DpS Athens.

Ο κατάλογος της εικαστικής εγκατάστασης της Αιμιλίας Παπαφιλίππου «Ιεροί λόγοι / COVID-19» είναι μία δίγλωσση έκδοση, εξαιρετικά καλαίσθητη, σχετική με την εικαστική και διαδραστική εγκατάσταση της δημιουργού, όπως παρουσιάστηκε στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Ο φιλοσοφικός στοχασμού της καλλιτέχνιδος πάνω στις διασυνδέσεις της πανδημίας, της φύσης, της τεχνολογίας και του ανθρώπινου παράγοντα, προσφέρουν μια εναλλακτική και συνάμα γοητευτική ανάγνωση του βιβλίου, το οποίο εμπλουτίζεται με φωτογραφίες αλλά και κείμενα της ίδιας.

Ανάμεσα στα άλλα, θα υπάρχουν και τα βιβλία της θεατρικής σειράς του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που εγκαινιάστηκε φέτος σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Νεφέλη. Τα εμπνευσμένα από το Αρχαίο Δράμα ελληνικά έργα του Κύκλου Contemporary Ancients που γράφτηκαν με ανάθεση για το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, όπως και οι εκδόσεις έργων που έπαιξαν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, δε θα λείπουν από τα ράφια του ελληνικού περιπτέρου στην Έκθεση. Τον σχεδιασμό της έκδοσης και του εξωφύλλου ανέλαβαν ο Περικλής Δουβίτσας και ο Δημήτρης Παπάζογλου αντίστοιχα.

Τέλος, μέχρι τη Φρανκφούρτη για λογαριασμό των Εκδόσεων του Φεστιβάλ θα ταξιδέψουν και ανατυπώσεις βιβλίων που προέκυψαν έπειτα από την αυξημένη ζήτηση των έργων της θεατρικής σειράς, ιδίως κατά τα ανεβάσματα των «Βατράχων», των «Ιχνευτών», του «Οιδίποδα» αλλά και ολόκληρου του Κύκλου Contemporary Athens στη Μικρή Επίδαυρο. Αυτό, μάλιστα, είχε οδηγήσει το Φεστιβάλ σε ανατύπωση της πρώτης έκδοσης τριών τίτλων εν όψει των παραστάσεων του Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας αλλά και το Ηρώδειο.