Νέα

O Μπισμπίκης ανεβάζει Στάινμπεκ στο Cartel

Από -

Ο μυθιστοριογράφος Τζον Στάινμπεκ είναι ένας από τους αγαπητότερους στο αμερικάνικο κοινό και όχι μόνο. Ακόμη κι όσοι δεν έχουν διαβάσει έργα του, γνωρίζουν από τον κινηματογράφο τα δυο σπουδαιότερα που έκαναν μεγάλη επιτυχία στο πανί: «Τα σταφύλια της οργής» και το «Άνθρωποι και ποντίκια». Το δεύτερο κείμενο μάλιστα, το διασκεύασε ο ίδιος και το ανέβασε στη Νέα Υόρκη το 1937, ενώ οι θεατρικοί κριτικοί της εποχής το χαρακτήρισαν ως το καλύτερο έργο για το 1937-38. Με το «Άνθρωποι και Ποντίκια» επέλεξε και ο Βασίλης Μπισμπίκης να ανοίξει την δεύτερη σκηνή του υπέροχου βιομηχανικού χώρου του Cartel στις 22 Νοεμβρίου.

Η αγωνιώδης και συγκινητική προσπάθεια των ανθρώπων του μόχθου για επιβίωση μέσα στις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ο ρατσισμός, το απατηλό όνειρο για μια μικρή ιδιοκτησία, η δύναμη της φιλίας, η σημασία της ελπίδας, τα ιδανικά της αφοσίωσης, της πίστης, της αυτοδιάθεσης και της αλληλεγγύης, κάνουν το έργο επίκαιρο και διαχρονικό, ενώ επιτρέπουν μια σύγχρονη ανάγνωση και σκηνοθετική προσέγγιση σε ελεύθερη απόδοση της Σοφίας Αδαμίδου.

Μια μάντρα ανακύκλωσης, στην περιοχή του Βοτανικού δίπλα από τα hot spot των μεταναστών και προσφύγων, γίνεται ο χώρος μέσα στον οποίο οι ήρωες δουλεύουν σκληρά, συγκρούονται, παλεύουν, απογοητεύονται αλλά ταυτόχρονα ονειρεύονται και ελπίζουν.

Διαβάζουμε στο σημείωμα της παράστασης: «Οι χαρακτήρες του έργου αναγκαστικά σκληροί για να επιβιώσουν, ζουν σε έναν βρώμικο, αηδιαστικό κόσμο, η γλώσσα τους χυδαία πολλές φορές, οι σκηνές με σεξουαλικές στιγμές, αλλά και η κριτική που γίνεται για το κοινωνικό σύστημα, δεν έχουν τίποτε άσεμνο, ή διαφορετικό από τους συνήθεις διαλόγους μιας σκληρής πραγματικότητας. Με λίγα λόγια ο Στάινμπεγκ αναφέρεται με απόλυτο ρεαλισμό σε ό,τι συμβαίνει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ οι «βρώμικες» λεπτομέρειες είναι μέρος της μεγέθυνσης του Στάινμπεκ προς όφελος της Τραγωδίας, με στόχο τον "εκδημοκρατισμό" του τραγικού αυτού κόσμου».

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσσος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Θάνος Περιστέρης, Αγγέλα Πατσέλη. Τα σκηνικά κι τα κοστούμια είναι της Αλεξίας Θεοδωράκη, οι φωτισμοί του Λάμπρου Παπούλια και η κινησιολογία της Αγγέλας Πατσέλη.