Νέα

Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022» θα είναι αφιερωμένος στη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης
Η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης

Παιδί της πανδημίας είναι ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού την άνοιξη του 2020 όταν υπήρχε το πρώτο κύμα της πανδημίας και παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν, το κοινό το αγκάλιασε. Το 2021 με απόφαση της υπουργού κας. Λίνας Μενδώνη όλη η οργάνωση του προγράμματος ανατέθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης, και οι συνεργάτες του σχεδίασαν ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2021.Από 15 Ιουλίου μέχρι 27 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν σε 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και περιελάμβανε: 133 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών, παιδικού και μουσικού θεάτρου, 79 καινούριες παραγωγές σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, σε 12 διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Από το πρόγραμμα εξαιρέθηκε η Αττική την οποία συνειδητά δεν συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμα διότι έχει όλες τις άλλες εκδηλώσεις του καλοκαιριού, τα διάφορα φεστιβάλ, τις διοργανώσεις των δήμων, της Περιφέρειας.

Ο οικονομικός απολογισμός

Ανθρωπόμορφα τέρατα - Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας
Ανθρωπόμορφα τέρατα - Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας

Το ποσό το οποίο συνολικά διετέθη για τις παραγωγές είναι 2.284.000 ευρώ. Η αρχική ανακοίνωση προέβλεπε χρηματοδότηση 1.800.000 ευρώ, αλλά λόγω του εύρους και των ειδικών συνθηκών του προγράμματος, εκταμιεύθηκε συμπληρωματική επιχορήγηση, ύψους 450.000 ευρώ. Ένα επιπλέον ποσό, 34.000 ευρώ, δαπανήθηκε και για τις παραστάσεις, οι οποίες επαναπρογραμματίστηκαν εξαιτίας ακυρώσεων, οι οποίες συνέβησαν για δύο λόγους: 1) Επειδή συνέπεσαν με τις πυρκαγιές και 2) Λόγω του εθνικού πένθους που κηρύχθηκε για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Αναλυτικά δόθηκαν:
855.600 ευρώ, για τις 27 παραγωγές θεάτρου
483.600 ευρώ, για τις 15 παραγωγές μουσικής
279.000 ευρώ, για τις 8 παραγωγές χορού
279.000 ευρώ, για τις 8 παραγωγές μουσικού θεάτρου
167.400 ευρώ, για τις 6 παραστάσεις παιδικού θεάτρου
167.400 ευρώ, για τις 6 εικαστικές δράσεις

Τα σχέδια για το επόμενο καλοκαίρι

Ιλιάδα, Αρχαίο Θέατρο Άργους
Ιλιάδα, Αρχαίο Θέατρο Άργους

«Το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά απέναντι στις λοιπές καλοκαιρινές διοργανώσεις και τα φεστιβάλ στην Ελλάδα. Αντιθέτως, ανοίγει με τον καλύτερο τρόπο την αγορά της πολιτιστικής παραγωγής και δίνει τη δυνατότητα για αναθέσεις νέων παραγωγών και έργων σε καλλιτέχνες, θιάσους και μουσικά σύνολα που το έχουν απόλυτη ανάγκη» δήλωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης κατά τον απολογισμό των δράσεων του «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός 2021». Σε διαχειριστικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό, ότι όλες οι ΑΜΚΕ που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, έχουν αποπληρωθεί στο σύνολό τους κι έτσι ο νέος σχεδιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Τι θα δούμε το ερχόμενο καλοκαίρι; 

Με κοινή απόφαση η κα. Λίνα Μενδώνη και ο Γιώργος Κουμεντάκης ανακοινώνουν πως, το 2022, το πρόγραμμα του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» να είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. «Θα είναι μονοθεματικό. Καθώς θα είναι μονοθεματικό, γίνεται πιο δύσκολο. Αλλά ακριβώς το υψηλό επίπεδο των παραγωγών ήταν η βασική αιτία που μας επιβεβαίωσε ότι μπορούν να γίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Γίνεται πιο δύσκολο, γιατί αναπτύσσονται συνέργειες ανάμεσα στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στη σύγχρονη δημιουργία και στην άυλη πολιτιστική δημιουργία. Εδώ, λοιπόν, θα κληθούν αυτοί οι οποίοι θα συμμετάσχουν να τα συνδυάσουν όλα αυτά και να τα παρουσιάσουν σε αρχαιολογικούς χώρους, που θα είναι κατάλληλοι για κάθε μία από τις παραγωγές τις οποίες θα δημιουργήσουν» δήλωσε η υπουργός πολιτισμού και έχει επισημάνει ότι η μνήμη, η προσφυγική μνήμη, θα τιμηθεί μία τριετία, ‘22, ‘23 και ‘24. Το ‘22 είναι η καταστροφή της Σμύρνης. Το ’23 είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Και το ’24 είναι το μεγάλο κύμα της προσφυγιάς. Από την αρχή του χρόνου, λοιπόν, οι εκδηλώσεις μνήμης θα αναπτυχθούν στην τριετία.

banner