Νέα

Ο Τάσος Ιορδανίδης περιοδεύει με το «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του»

Από -

Το προσωπικό υποκριτικό στοίχημα του Τάσου Ιορδανίδη, «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» του Ντάλτον Τράμπο σε θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία της Θάλειας Ματίκα, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και πάλι σε περιοδεία μετά από δύο σεζόν στην Αθήνα και την επίσημη συμμετοχή του στο διεθνές φεστιβάλ Ανατολικής Ευρώπης στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Πρώτος σταθμός της φετινής καλοκαιρινής περιοδείας -που θα ανακοινωθεί σύντομα- είναι το Δημοτικό Θέατρο «Δημήτρης Κιντής» την Τετάρτη 1 Ιουλίου, ημέρα που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων στο Άλσος της Ηλιούπολης.

Η απαιτητική όχι μόνο ερμηνευτικά αλλά και σωματικά δοκιμασία, απόρροια του σκηνικού ευρήματος, που θέλει τον Τάσο Ιορδανίδη ακίνητο με το πρόσωπο να είναι ουσιαστικά η μόνη πηγή συναισθηματικών διακυμάνσεων, αποτέλεσε μονόδρομο για την επιτυχημένη πορεία της παράστασης. Η θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου πατά στο μυθιστόρημα που έγραψε ο Τράμπο το 1939, το οποίο μάλιστα μεταφέρθηκε από τον ίδιο στον κινηματογράφο το 1971, κατακτώντας το Διεθνές Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών. Η Θάλεια Ματίκα υπογράφει τη σκηνοθεσία του εμβληματικού έργου, που ανεβάζει σε ένα συμβολικό βάθρο τον ακρωτηριασμένο στρατιώτη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει και να επικοινωνήσει μέσω σημάτων Μορς. Το μόνο που έχει απομείνει ανέπαφο είναι το μυαλό του, με τις μνήμες του να παραμένουν ζωντανές, καθώς μας ξεναγεί στη ζωή και στο παρελθόν του. Το πρωτότυπο σκηνικό και κοστούμι ταυτόχρονα δημιούργησε η Ηλένια Δουλαδίρη, τη μουσική σύνθεση ο Τάσος Σωτηράκης, ενώ οι φωτισμοί είναι του Σάκη Μπιρμπίλη.

Όπως έχει πει σε συνέντευξη του στο «α» ο Τάσος Ιορδανίδης: «Ο Τζόνι είναι ένα αντιπολεμικό σύμβολο και νομίζω ότι το θέμα του έργου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Γιατί δεν υπάρχουν μόνο οι ήρωες που πολεμούν στα χαρακώματα, υπάρχουν και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τα χαρακώματα της καθημερινότητας. Και όλοι λίγο ή πολύ δίνουμε μια μάχη. Παρόλα αυτά, το θλιβερό αλλά και διαχρονικό παράλληλα είναι ότι ουσιαστικά δεν ξέρουμε ποιός είναι ο εχθρός. Ο καθένας έχει τους λόγους του να μάχεται αλλά ο εχθρός δεν είναι ορατός. Και όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται ακόμα πιο αφανής».

­© φωτογραφιών: Φιλιώ Σταματοπούλου.

i Προπώληση μέσω viva.gr

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου