Νέα

Ο Ουίλιαμ Κέντριτζ έρχεται στο SNF Nostos

Από -

Προπωλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ όλα τα εισιτήρια για την πρώτη εμφάνιση του κορυφαίου εικαστικού και σκηνοθέτη Ουίλιαμ Κέντριτζ στη χώρα μας, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με το οπτικοακουστικό θέαμα «Refuse the hour» (2012). Κάτι ανάλογο έγινε και με την επόμενη παράσταση του «O Υμπύ και η Επιτροπή της Αλήθειας» (2014). Δεν μας δίνετε εύκολα η ευκαιρία να βλέπουμε παραστάσεις καλλιτεχνών του διαμετρήματος του Νοτιοαφρικανού δημιουργού Ουίλιαμ Κέντριτζ και για το λόγο αυτό θα φροντίσουμε να προμηθευτούμε έγκαιρα τα δελτία που θα μας επιτρέψουν ελεύθερη είσοδο στην παράσταση του «Sibyl», στο πλαίσιο του SNF Nostos.

Ίσως κάποιοι να είδατε το περασμένο καλοκαίρι την online ξενάγηση στο στούντιό του στην οποία μίλησε και, για τη δημιουργική διαδικασία που κρύβεται πίσω από το έργο του «Waiting for the Sibyl». Να σας θυμίσουμε πως το περασμένο καλοκαίρι λόγω covid ακυρώθηκαν όλες οι καλοκαιρινές φεστιβαλικές διοργανώσεις και το SNF Nostos, το μεγάλο φεστιβάλ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που γίνεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που θα πραγματοποιούνταν για 6η χρονιά στα μέσα του Ιουνίου. Μέσα στην καλοκαιρινή καλλιτεχνική ανυδρία το SNF Nostos ανέλαβε πρωτοβουλία και διοργάνωσε την πολύ ωραία online ξενάγηση στην οποία πήραμε μια ιδέα για το πώς κατασκευάζει τα multimedia θέαμα συνδυάζοντας πρόζα, βιντεοπροβολές, ηχητικές δημιουργίες και animation. Για την ακρίβεια έγινε μια virtual εκδοχή του φεστιβάλ με τίτλο Summer Nostos Festival Retro Future, διήρκεσε 8 ημέρες, παρουσίασε 30 online εκδηλώσεις και συγκέντρωσε κοινό από περισσότερες από 60 χώρες.

Φέτος, που τα δεδομένα είναι διαφορετικά και ξανά κατακτήσαμε τη ζωντανή επαφή θα δούμε στις 25 και 26 (20:30 - 21:30) στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ την παράσταση «Sibyl» (Πρώτο μέρος: The Moment Has Gone, Δεύτερο μέρος: Waiting for the Sibyl) σε μουσική σύνθεση και σύλληψη από τους Nhlanhla Mahlangu and Kyle Shepherd. Η όπερα δωματίου για τρεις χορευτές και έξι τραγουδιστές, υπαινίσσεται, πως η σύγχρονη Σίβυλλα είναι ο αλγόριθμος που θα μπορέσει να προβλέψει το μέλλον μας, είτε πρόκειται για την υγεία είτε για την επαγγελματική ή την προσωπική μας κατάσταση. Και είναι αυτή η βεβαιότητα ενός αδυσώπητου μηχανισμού που καθορίζει το μέλλον μας, η οποία αντιπαρατίθεται με την επιθυμία για μια πιο ανθρώπινη σχέση με το πεπρωμένο μας.

«Η ταινία The Moment Has Gone ανοίγει την αυλαία του προγράμματος και παρουσιάζεται από τον Kyle Shepherd, έναν κορυφαίο Νοτιοαφρικανό καινοτόμο πιανίστα, και μια ανδρική χορωδία της Νότιας Αφρικής υπό τη διεύθυνση του Nhlanhla Mahlangu . Το φιλμ ενσωματώνει το City Deep, το τελευταίο έργο της σειράς του Kentridge με αφορμή τη φιλμογραφία του Soho Eckstein, καθώς και μια αλληλουχία εικόνων με τον ίδιο τον Kentridge εν ώρα δημιουργίας. Το The Moment Has Gone χρησιμοποιεί φράσεις και ιδέες που ξανασυναντάμε στην όπερα δωματίου Waiting for the Sibyl, και μας επιφυλάσσει μια εμφάνιση-έκπληξη από την ίδια τη Σίβυλλα».

Εδώ μπορείτε να βρείτε την επίσκεψη στο στούντιο του Ουίλιαμ Κέντριτζ.


Φωτο. Stella Oliver


 


 

Σχετικά Θέματα